Politică

Comisia Europeana a avizat favorabil aderarea Romaniei si Bulgariei

23.02.2005, 00:00 14

Comisia Europeana a facut ieri public avizul sau favorabil asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, urmare a incheierii, in decembrie trecut, a negocierilor de aderare si a finalizarii Tratatului de Aderare, in aceasta luna.



Adoptarea opiniei favorabile a Comisiei este primul pas in cadrul procedurilor de semnare a Tratatului. Urmeaza acordarea avizului conform al Parlamentului European (13 aprilie), urmat de o decizie identica a Consiliului de Ministri al UE, la 25 aprilie, si semnarea, la aceeasi data, a Tratatului.



Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat ieri ca avizul Comisiei marcheaza o noua etapa a relatiilor dintre cele doua tari si UE si constituie un mesaj clar prin care Comisia saluta intrarea Bulgariei si Romaniei in familia europeana.



Conform unui comunicat al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, acelasi oficial european a avertizat autoritatile din cele doua tari ca nu trebuie "sa se culce pe lauri", pentru ca mai sunt multe lucruri de facut pentru ca ambele tari sa indeplineasca in totalitate si la timp criteriile de aderare si, din acest punct de vedere, anii 2005 si 2006 sunt esentiali.



Comunicatul Delegatiei Comisiei Europene afirma ca Comisia va continua sa monitorizeze cu mare atentie respectarea angajamentelor, dar le va si sprijini.



Sunt amintite, in document, clauzele de salvgardare, acceptate de cele doua tari, care ar putea amana extinderea cu un an, daca sunt inregistrate derapaje.



In plus, in ceea ce priveste Romania, in anumite domenii - justitie si afaceri interne si concurenta - clauza de amanare a aderarii poate fi aplicata prin utilizarea procedurii majoritatii calificate de catre statele membre, tot pe baza unei propuneri din partea Comisiei Europene.



Ministrul bulgar pentru integrare europeana, Meglena Kuneva, a oferit ieri asigurari comisarului european pentru extindere ca tara sa este decisa sa respecte programul stabilit pentru aderarea la UE.



Bulgaria este pregatita sa semneze Tratatul de aderare la UE la 25 aprilie, asa cum este programat, a informat Rehn, dupa intrevederea cu Kuneva.



"Sper ca parerea generala va fi una pozitiva, iar Tratatul va fi semnat la 25 aprilie", a subliniat Rehn.



"Suntem constienti de eforturile pe care trebuie sa le depunem si nu exista semne de intrebare cu privire la ceea ce trebuie facut", a adaugat Kuneva.



Rehn a reamintit ca Guvernul bulgar trebuie sa faca eforturi sporite in ceea ce priveste reformele din domeniul justitiei si sa se concentreze asupra functionarii pietei sale interne, nu "sa se relaxeze pana la 1 ianuarie 2007", cand aceasta tara urmeaza sa adere la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO