Politică

Ciolos, CEO peste un „business” de 50 de miliarde de euro anual

Ciolos, CEO peste un „business” de 50 de miliarde de euro anual
29.11.2009, 23:10 38

La cei 40 de ani ai sai, cu un scurt mandat in frunteaMinisterului Agriculturii, in vremea guvernului liberal al luiCalin Popescu-Tariceanu, Ciolos este unul dintre cei mai priceputioameni in domeniul agriculturii.

"Este de departe cel mai competent nume dintre toate cele pecare le-am primit pentru acest portofoliu", a afirmat, la finelesaptamanii trecute, presedintele Comisiei Europene, José ManuelBarroso, dupa ce a anuntat nominalizarile pentru viitoareacomisie.

"Dacian Ciolos este unul dintre cei mai buni specialisti indomeniul agricol. Dar Romania poate profita de aceasta pozitie doardaca isi pune la punct agricultura, daca nu, mai mult il va incurcape comisar", afirma Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romanieicu Uniunea Europeana.

Pozitiaobtinuta de Ciolos este, in parte, rodul unor negocieri politice,insa pregatirea sa a contat foarte mult.

"Un astfel de job (comisar european - n.r.) inseamna 5%agricultura si 95% politica. Cred ca mai importanta decat CV-uleste sustinerea politica atunci cand se ia decizia de a nominalizape cineva in pozitia de comisar", comenteaza George Butunoiu, unuldin cei mai cunoscuti head-hunteri din piata despre desemnarea luiDacian Ciolos pentru portofoliul european al Agriculturii.

Cel care ocupa o astfel de pozitie trebuie sa reuneasca aceleasicalitati pe care le are un CEO al unei companii foarte mari:viziune si strategie. "Este nevoie de un strateg desavarsit, caretrebuie sa se inconjoare de specialisti desavarsiti. Daca este sifoarte bun in domeniul respectiv, cu atat mai bine, darspecializarea nu este o conditie de baza pentru pozitiile de acestgen. Ceea ce nu poate sa lipseasca sunt abilitatile manageriale deanvergura si nici viziunea, pentru ca toate deciziile pe care le valua vor avea impact pe termen lung", adauga Butunoiu.

Totusi, mii de romani au sanse sa sa angajeze la Bruxelles, ininstitutiile europene. Comisia Europeana are 38.000 de angajati (intoata lumea), dar, potrivit statisticilor institutiei, doar 644dintre ei sunt romani. Salariul mediu in cadrul Comisiei Europeneeste de aproximativ 4.000 de euro lunar.

Nominalizarea lui Ciolos, considerat initial fara nicio sansa,poate constitui un imbold pentru oamenii bine pregatiti care vorsa-si inceapa o cariera in institutiile europene.

Presedintele Comisiei Europene a spus despre Ciolos ca este opersoana foarte dedicata problemelor legate de agricultura si ca"aproape toata viata a lucrat in domeniu". Barroso a mai spus cal-a apreciat pentru faptul ca are o viziune moderna asupraagriculturii, dar si asupra dezvoltarii rurale, ceea ce esteconform cu propunerea facuta de el la Parlamentul European. Or,Parlamentul European este ultima proba pe care trebuie sa o maitreaca Ciolos pentru a ajunge comisar. Iar pentru acest lucru, estenevoie de suport politic. Acest suport ii este asigurat depresedintele Traian Basescu si de reprezentantii PD-L inParlamentul European. La finele saptamanii, comisarul desemnat si-aasigurat si sprijinul PSD si al reprezentantilor partidului inLegislativul de la Bruxelles.

Dacian Ciolos s-a intalnit cu presedintele Senatului, MirceaGeoana, declarand ulterior ca a dorit sa afle daca va exista osustinere a candidaturii lui din partea acestei institutii.

Ciolos a afirmat, dupa intalnire, ca a raspuns invitatieiformulate de Mircea Geoana. "Pentru etapa urmatoare, pentrupregatirea audierilor din Parlament, pentru mine a fost importantsa stiu de la presedintele Senatului daca va exista sustinereinstitutionala in continuare", a spus el.

Geoana a spus ca desemnarea lui Ciolos pentru portofoliulagriculturii este un succes international pentru Romania si poateconstitui inceputul recastigarii influentei internationale.

Geoana a mai afirmat ca este optimist ca toate grupurileparlamentare reprezentate de partidele romanesti in ParlamentulEuropean vor sustine candidatura lui Ciolos, intrucat este ininteresul national.

Britanicii, furiosi pe Ciolos, comisarul "adoptat" alFrantei

Potrivit presei franceze, britanicii sunt extrem de furiosipentru ca Ciolos a primit Agricultura si ca Franta are doicomisari: Michel Barnier si Dacian Ciolos. Potrivit cotidianuluiOuest France, britanicii sustin ca Ciolos, desi este roman, este unprieten al Frantei, pe care o numeste "tara sa de adoptie". El si-afacut o parte din studii la Scoala nationala superioara deagronomie din Rennes, in prezent Agrocampus Ouest, si estecasatorit cu o frantuzoaica, noteaza Ouest France, adaugand cabritanicii au facut totul pentru a bloca numirea sa. In orice caz,noul comisar pentru Agricultura va fi mai putin brutal indeclaratii decat actualul titular, Mariann Fischer Boel, conchidepublicatia franceza.

Reuters a scris ca Ciolos va avea o misiune dificila la ComisiaEuropeana, avand in vedere disputa din UE cu privire la reformaagricola. In prezent exista o dissputa in ceea ce privesterestructurarea Planului Agricol Comun prin care se acorda subventiifermierilor. Unele tari doresc micsorarea subventiilor si implicitreducerea cheltuielilor pentru acest sector, in vreme ce mariletari agricole, precum Romania, Franta sau Polonia, dorescmentinerea sistemului actual.

1-0 pentru Franta in meciul cu MareaBritanie

Lovitura data de Franta prin obtinerea portofoliului PieteiInterne, unul dintre cele mai importante din Comisia Europeana, astarnit o adevarata furtuna la Londra.

Piata Interna, de care se va ocupa Michel Barnier, este un postimportant care are prerogative de reglementare asupra serviciilorfinanciare, inclusiv pentru City, cartierul de afaceri din Londra.Potrivit presei britanice, francezii sunt dornici sa controlezebancherii, pe care ii considera responsabili pentru recesiune, siintentioneaza sa reformeze City, unde se afla 80% din industriafinanciara europeana.

Drept urmare, premierul britanic Gordon Brown a fost criticatdur de colegii laburisti, dar si de membrii opozitiei conservatoarepentru ca nu a negociat un portofoliu economic, esential inperioada de criza. Marea Britanie va gestiona Afacerile Generale,prin Catherine Ashton, cea care a fost aleasa saptamana trecutaInalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa si SecuritateComuna.

Brown a primit asigurari ca Londra va avea un cuvant de spus inreglementarea serviciilor financiare, prin numirea lui JonathanFaulu, unul dintre cei mai competenti functionari britanici de laBruxelles, in echipa lui Michel Barnier.

Bulgarii se injura

La Sofia, opozitia critica actuala guvernare de centru-dreaptapentru portofoliul pe care Bulgaria l-a primit, cel pentruCooperare Internationala, Ajutor Umanitar. Fostul premier bulgarSerghei Stanisev (lider al Partidului Socialist Bulgar) a declaratca acesta este cel mai mare esec al Guvernului lui Boiko Borisov.Potrivit lui Stanisev, portofoliul care va fi gestionat de RuminaJeleva, actual ministru de externe, este cel mai nesemnificativ dinpunct de vedere economic, fapt ce trimite Bulgaria la coadastatelor europene.

Presa a scris saptamana trecuta ca Bulgaria urma sa primeascaExtinderea sau Justitia in viitoarea Comisie Europeana, un lucru cea starnit semne de intrebare avand in vedere ca Sofia a pierdutanul trecut fonduri europene de pana la 500 de milioane de euro dincauza coruptiei.

Comisia Barroso 2:

  • José Manuel Barroso (Portugalia): Presedinte
  • Joaquin Almunia (Spania): Competitie. Vicepresedinte
  • Catherine Ashton (Marea Britanie): Afaceri Externe. InaltReprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna.Vicepresedinte
  • Michel Barnier (Franta): Piata Interna
  • Olli Rehn (Finlanda): Politici Economice si Monetare
  • Dacian Ciolos (Romania): Agricultura
  • John Dalli (Malta): Sanatate
  • Karel De Gucht (Belgia): Comert
  • Stefan Füle (Cehia): Extindere
  • Connie Hedegaard (Danemarca): Probleme Climatice
  • Maire Geoghegan-Quinn (Irlanda): Cercetare si Inovatie
  • Janusz Lewandowski (Polonia): Buget
  • Guenther Oettinger (Germania): Energie
  • Janez Potocnik (Slovenia): Mediu
  • Neelie Kroes (Olanda): Societate Informationala.Vicepresedinte
  • Lászlo Andor (Ungaria): Afaceri Sociale
  • Maria Damanaki (Grecia): Afaceri Maritime
  • Johannes Hahn (Austria): Politici Regionale
  • Rumiana Jeleva (Bulgaria): Cooperare Internationala, AjutorUmanitar
  • Siim Kallas (Estonia): Transport. Vicepresedinte
  • Cecilia Malmström (Suedia): Afaceri Interne
  • Andris Piebalgs (Letonia): Dezvoltare
  • Viviane Reding (Luxemburg): Justitie, Drepturi Fundamentale.Vicepresedinte
  • Algirdas Semeta (Lituania): Taxe si Uniune Vamala
  • Antonio Tajani (Italia): Industrie. Vicepresedinte
  • Androulla Vassiliou (Cipru): Educatie, Cultura, Multilingvismsi Tineret
  • Maros Sefcovic (Slovacia): Relatii Interinstitutionale siAdministratie. Vicepresedinte

Dacian Ciolos, 40 de ani

  • A absolvit Ecole Nationale Superieure Agronomique MontpellierENSA
  • Din 2000 este doctorand in economia dezvoltarii agricole,agroalimentare si rurale la Institutul National de CercetariAgronomice (INRA) din cadrul ENSA
  • A absolvit in 1994 Facultatea de Horticultura din cadrulUniversitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara dinCluj
  • In perioada 1991-1996, a urmat stagii practice in ferme deagricultura ecologica sub egida Federatiei Regionale aAgricultorilor Ecologici din Bretagne din Franta
  • A lucrat la Centrul International de Cooperare pentruDezvoltare Agricola in Franta (august - septembrie 1995), iar inperioada februarie - septembrie 1997 a activat in calitate deinginer stagiar la Camera Judeteana de Agricultura Aveyron
  • In perioada martie-iulie 1997 a lucrat ca agroeconomist stagiarla Comisia Europeana, in cadrul Diviziei de Dezvoltare Rurala aDirectiei Generale de Agricultura, ocupandu-se cu pregatireaProgramului SAPARD.
  • In 1998 a fost numit director al Programului de dezvoltarerurala locala in Arges
  • Intre anii 2002-2003 a lucrat la delegatia Comisiei Europene inRomania, ca Task Manager pe probleme de agricultura si dezvoltarerurala
  • Incepand cu ianuarie 2005, a lucrat in cadrul MinisteruluiAgriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, mai intai pe postulde consilier al ministrului, reprezentant in Comitetul SpecialAgricol la Consiliul Uniunii Europene (ianuarie 2005 - mai 2007),apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai - octombrie2007)
  • A fost ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale inperioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008
  • A fost numit in vara in fruntea unei comisii prezidentialepentru dezvoltarea agriculturii care ar urma sa schiteze strategiaagricola pe termen lung pe modelul comisiei prezidentiale care aelaborat strategia pentru educatie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO