Politică

Boc spune că toţi au furat în Sănătate. Dar de ce nu i-a prins?

Boc spune că toţi au furat în Sănătate. Dar de ce nu i-a prins?

Autor: Mediafax

12.12.2010, 23:57 22

Premierul Emil Boc susţine că România nu dispune încă de unsistem informatic în sănătate, deoarece toţi cei care auadministrat acest domeniu şi s-au ocupat de eli­berareamedicamentelor au preferat să fure fonduri publice.

"Nu-l avem (sistemul informatic în sănătate - n.n.), ştiţi de cenu-l avem? Pentru că s-a furat din cauza lipsei acestui sistem", asusţinut şeful Guvernului, ieri la emisiunea "După 20 de ani",difuzată de ProTV.

La aproape doi ani de când a făcut primii paşi pe trep­te­lePalatului Victoria şi a luat contact cu dosarele grele aleeco­nomiei, şeful Cabinetului spune sigur că în sistemul medical,care costă statul anual 5 miliarde de euro, sunt furturi.

Solicitat să îi numească punctual pe cei care au furat,pre­mierul i-a indicat pe "toţi cei care au participat lasis­te­mul sanitar".

"De la cei care l-au administrat la cei care l-au gestionat şide la toţi care erau participanţi în actul de eliberare amedicamentelor", a spus Boc. El a asigurat că sistemul informaticdin sănătate va fi implementat până la sfârşitul acestui an, fiindeliminată astfel o sursă de pierdere a banilor publici.

La emisiunea citată, premierul s-a arătat mulţumit de ceea ce afăcut în doi ani de mandat. Dezastrul a fost evitat, spune şefulGuvernului.

"Am evitat colapsul economic la care am fi ajuns dacă măsuriledin 2008 ale fostului guvern erau continuate şi am stabilizateconomia, creând premise pentru creştere economică în 2011. Nu amputut face mai mult atât timp cât am avut PSD la guvernare. PSD nua acceptat măsuri mai dure."

Premierul a evitat prin spusele de mai sus să admită că 2009 afost ratat pentru că era campanie electorală pentru prezidenţiale.De altfel, primele nouă luni de mandat ale actualului premier s-auconsumat în alianţa PDL-PSD, alianţă care s-a rupt în octombrie2009 tocmai din cauza alegerilor care băteau la uşă. Adevăratelemăsuri de austeritate au fost luate după consumarea alegerilor.Premierul trece însă rapid peste acest an.

El a reluat ideea că deficitul bugetar ar fi urcat la 12% dacăpoliticile fostului Cabinet liberal din 2008 erau derulate încontinuare.

Solicitat să comenteze o serie de promisiuni formulate de PDL încampania electorală, şeful Guvernului şi al PDL a justificatneaplicarea acestora prin faptul că la acel moment nu dispunea deinformaţii privind starea reală a economiei şi criza economică.

El a arătat din nou că majorarea TVA nu a reprezentat obiectivulGuvernului şi că această decizie a fost impusă de obiecţiile CurţiiConstituţionale în cazul diminuării pensiilor.

Preşedintele nu-mi dă ordine!

În ceea ce priveşte relaţiile sale cu preşedintele TraianBăsescu, Emil Boc a susţinut că nu primeşte comenzi din parteaşefului statului. "Nici poveste. Este o relaţie instituţională,corectă, bazată pe un parteneriat în interesul României. (...) Dar,prin faptul că nu ne certăm, asta nu înseamnă că noi nu avemdiscuţii pe soluţiile pe care le promovăm."

Premierul Emil Boc a declarat că nu şi-a scris niciodată demisiadin funcţia de prim-ministru chiar dacă au existat şi momente maidificile, deoarece nu doreşte să abandoneze lupta odată începută."Niciodată nu mi-am dat sau mi-am scris demisia, chiar dacă auexistat şi momente mai dificile. Nu abandonez lupta odată ce amintrat în ea."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO