Politică

Cine vor fi urmasii lui Geoana, Antonescu si Boc? Cine deconteaza esecul?

Cine vor fi urmasii lui Geoana, Antonescu si Boc? Cine deconteaza esecul?
21.05.2009, 00:00 14

Liderul PSD Mircea Geoana spunea marti seara ca isi va pune mandatul de presedinte la dispozitia partidului, daca va pierde. Daca va castiga, atunci va avea loc automat un Congres pentru desemnarea unui nou presedinte si a unui premier. Cine ar putea fi urmasul in cazul unui succes sau al unui esec pentru Geoana? Cine vor fi urmasii celorlalti lideri de partide? Al lui Crin Antonescu la PNL sau al lui Emil Boc la PD-L, care se afla totusi in situatia fericita de a nu candida la prezidentiale (deocamdata), dar care, in cazul unui esec al lui Traian Basescu in cursa pentru al doilea mandat, are toate sansele sa piarda scaunul de premier si sa-si decupleze, asadar, formatiunea de la masa puterii.

  

De alegerea presedintelui depinde in buna masura si viitoarea formula guvernamentala. In conditiile in care la alegerile din toamna trecuta niciun partid nu a obtinut majoritatea, este greu de presupus ca un alt sef al statului in afara lui Traian Basescu va accepta sa lucreze cu un premier democrat-liberal si va forta in Parlament crearea unei noi majoritati. Si daca Basescu va fi reales, atunci situatia s-ar putea schimba, dupa cum sugera recent consilierul sau Sebastian Lazaroiu. "Cine intra in turul doi cu Traian Basescu nu mai are ce discuta cu Traian Basescu." Ce se va intampla, asadar, cu coalitia PD-L -PSD in situatia in care Basescu si Geoana se intalnesc in turul doi al prezidentialelor?
 
PSD - Baronii locali vor decide
In 2005, desi fusese programat ca un transfer de putere elegant de la Adrian Nastase catre Ion Iliescu, Congresul PSD l-a propulsat in functia de presedinte pe Mircea Geoana, intr-o miscare interpretata drept una dintre cele mai mari surprize politice dupa 1989. Isi va putea mentine Mircea Geoana scaunul daca va pierde, ca si Nastase, cursa prezidentiala? Raspunsul depinde in buna masura de cat de mult isi vor dori liderii locali, care detin puterea in Congresul partidului, sa ramana sau nu la guvernare. In situatia unui raspuns pozitiv, ei il vor vota pe acel presedinte care le va asigura o convietuire cat mai lina cu Traian Basescu sau cu Crin Antonescu pana in 2012. Daca Geoana va castiga, atunci PSD va trimite in fruntea partidului si la Palatul Victoria pe acel lider care sa le poata asigura resursele in urmatorii patru ani. Cu cele mai mari sanse sa preia aceste functii sunt Adrian Nastase, Marian Vanghelie (care spunea recent ca sta cu mana pe scaunul de presedinte al PSD) sau Cristian Diaconescu, ministrul de externe, care are o buna experienta guvernamentala (a mai fost ministru al justitiei) si are o buna imagine in randul electoratului. Geoana a spus marti ca, daca va castiga prezidentialele, va dori ca partidul sau sa numeasca premierul.
 
PNL - revine Tariceanu?
Calin Popescu-Tariceanu si Ludovic Orban, secundul lui Antonescu, au cele mai mari sanse sa se dueleze in cursa pentru presedintia partidului, dar si in cea pentru desemnarea premierului, daca actualul sef al liberalilor va castiga prezidentialele.
Desi Antonescu declarase, dupa ce a fost ales, ca nu va demisiona din fruntea partidului daca va pierde prezidentialele, este greu de presupus ca liberalii, care au depunctat un succes - asa cum a fost perceputa guvernarea liberala, si l-au trimis acasa pe Calin Popescu-Tariceanu, nu vor depuncta si un esec, asa cum ar fi pierderea prezidentialelor. Daca Antonescu va castiga, lupta pentru sefia partidului si pentru candidatura va fi oricum deschisa intre Tariceanu, care a fost premier timp de patru ani, si Ludovic Orban, acum prim-vicepresedinte al partidului. Tariceanu vine insa cu prima sansa in fata lui Orban, pentru ca are un plus de credibilitate si a condus partidul intre 2004 si 2008, perioada cea mai infloritoare pentru PNL dupa guvernarile Bratienilor. 
 
PD-L - mostenirea lui Basescu
Daca Traian Basescu va pierde prezidentialele - un scenariu putin probabil acum - efectul pentru PD-L va fi echivalent cu al unui cataclism. Sunt mari sanse ca Emil Boc sa isi piarda mandatul de premier, pentru ca este greu de presupus ca Geoana sau Antonescu vor dori sa lucreze cu un premier democrat-liberal: de altfel, Geoana a spus marti seara ca va desemna un premier social-democrat, daca va castiga prezidentialele, aceasta situatie fiind posibila doar daca actuala coalitie la guvernare se va rupe, iar PNL va colabora cu PSD.
Solutiile PD-L vor fi coalizarea in jurul lui Emil Boc sau un nou lider, pentru ca Basescu a anuntat ca se va retrage din politica daca nu va mai castiga un nou mandat la Cotroceni.
Cine ar putea fi alternativa la Boc? Actualul prim-vicepresedinte Theodor Stolojan? Este o varianta putin probabila, in conditiile in care masa partidului provine din fostul PD, care nici acum nu a acceptat venirea liberalilor lui Stolojan in partid. Vasile Blaga este si el o varianta, dar secretarul general al partidului vine cu un handicap: spre deosebire de multi lideri ai partidului, el nu a reusit sa confirme si sa fie ales direct - in 2008 a pierdut Primaria Capitalei in fata lui Sorin Oprescu. Multi o vad pe Elena Udrea, o apropiata a presedintelui Traian Basescu, drept un politician de viitor. De altfel, seful statului afirma recent, intr-o discutie cu jurnalistii la Cotroceni, ca singurii politicieni care nu scad in sondaje de la inceputul lui 2009 sunt Elena Udrea (PD-L), ministrul turismului, si ministrul de externe, Cristian Diaconescu. In ce masura va putea Udrea sa castige partidul, daca Basescu se va retrage? Jocurile se vor face pe parcursul verii.
Toti liderii de partide pot deconta esecul pierderii alegerilor prezidentiale, spune analistul Cristian Parvulescu. "Daca pana si Tariceanu, caruia i s-a reprosat doar insuccesul aducerii PN-L la guvernare (desi declarativ, toti liderii liberali l-au sprijinit in momentul discutiilor pentru formarea guvernului, n.n.), atunci e greu de crezut ca acesti lideri nu vor trebui sa-si depuna mandatul. Insa partidul care va suferi cel mai mult in cazul unui esec al candidatului sau la presedintie este
PD-L, care este construit in jurul lui Traian Basescu si care va disparea prin implozie, ajungand la dimensiunile din 2004", adauga analistul. "Pe de alta parte, PD-L este un partid foarte unit, in vreme ce PSD si PNL sunt dezbinate, ceea ce poate sa conteze foarte mult in economia alegerilor", mai spune Parvulescu.
 
Aspiranti mai noi sau mai vechi
PSD
Adrian Nastase, Marian Vanghelie, Cristian Diaconescu
PNL
Calin Popescu-Tariceanu, Ludovic Orban
PD-L
Theodor Stolojan, Elena Udrea, Vasile Blaga

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO