Politică

Bogdan Olteanu: Fara Basescu, guvernarea alaturi de PD ar fi extraordinara

19.02.2007, 18:58 18

Relatiile liberalilor cu democratii sunt foarte bune, atata vreme cat in ecuatie nu intervine presedintele Traian Basescu, spune presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, intr-un interviu pentru ZF.
"Pe noi (liberalii - n.n.) ne-ar avantaja un presedinte puternic la Partidul Democrat si o conducere puternica la sediul lor, care sa poata lua decizii, bune sau proaste. La urma urmei orice decizii sunt bune. Pana ieri PD era impotriva votului uninominal, ieri aplauda in picioare discursul presedintelui care propunea introducerea votului uninominal, si atitudinea aceasta ne incurca. E foarte bine ca sunt impotriva, dar e important sa stim ca sunt si ieri si azi si maine impotriva", sintetizeaza Olteanu relatiile cu partenerii din Alianta D.A.
E dificil sa guvernezi cu parteneri impredictibili, adauga el, si il indica pe presedintele Traian Basescu drept principalul vinovat, din cauza caruia Alianta D.A. a intrat in moarte clinica.
Olteanu sustine ca Basescu loveste in principalul proiect al liberalilor: progresul clasei de mijloc (cota unica, privatizare, proprietate privata) prin demonizarea oamenilor de afaceri, al privatizarii si prin aruncarea de acuze de coruptie si suspiciuni. "Aceste lucruri aduc de fapt o atingere grava procesului de dezvoltare fireasca a Romaniei. Presedintele va trebui sa inteleaga ca astfel de atitudini vor ajunge sa il plaseze nu doar impotriva unui partid sau a unei doctrine pe care le considera acum adversari, ci chiar impotriva Romaniei si a cetatenilor ei."
Pana in prezent, liberalii s-au opus initiativei opozitiei de suspendare a presedintelui Basescu, pentru ca nu au gasit argumente ca a incalcat grav constitutia, dar atacurile acestuia la adresa PNL reprezinta "motive de a nu-l mai vota vreodata", sustine Olteanu, care admite ca e greu sa anticipezi o strategie in perspectiva alegerilor locale si generale din 2008 si a celor prezidentiale din 2009, atata vreme cat strategia PNL de a merge impruna cu PD la alegerile pentru Parlamentul European a fost data peste cap tot din cauza influentei sefului statului asupra PD.
"Cea mai buna solutie ar fi dupa noi sa facem un referendum constitutional si sa facem o republica parlamentara, pentru ca s-a dovedit ca de 16 ani orice presedinte care a fost ales intra in coliziune cu celelalte institutii ale statului", spune el.
Ideea republicii parlamentare si cea privind introducerea votului uninominal au fost sustinute de PNL inca din primii ani dupa 1990, iar de la preluarea guvernarii in 2004 au constituit surse permanente de conflict cu presedintele Traian Basescu.
Cat despre asigurarea majoritatii in parlament pentru sustinerea proiectelor guvernului, Olteanu sustine ca pana acum legile importante au trecut de Parlament fara a se negocia.
"In acest moment nu mai exista legi cu incarcatura politica pe care sa se poata negocia, iar in trecut s-a vazut ca am putut sa negociem pe legile integrarii, astea au fost votate, PSD le-a votat in mod onorabil, in 2005 lumea se crucea cand laudam PSD ca vota legile integrarii, dar asa este."
El spune ca liberalii nu au negociat cu PSD pana acum o noua formula guvernamentala, din cauza diferentelor ideologice.
"Nu avem ce negocia si ne bazam pe asta. In momentul in care vor dovedi ca nu vor sa sprijine Guvernul, parlamentarii vor trebui sa vina cu o alta formula guvernamentala."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO