Politică

Bugetul pe 2012 va fi construit pe un curs de 4,3 lei/euro, cu 9 bani peste cel din 2011

Bugetul pe 2012 va fi construit pe un curs de 4,3 lei/euro, cu 9 bani peste cel din 2011

Autor: Mediafax

30.10.2011, 10:31 185

Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilită la elaborarea bugetului pentru 2011 şi apropiată de cotaţiile actuale ale monedei naţionale în raport cu euro.

"Nu vreau să dau o cifră greştiă, dar undeva în jurul cifrei de 4,3, dacă nu mă înşel", a afirmat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, întrebat pe ce curs va fi construit bugetul pentru anul viitor.

El a ţinut să precizeze, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că moneda naţională a rămas stabilă în toată această perioadă de turbulenţe internaţionale şi a evoluat în limite "mai mult decât acceptabile".

"Nu este vorba că l-a ţinut Banca Naţională, este vorba de o politică monetară pe care Banca Naţională a dus-o pentru a face acest lucru, iar pentru perioada următoare sunt ferm convins că cursul va avea aceeaşi stabilitate", a mai spus Tănăsescu.

Vineri, moneda naţională s-a apreciat, iar cursul a închis săptămâna sub 4,32 lei/euro, în contrast cu deprecierea valutelor din regiune.

Potrivit mediilor lunare anunţate de BNR, în primele nouă luni ale anului cursul de schimb nu a fluctuat semnificativ, fiind cotat la sfârşitul lunii septembrie la 4,28 lei/euro, cu 0,24% sub cotaţia de la finele anului trecut, de 4,29 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO