Politică

Campania pentru europarlamentare la start. Eu cu cine votez?

Campania pentru europarlamentare la start. Eu cu cine votez?
08.05.2009, 00:00 73

Insa la venituri mari, si responsabilitatile sunt mari! Rolul Parlamentului European a crescut in ultimii 5 ani si un loc de deputat nu mai reprezinta doar o simpla sinecura pentru "pensionatii politic" din tara.

 
Ce pot face eurodeputatii pentru Romania?
Eurodeputatii vor avea un cuvant greu de spus la adoptarea bugetului Uniunii Europene (vor stabili, asadar, destinatia sumelor cu care fiecare tara contribuie - 1% din PIB anual), si va avea totodata putere de codecizie la proiectele comisarilor europeni.
In contextul crizei economice globale, reprezentantii Romaniei in Parlamentul European vor putea, asadar, sa propuna solutii comune pentru iesirea din impas, vor putea pleda pentru mari proiecte care au parut abandonate in ultimii ani, cum ar fi cel al conductei energetice Nabucco sau sa faca lobby pentru sporirea securitatii la Marea Neagra (acesta fiind de altfel tema centrala a campaniei electorale a Elenei Basescu, fiica sefului statului).
Cu ce ii pot ajuta deputatii europeni pe romani? Mai cu nimic, spune analistul Stelian Tanase, care afirma ca multi ditre cei propusi de partide pe listele electorale nu au merite, ci doar "relatii" si merg la Strasbourg si Bruxelles doar pentru a incasa niste bani.
 
Avantajele mandatului de parlamentar european
Pentru candidati, avantajele obtinerii mandatului de parlamentar european sunt evidente: salariul de 7.000 de euro la care se adauga o diurna de peste 250 de euro, o suma forfetara de 15.000 de euro pe luna plus deconturile pentru calatoriile la Bruxelles si Strasbourg sau vizibilitate internationala.
"Sunt foarte multi protejati, sefii grupurilor cu influenta in partide isi pun candidatii pe liste", afirma Tanase.
Argumentele legate de avantajele materiale nu au fost insa castigatoare de pilda in Italia, unde Partidului Democrat al premierului Silvio Berlusconi a propus mai multe tinere fara experienta, dar foarte atragatoare, pe listele electorale nu pentru ca tinea neaparat sa aiba o altfel de abordare, ci pentru ca politicienii italieni nu s-au inghesuit pe liste, deoarece nu au vazut miza acestui mandat.
 
Europenele, un test in perspectiva prezidentialelor
Pentru partidele din Romania alegerile din 7 iunie au insa o miza puternica. Nu numai pentru ca vom avea in sfarsit un cuvant de spus, ci pentru ca partidele isi vor incerca din nou fortele la jumatate de an dupa legislativele din toamna care nu au avut un castigator clar, PD-L si PSD fiind practic la egalitate de puncte. De asemenea, rezultatul ar trebui sa fie un indiciu in perspectiva prezidentialelor din toamna, insa aici rezultatul va fi "incurcat" din cauza confuziei legate de Elena Basescu, care va candida independent si are sanse mari sa ia un loc de europarlamentar, smulgand insa voturi de la PD-L. Daca Mircea Geoana sau Crin Antonescu ar putea sa faca o estimare cu privire la scorul sau la prezidentiale dupa scorul inregistrat de PSD, respectiv PNL la europarlamentare, interpretarea va fi mai dificila pentru tabara PD-L, pentru ca electoratul traditional al formatiunii patronate de Traian Basescu va fi impartit intre PD-L si Elena. De altfel, PD-L risca sa piarda locul 1 in topul partidelor din cauza candidaturii ca independent a fiicei presedintelui.
Estimarile privind prezidentialele vor fi dificile si din perspectiva "numerica". Prezenta redusa la vot este una din caracteristicile alegerilor europarlamentare. In toamna lui 2007, cand presedintele Traian Basescu a cuplat scrutinul european de un referendum pentru un nou sistem de vot, prezenta la vot a fost de 29,12%. Daca in 7 iunie va fi o prezenta de 20%, va fi considerat un succes, dat fiind interesul scazut al alegatorilor romani pentru europene.
 
Ce vor romanii de la reprezentantii in Legislativul European
De ce nu vin romanii la votul pentru "euro"? "De obicei, alegatorul roman asteapta ceva. O punga de faina, o reparatie la scoala. Dar de asta se ocupa consiliul local, nu parlamentarul, nu europarlamentarul. Ei nu fac aceasta distinctie. In plus, lumea este satula de alegeri, de promisiuni. Cu ce mesaje sa mai vina acum politicienii dupa ce au promis marea cu sarea? Absenteismul va fi foarte mare", mai spune Stelian Tanase.
Perceptia este ca avem europarlamentari pentru ca trebuie, mai spune analistul. Potrivit eurobarometrelor publicate periodic de Comisia Europeana, romanii sunt poporul cu cea mai mare incredere in Uniunea Europeana, insa nu sunt informati cu privire la activitatea ei sau a Legislativului European.
De exemplu, 43% din romani au spus la finele anului trecut ca nu stiu cu ce se ocupa Banca Centrala Europeana, desi 45% declarasera ca au incredere in aceasta institutie.
 
Startul campaniei
Liberalii si taranistii au furat startul campaniei, prezentandu-si inca de ieri candidatii la europarlamentare. PNL isi propune sa obtina 20% la alegerile europene, scor identic cu cel de la legislative. Liberalii si-au prezentat si noul slogan: "Aparam interesul tau in Europa!", iar in campanie vor merge si cu alte mesaje: "Bani pentru romani, bani europeni!" si "Europa e liberala!". Taranistii, care din 2000 au iesit din prim-planul scenei politice, vor merge cu mesajul "PNTCD te reprezinta".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO