Politică

Echipa propusa de Lucian Croitoru da testul suprem in fata Parlamentului

Echipa propusa de Lucian Croitoru da testul suprem in fata Parlamentului

Presedintele Basescu (dr.) poate, constitutional, sa propuna un alt premier, daca Parlamentul respinge echipa lui Croitoru. Seful statului a anuntat ca, daca se intampla acest lucru, viitoarea propunere va fi una care va proveni din PD-L

03.11.2009, 23:20 21

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a spus ierica formatiunea sa nu va vota Cabinetul Croitoru, el nespecificandinsa daca social-democratii se vor abtine, practic, de la vot sauvor vota, efectiv, impotriva acestui Guvern.
Intrebat cum va vota PSD astazi la investitura CabinetuluiCroitoru, Duvaz a precizat: "PSD nu voteaza Guvernul Croitoru. Amdeclarat-o formal".

PSD in dilema: Sa votam sau sa plecam?
Solicitat sa precizeze ce inseamna faptul ca PSD nu va votaCabinetul Croitoru, respectiv daca PSD se va abtine de la vot saudaca va vota impotriva, Duvaz a spus: "Nu vom vota acest Guvern. Nuare importanta daca nu votam. Important e daca Guvernul este votatsau nu".
Pentru ca echipa Croitoru sa treaca de votul Parlamentului estenevoie de votul "pentru" al 236 de parlamentari (jumatate plus unuldin numarul total al alesilor in Parlament).
Croitoru nu se poate baza acum decat pe aproximativ 190 de voturi,cele ale PD-L. Dar nu poate fi eliminata ipoteza ca partidele dinopozitie sa decida sa nu voteze pur si simplu (nu va fi atuncicvorum de sedinta, adica jumatate dintre parlamentari sa-si fiexprimat votul), ipoteza in care echipa lui Croitoru nu este nicirespinsa, nici trecuta.
In acest caz, ar urma sa fie organizata o noua sedinta aParlamentului, lucru care va amana rezolvarea, situatiei de fata.Intr-un asemenea caz, guvernul Boc ramane in functie, dar acestlucru s-ar intampla si daca echipa Croitoru ar fi respinsa, pentruca un guvern demis ramane in functie pana la data depuneriijuramantului de catre un nou guvern.
Potrivit lui Duvaz, la sedinta de grup a PSD de astazi se vastabili daca social-democratii voteaza echipa Croitoru sau lasasedinta fara cvorum.
PNL a reiterat inca de luni ca va vota impotriva echipei Croitorusi, pentru a nu exista dubii, votul lor va fi la vedere.
Singurii optimisti in aceasta privinta raman cei din PD-L si sefulstatului.
Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri, la radioul public, caspera ca parlamentarii vor vota responsabil, astazi, in legatura cuinvestirea Cabinetului Croitoru, el mentionand ca Romania arenevoie de un guvern cu atributii depline.
Traian Basescu a adaugat ca indiferent de ce se va intampla astaziin Parlament, el va actiona, ca sef al statului, potrivitatributiilor constitutionale. Or, constitutional, daca echipaCroitoru este respinsa, seful statului trebuie sa propuna pealtcineva (sau chiar pe Croitoru) pentru a forma o nouaechipa.
Traian Basescu a declarat sambata ca nu doreste alegeri anticipate,dar a mentionat ca nu poate sa nu se gandeasca la faptul cadizolvarea Parlamentului este o metoda democratica de a iesidintr-o criza politica. Or, anticipatele se pot organiza dacaParlamentul respinge de doua ori un premier propus si echipa saintr-un interval de 60 de zile.

Boc, optimist: Guvernul trece
Ieri, intrebat daca apreciaza ca Guvernul propus de premieruldesemnat va primi votul de investitura in Parlament programatastazi, Emil Boc, primul-ministru in exercitiu, a afirmat ca, dinpunctul de vedere al partidului sau, acest lucru se va intampla, cuconditia ca majoritatea parlamentara sa nu recurga la "noigaselnite".
"Din punctul de vedere al PD-L, (Guvernul Croitoru - n.n.) vatrece. Sper insa sa nu vedem din partea PSD si PNL o amanare, ogaselnita pentru
a-i favoriza pe Mircea Geoana si Crin Antonescu in campaniaelectorala. Prea mult oamenii astia si-au pus interesele lor departid si interesele lor personale de campanie deasupra intereselorromanilor. Cred ca le ajunge domnilor Geoana si Antonescu cat si-aubatut joc de interesele romanilor", a spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO