Politică

Camioanele PSD cu proba fraudei au fost de fapt doua cutii

Camioanele PSD cu proba fraudei au fost de fapt doua cutii

Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa decida in aceasta saptamana in privinta sesizarii PSD

10.12.2009, 00:00 26

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, cel care a depus marticererea de anulare a scrutinului prezidential, a declarat caprintre dovezile pe care PSD le are se refera la turism electoral,vot multiplu, CNP-uri falsificare sau procese-verbale care au fostmodificate dupa ce au plecat de la sectia de vot catre birourileelectorale judetene.

Dragnea a mai spus ca frauda a fost sistematica si planuita dePD-L inca de cand PSD a fost dat afara de la guvernare, dinoctombrie. El a explicat ca in strainatate au avut loc cele maimari fraude si ca numarul maxim de alegatori intr-o sectie devotare din afara granitelor, daca s-ar fi votat non-stop, este de1.050.

"Tot ce este peste 1.050 sunt voturi in plus", a spus secretarulgeneral al PSD, care a mai spus ca numarul de votanti este preamare avand in vedere ca la Gara de Nord in Capitala au votat numai700 de persoane, iar la Facultatea de Drept, 900. El a dat exemplulsectiilor din Paris (3.000 de alegatori), Londra (2.500 dealegatori) sau Chisinau (2.500 de alegatori).

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca procesul decontestare a alegerilor este unul democratic si le-a cerutpoliticienilor sa nu-i mai atace pe romanii din diaspora. Potrivitcalculelor, voturile romanilor din strainatate l-au ajutat peBasescu sa obtina victoria in alegeri. "PSD respecta romanii dinstrainatate, dar nu si voturile furate", a sustinut Liviu Dragnea,in replica la declaratiile presedintelui.

Potrivit rezultatelor finale anuntate luni de Biroul ElectoralCentral (BEC), Traian Basescu a castigat alegerile cu 50,33% dinvoturi, in fata lui Mircea Geoana, care a obtinut 49,66procente.

Presedintele PSD Mircea Geoana a cerut marti CurtiiConstitutionale sa se pronunte cat mai repede asupra scrutinului,deoarece "democratia este in pericol".

"Democratia romaneasca se afla intr-un moment de rascruce, fieacceptam sa mergem in continuare cum am mers pana acum, fieacceptam ca putem sa asistam la cumpararea a sute de mii de voturipe bani, fie putem sa acceptam ca Romania merita o democratie detip occidental", a spus presedintele PSD.

Alegerile din strainatate, contestate dePSD

BEC a respins ieri cererea PSD de renumarare a voturilor si derefacere a centralizarii si a rezultatului alegerilor in sectiilede votare in care ar fi existat erori sau neconcordante, precizandca PSD nu a indicat aceste sectii ca atare.

Social-democratii au criticat in special modul de organizare aalegerilor in strainatate. PSD a criticat faptul ca foarte multesectii de votare din strainatate au fost organizate in afarasediilor misiunilor diplomatice, in holurile hotelurilor, in salide cinematograf, in sali de sport sau "direct la domiciliul unorasociatii afiliate la PD-L.

Potrivit Art. 24, alineatul 1 din Legea 370/2004, CurteaConstitutionala, "anuleaza alegerile in cazul in care votarea sistabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura samodifice atribuirea mandatului sau". In aceasta situatie, Curtea vadispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la dataanularii alegerilor.

De asemenea, Curtea admite cererea de anulare - care trebuiemotivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza - aalegerilor in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii.Cererea poate fi admisa numai daca cel care a sesizat nu esteimplicat in producerea fraudei.

PD-L: PSD are sanse zero sa anulezescrutinul

Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a declarat ieri casansele anularii turului al doilea al alegerilor prezidentiale decatre Curtea Constitutionala sunt "zero", iar demersul PSD este"disperat" si "politicianist".

"Din punctul de vedere al Partidului Democrat Liberal, analizandprevederile legale legate de posibilitatea ca si CurteaConstitutionala sa anuleze un porces electoral, in momentul de fatasansele din punctul nostru de vedere sunt zero. Nu sunt indepliniteconditiile legale astfel incat Curtea Constitutionala sa se poatapronunta pe un astfel de proces. Sunt alte instante care ar fitrebuit sa analizeze: Birourile electorale de sectie, Birourileelectorale judetene, BEC", a precizat Videanu.

Basescu: Nu condamnati votul dinstrainatate!

  • Presedintele Traian Basescu a facut ieri apel la reconcilierein clasa politica si le-a cerut ieri politicienilor sa nu mairidice semne de intrebare asupra romanilor din diaspora. Potrivitpresedintelui, acestia ar trebui respectati, pentru ca banii pecare i-au trimis in Romania, in ultimul an, au ajutat la acoperireadeficitului de cont curent.
  • "Fac un apel in mod special la cei care, infierbantati dedisputa politica, arunca un semn de intrebare asupra romanilor dindiaspora. Le-as aduce aminte ca acestor oameni le datoreaza faptulca, in ultimii cinci ani, cu banii pe care i-au trimis acasa, 5, 6,7 miliarde in 2008, au acoperit deficitul de cont curent, generatde faptul ca noi aici, acasa, am consumat mai mult decat amprodus", a declarat Basescu.
  • Suma de bani pe care romanii care muncesc in strainatate autrimis-o in ultimii cinci ani in tara depaseste 40 miliarde deeuro.
  • In replica, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, adeclarat ca social-democratii nu au nimic cu romanii dindiaspora.
  • "Repectam toti romanii care au votat, dar nu putem respectaniste voturi ale unor fantome", a declarat Dragnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO