Politică

Durao Barroso l-a luat pe Leonard Orban in echipa sa

31.10.2006, 17:36 13

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso urma sa anunte aseara numele comisarului roman care va activa la Bruxelles incepand cu 1 ianuarie 2007: Leonard Orban.
Actualmente secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban (45 de ani) a fost cea de-a doua propunere transmisa la Bruxelles de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Barroso si-a dat ieri acordul pentru aceasta propunere. Anuntul urma sa fie facut dupa inchidererea editiei atat la Bucuresti cat si la Lisabona unde se afla aseara Barroso.
Nominalizarea lui Orban a fost bine primita si la Parlamentul European, reprezentantii grupurilor socialistilor si popularilor apreciind ca el cunoaste bine institutiile comunitare. Aceste grupuri au avut obiectii la prima nomina-lizare, cea a lui Varujan Vosganian.
Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a sustinut ca este mai buna noua propunere a Romaniei pentru postul de comisar european, respectiv Leonard Orban, care are profilul apropiat de cel al reprezentantului Bulgariei, Meglena Kuneva.
In tara, propunerea a fost, de asemenea, bine primita.
La inchiderea editiei nu fusese anuntat si portofoliul lui Orban, dar surse din cadrul Comisiei au indicat ca el se va ocupa de uniunea vamala a Uniunii Europene.
Orban a fost negociator-sef pentru aderarea Romaniei la UE si a semnat Tratatul de aderare in aprilie 2005. El este un tehnocrat independent, care a luat parte la negocierile Romaniei cu UE incepand din 2001.
Comisia Europeana are un mandat de cinci ani, dar comisarul roman va activa la Bruxelles pana in 2009, cand sfarseste mandatul actualei echipe. Dupa 2009 nu este limpede daca Romania va mai avea un comisar la Bruxelles sau daca mandatul sau va mai fi unul "plin".
Proiectul Constitutiei europene reducea numarul comisarilor la 15, insa respectivul document a fost respins de Franta si Olanda si este putin probabil ca el sa fie adoptat curand. In acelasi timp, extinderea continua a UE obliga la ajustarea numarului de functionari de la Bruxelles si este posibil sa se ajunga la concluzia ca 27 de membri (numarul de state UE) in Comisiei sunt prea multi pentru ca deciziile sa se poata lua rapid.
Potrivit Tratatului de la Nisa (1999) in vigoare, fiecare tara trimite la Bruxelles un comisar. Acesta nu reprezinta tara din care provine, ci actioneaza in numele intregii Uniuni. Insa de cele mai multe ori ei sunt presati de guvernele care i-au trimis acolo. Exista insa multe cazuri in care comisarii si-au criticat propria tara - cei mai duri in aceasta privinta fiind, in trecut, comisarii italieni si francezi.
Desi, in general, Comisiei i se spune "Executivul UE" lucrurile sunt departe de acest adevar. Comisarii nu sunt ministri comunitari, iar Comisia ia decizii dupa analize si discutii complicate cu Parlamentul European si liderii din tarile membre ale UE.
Comisia are drept de initiativa legislativa - este, de altfel, singurul organism UE care are acest drept - si propune solutii sau politici numite regulamente sau directive. Insa nimic nu se face inainte de consultarea tarilor membre sau a Parlamentului European - aici intervin presiunile asupra comisarilor si este verificata fidelitatea lor fata de institutia care ii plateste. De aici si grija foarte mare cu care sunt alesi comisarii de catre cel desemnat sa-si alcatuiasca echipa, dar si de Parlamentul European care ii valideaza pe comisari.
Una dintre greselile pe care le-a facut Varujan Vosganian - dincolo de acuzatiile, neprobate pana la aceasta ora, care i s-au adus - a fost aceea ca a declarat, imediat dupa nominalizarea sa, ca va reprezenta la Bruxelles liberalismul si PNL. Aceasta l-a facut si mai vulnerabil in fata socialistilor si a popularilor din Parlamentul European, care il contestau.
Avand garantia independentei comisarilor - sau a relativei lor independente -, Comisia ("gardianul tratatelor") poate obliga tarile membre sa-si respecte angajamentele si are dreptul de a se adresa justitiei comunitare daca acest lucru nu se intampla.
Comisia poate fi demisa de Parlamentul European, dar nu si comisarii, intrucat ei raspund pentru greseli in echipa. O greseala grava a unuia conduce la demiterea sau demisia intregii Comisii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO