Politică

Capcana PD pentru Tariceanu: demisioneaza, ca te pastram premier

06.10.2006, 20:12 17

PD a facut ieri publica o idee care circula de mai multa vreme in interiorul partidului: Daca liberalii accepta alegerile anticipate, Calin Popescu-Tariceanu va ramane in functie inca doi ani dupa alegerile inainte de termen, urmand ca a doua parte a mandatului de sef al guvernului sa fie gestionata de un democrat.
Scenariul democratilor este urmatorul: PD si PNL merg pe liste comune in alegeri (daca si liberalii vor asta), iar mandatul de patru ani va fi impartit in fruntea guvernului de cele doua partide. Democratii spun ca le-au prezentat liberalilor deja aceasta idee.
Insa liberalii vad aici o capcana, pentru ca desemnarea premierului nu este atributul vreunui partid, ci a sefului statului. Or, parerea lui Traian Basescu despre Calin Popescu-Tariceanu este bine cunoscuta. Tariceanu nu a comentat, dar au facut-o alti lideri ai partidului.
Oferta democratilor a fost facuta publica ieri de ministrul transporturilor Radu Berceanu (PD), la trei zile dupa ce presedintele Traian Basescu reluase ipoteza anticipatelor. Scenariul lui Basescu era insa mai radical. El vorbea despre un guvern minoritar, condus de un alt premier si abia apoi de anticipate. Intrebat ieri cum vede scenariul democratilor, seful statului nu a dorit sa o comenteze: "Aceasta intelegere este optiunea PD pe care nu o discut si cu care nu interferez. Nu au decat sa faca politica cum cred".
Liderul senatorilor Aliantei Puiu Hasotti a comentat nefavorabil propunerea: "Ideea anticipatelor a devenit o obsesie. Ii recomand lui Berceanu (care este si senator - n.n.) sa vina mai bine la sedintele Senatului si sa ne ajute la vot".
Organizarea anticipatelor presupune urmarea unei proceduri laborioase. Guvernul trebuie sa cada in Parlament, in urma unei motiuni de cenzura, iar Legislativul sa refuze investitura unui nou Cabinet, de doua ori la rand, in decurs de 60 de zile.
La fel de bine, premierul poate sa demisioneze, ceea ce antreneaza caderea Guvernului, procedura urmand aceeasi cale ca si in cazul demiterii Cabinetului in urma motiunii. Acesta a fost scenariul imaginat si anul trecut, dar premierul Tariceanu a refuzat pe ultima suta de metri sa demisioneze.
Daca presedintele nu poate sa-l demita pe primul-ministru, el are rolul principal la desemnarea sa. Drept urmare, pentru ca Tariceanu sa ajunga din nou in fruntea Guvernului, dupa anticipate, el trebuie sa fie propus Parlamentului de Basescu.
Intrebat daca il va desemna pentru a doua oara pe Calin Popescu-Tariceanu ca premier, presedintele le-a raspuns ziaristilor: "Cred ca mergeti prea departe. Vreti un titlu pentru maine. Limitati-va la raspunsul pe care vi l-am dat".
Cu cateva luni in urma si dupa ce afirmase de mai multe ori ca regreta nominalizarea lui Tariceanu in fruntea Guvernului, Basescu afirmase ca nu-l va mai propune in fruntea unui nou guvern.
Berceanu a detaliat ieri scenariul PD. In opinia sa, o alianta cu liberalii este solutia cea mai buna la ora actuala, alianta cu PSD nefiind una viabila: "N-o sa fie nici un fel de constructie PSD-PD, nici cu altii, nici fara altii", a spus el, insistand insa pe ideea organizarii alegerilor anticipate.
"Daca va fi o astfel de constructie PD-PSD dupa alegeri? O sa vedem ce o sa iasa dupa alegeri. In orice caz, probabil ca dupa alegeri, daca ele or sa fie, o sa se mai lumineze si alti colegi care or sa vada lucrurile poate intr-un alt fel. Pentru ca noi am facut toate incercarile ca sa convingem colegii si partenerii nostri de la PNL ca este o varianta castigatoare in primul rand pentru ei", a declarat Berceanu.
El sustine ca, in prezent, conform sondajelor de opinie, raportul PD-PNL, in cadrul Aliantei, este de peste 2 la 1, dar ca democratii au propus un raport de 1 la 1 pe liste, in caz de alegeri anticipate. In alegerile trecute, raportul a fost de 1,3 la 1 in favoarea liberalilor.
Un sondaj de opinie publicat ieri de CURS arata ca Alianta PNL-PD se mentine in fruntea optiunilor de vot cu 45% din intentii, in vreme ce PSD ar strange 22% din voturi, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri generale..
In acelasi timp, Berceanu a precizat ca el "vede" mai degraba alegeri anticipate decat schimbarea primului-ministru si a Guvernului fara alegeri, ipoteza avansata de seful statului.

Berceanu, om cu frica de sefi
Radu Berceanu a respins ieri ideea ca judetele din Transilvania sa fi fost dezavantajate prin fondurile alocate pentru modernizarea infrastructurii, afirmand ca nu ar avea cum sa nu aiba grija de aceasta regiune, in conditiile in care "toata sefimea" din PD este din zona. "Eu cred ca, pana una-alta, mai toata sefimea este din Transilvania. Cel putin la noi la partid toata sefimea e din Transilvania si nici nu as avea cum sa nu am grija de Transilvania", a spus Berceanu. Printre liderii PD reprezentand judete din Transilvania in Parlament si/sau Guvern se afla presedintele partidului Emil Boc, Gheorghe Barbu, Ioan Oltean. Vasile Blaga, actual senator de Bucuresti si ministru al administratiei si internelor, a fost prefect al judetului Bihor in perioada 1991-1993. In 2004, Sergiu Sechelariu a fost obligat sa demisioneze din functia de secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, dupa ce a declarat ca prin pozitia sa in Guvern a luat fonduri din alte judete si le-a adus la Bacau pentru a rasplati voturile primite in 2000 de Dumitru Sechelariu, candidatul de atunci al PSD la primaria orasului si fratele sau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO