Politică

Curtea Constitutionala spune ca Macovei nu trebuie demisa

22.02.2007, 18:52 20

Curtea Consitutionala a decis ieri ca adoptarea unei motiuni simple impotriva unui ministru nu il obliga pe premier sa il demita, ceea ce presupune ca Monica Macovei ramane in functia de ministru al justitiei.
Precizarea Curtii a venit dupa o saptamana agitata pentru Justitie. Miercurea trecuta Senatul a adoptat motiunea simpla a PC impotriva ministrului justitiei, iar opozitia i-a cerut demisia, invocand un regulament al Senatului care spune ca motiunile sunt obligatorii pentru membrii Guvernului.
In motiunea adoptata ministrului i se cerea demisia, Macovei a refuzat invocand ca nu exista un temei constitutional, iar grupul Aliantei D.A. PNL-PD din Senat a inaintat o cerere Curtii Constitutionale pentru clarificari.
Asadar, Curtea a stabilit ca sunt constitutionale dispozitiile articolului 157, alineatul 2 din Regulamentul Senatului, potrivit caruia motiunile simple adoptate de Senat sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate, in masura in care adoptarea unei motiuni simple de catre Senat nu il obliga pe primul-ministru sa propuna revocarea unui membru al Guvernului, a carui activitate a facut obiectul motiunii.
Initiatorii motiunii, conservatorii, sustin ca Macovei ar trebui sa fie demisa, deoarece oricum Parlamentul i-a aratat ca nu o sustine. PSD, care a votat impreuna cu PC si PRM motiunea, a anuntat ca va astepta motivatia Curtii si in functie de aceasta, PSD ar putea sa depuna o motiune simpla si la Camera Deputatilor. Deputatul PSD Victor Ponta a argumentat ca un astfel de gest s-ar impune daca in motivatia Curtii Constitutionale se arata ca un ministru nu poate fi demis printr-o motiune adoptata doar intr-una din Camerele Parlamentului. Ponta a adaugat ca, in acest caz, prin initierea unei mo-tiuni simple anti-Macovei si la Camera Deputatilor si, eventual, si adoptarea ei, ar fi respectat principiul de drept potrivit caruia cine numeste face si revocarea in cauza. Ministrii sunt numiti in functie cu votul majoritar al senatorilor si deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO