Politică

Cine este noul ambasador al României la Moscova, omul care trebuie să ajute la îmblânzirea ursului rus

Cine este noul ambasador al României la Moscova, omul...

Autor: Iulian Anghel

05.09.2013, 16:13 2178

Preşedintele Traian Băsescu a semnat la începutul săptămânii decretul privind acreditarea diplomatului Vasile Soare (42 de ani) ca ambasador al României în Federaţia Rusă, într-o perioadă în care relaţiile politice ale Bucureştiului cu Moscova sunt foarte reci, iar deficitul comercial al României în relaţia cu Federaţia este unul major – 1,4 mld. euro, în 2012.

La nivelul lui 2012, România a avut exporturi în Rusia de 1 mld. euro şi importuri de 2,4 mld. euro, gazele naturale având o pondere importantă în importuri.

Relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova stagnează de multă vreme, iar tensiunile politice împiedică apropierea.

Ultima dispută intrată pe agendă - o dispută intermediată întrucât România nu s-a implicat direct - este legată de intenţia Republicii Moldova de a semna, în noiembrie, la Vilnius, acordul de asociere la Uniunea Europeană. Semnarea acordului de asociere ar fi un pas uriaş al Republicii Moldova către UE, deşi, în plan practic, schimbările nu vor fi majore şi, dacă vor fi, nu se vor vedea imediat.

Tocmai pentru că un astfel de gest va însemna un punct de cotitură, Rusia nu pierde vremea.

În ultimele zile Federaţia Rusă a ameninţat că va opri importurile de vin din Moldova, iar Dimitri Rgozin, vicepremier al Federaţiei, a spus luni într-o vizită la Chşinău, adresându-se moldovenilor: “Vine iarna, sper că nu veţi îngheţa!”.

Într-o astfel de atmosferă, alegerea unei diplomaţii corecte devine esenţială. România sprijină necondiţionat RepublicaMoldova, chiar dacă, la Bucureşti, politica internă pare frântă. În urmă cu câteva zile ţările baltice şi cele nordice au condamnat în comun politica Federaţiei faţă de Republica Moldova şi Ucraina şi presiunile Moscovei faţă de aceste două ţări pe care le-ar vrea în sfera ei de influenţă. România nu a apărut pe lista susţinătorilor celor două ţări, ambele urmând să semneze în noiembrie acordul de asociere la UE, ceea ce nu înseamnă că nu ar susţine Chişinăul, sau Kievul ci că, pur şi simplu, de una singură nu poate face prea multe şi trebuie să se sprijine pe Uniunea Europeană. Când Moscova pune în discuţie publică statalitatea Republicii Moldova, dacă cumva ea va semna acordul de asociere la UE, România are puţine de spus pentru că nu poate apăra singură statalitatea micuţului vecin de la est. Dar poate primi sau transmite mesaje corecte şi de aceea calitatea diplomaţilor ei de la Moscova este, mai mult decât oricând, importantă.

Vasile Soare este trimis la Moscova în acest context destul de tulbure.

El este doctorand la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, vorbeşte engleza, rusa şi mongola.

Are, de altminteri, studii doctorale la Academia de Ştiinţe a Mongoliei (Institutul de Limbă şi Literatură) în filologie mongolă. Este explicabil pentru că, între 1990 – 1995 a studiat la Institutul de Studii Mongole, Universitatea de Stat Ulan-Bator, fiind bursier al MAE.

A intrat în Ministerul Afacerilor Externe în 1999 fiind, mai apoi, referent pe relaţiile României cu Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Caucaz şi Asia Centrală (în cadrul Direcţiei Europa de Est şi Federaţia Rusă).

Între 1999 - 2001 a fost director adjunct al Direcţiei Răsăritene din MAE (spaţiul CSI) şi apoi director al acestei direcţii, iar de la începutul lui 2002 până în 2008 a fost ambasador al României în Kazahstan (din 2003 acreditat şi în Kârgâzstan şi Tajikistan).

S-a întors după 2008 în ţară fiind, până la numirea ca ambasador la Moscova, director al Direcţiei Europa Lărgită şi al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală (spaţiul CSI).

Este membru al Asociaţiei Istoricilor din Kazahstan ( din 2005).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO