Politică

Comisia de ancheta spune ca Traian Basescu poate fi suspendat

Comisia de ancheta spune ca Traian Basescu poate fi suspendat

Norica Nicolae: Parlamentul va aprecia prin vot raspunderea presedintelui

22.03.2007, 20:10 15

Comisia parlamentara pentru anchetarea faptelor presedintelui Traian Basescu a dat unda verde suspendarii acestuia, sustinand ca seful statului a incalcat Constitutia si ca este implicat in fapte penale.
Raportul prezentat ieri public contine 19 capete de acuzare, printre care atitudine partizana politic, deturnarea vointei electoratului prin nominalizarea unui alt premier decat cel din partidul majoritar. De asemenea, potrivit comisiei, Basescu este autorul unei crize politice artificiale, nu a prezentat Strategia Nationala de Aparare si s-a implicat in actul de Justitie.
Raportul final a fost adoptat cu 8 voturi "pentru" si 4 abtineri, iar unul dintre membrii Comisiei a lipsit, fiind plecat din tara. Comisia trebuia sa numere 15 membri, PD refuzand insa sa-si desemneze cei doi reprezentanti. PNL si UDMR s-au abtinut la vot.
Presedintia nu a comentat ieri asupra concluziilor raportului comisiei de ancheta. Observatiile urmeaza sa fie inaintate Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor. Cat despre acuzatiile care se refera la "fapte penale", membrii comisiei conduse de liderul PC Dan Voiculescu au decis sa le trimita spre verificari Parchetului General.
Tot la Parchet va ajunge si o sesizare a comisiei impotriva ministrului integrarii Anca Boagiu, pentru ca nu a respectat legea raspunderii ministeriale care o obliga sa se prezinte in Legislativ ori de cate ori este chemata. Cu exceptia ministrului transporturilor Radu Berceanu, nici unul dintre reprezentantii PD invitati la comisie nu a venit la audieri. Boagiu risca intre 6 luni si 2 ani de inchisoare, a anuntat ieri deputatul Florin Iordache (PSD).
Reprezentantii PNL si UDMR in comisie s-au abtinut la vot, invocand faptul ca nu sunt de acord cu unele acuzatii din raport, cum ar fi cea referitoare la deturnarea vointei electoratului, prin numirea premierului liberal in defavoarea unui reprezentant al PSD, formatiune care a obtinut la vot mai multe procente decat Alianta D.A PNL-PD.
Insa, dupa cum a explicat senatorul liberal Norica Nicolai, in afara acestei acuzatii, raportul contine mai multe puncte care ar trebui sa fie considerate deosebit de grave.
"Raspunderea politica a presedintelui pentru incalcarea Constitutiei, in aceasta procedura de suspendare, o va aprecia prin vot Parlamentul Romaniei in cele doua Camere reunite. De asemenea, legiuitorul constituant, in opinia noastra, lasa la libertatea parlamentarilor aprecierea gravitatii faptelor, Constitutia Romaniei neavand nicio precizare foarte clara care sa delimiteze gravitatea faptelor", a spus senatorul liberal. Asadar, daca atitudinea liberalilor se va transpune intr-un vot negativ la sedinta privind suspendarea presedintelui, se vor crea premisele ca presedintele Traian Basescu sa fie suspendat in urma votului parlamentarilor.
O cerere de suspendare trebuie aprobata de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna, nu inainte insa de avizul consultativ al Curtii Constitutionale.
In prezent, raportul se afla la conducerea Parlamentului, care urmeaza sa-l trimita la Curte. Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a anuntat ca anexele la raportul comisiei (700 de pagini) vor fi trimise astazi presedintilor celor doua Camere, urmand ca raportul sa fie inaintat de urgenta Curtii Constitutionale.
Parlamentarii vor solicita Curtii Constitutionale sa se pronunte, in termen de 20 de zile, asupra cererii de suspendare a presedintelui Basescu, a mai spus Taracila.
Situatia la vot este inca sub semnul intrebarii, pana acum doar PSD si PRM, initiatori ai demersului, pronuntandu-se clar in favoarea suspendarii. De cealalta parte stau PD si PLD, democratii refuzand de altfel sa-si nominalizeze reprezentanti in comisia "Voiculescu", argumentand ca este neconstitutionala. Insa chiar ieri, cu cateva ore inainte de prezentarea concluziilor raportului, Curtea a anuntat ca aceasta este legal constituita. In aceste conditii, votul liberalilor, al conservatorilor, al UDMR si al reprezentantilor minoritatilor nationale vor tine balanta pro sau contra Basescu.
Tot ieri, deputatii au inlesnit drumul sprere demiterea presedntelui adoptand in plen articolul din proiectul de lege privind referendumul care prevede ca demiterea presedintelui este aprobata daca intruneste majoritatea voturilor valabil exprimate de cetatenii care se prezinta la referendum. Legea actuala spune ca un referendum este adoptat cu 50% plus unu din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale.

Faptele pe care comisia parlamentara le imputa presedintelui
Atitudine partizana politic, si-a neglijat rolul de mediator
A deturnat vointa electoratului, nominalizand un premier liberal
A spus despre Parlament ca este o sandrama intrata in moarte clinica
A timorat Curtea Constitutionala, contestandu-i deciziile
A fost de acord cu interceptarile ilegale de telefoane
Nu a prezentat Strategia Nationala de Aparare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO