Politică

Fiscul se cearta cu Justitia pe tema averilor nejustificate

09.03.2006, 00:00 18

Fiscul si Ministerul Justitiei sunt in dezacord pe apectele fundamentale ale proiectului legii de control a averilor - prima institutie mizand sa scoata bani de pe urma acestui act normativ, cea de-a doua insistand mai mult pe aspectele de combatere a coruptiei.

Proiectul legii controlului averilor si a incompatibilitatilor este publicat pe pagina de Internet a Ministerului de Justitie, iar aspectul care priveste impozitarea averilor nejustificate i-a gasit ieri pe pozitii diferite pe Sebastian Bodu, seful Fiscului si pe titularul portofoliului Justitiei, Monica Macovei.

Bodu sustine ca averile nejustificate trebuie impozitate cu 16%, (cat este cota unica de impozitare), in vreme ce Macovei afirma ca acest procent trebuie sa fie dublu, adica 32% intrucat este vorba despre o sanctiune.

In ceea ce priveste proiectul publicat pe site-ul ministerului de resort, acesta spune ca bunurile dobandite nejustificat "se impoziteaza cu dublul cotei prevazute de lege pentru veniturile din salarii in vigoare la data intocmirii procesului-verbal...".

De ce vrea 16% si nu 32%, Bodu nu a explicat, dar dupa cum a spus, un lucru este clar pentru Fisc: "Pe noi ne intereseaza sa aducem cat mai multi bani la buget, acesta este scopul nostru". Dimpotriva, Macovei afirma ca scopul principal al legii este acela de a diminua coruptia.

Bodu a explicat mai departe cum, intr-o lege elaborata de Ministerul Justitiei, in principal pentru controlul averilor si a incompatibilitatilor functiilor publice, apare un paragraf care, mai intai de a te trimite in fata justitiei, te conduce pe la Fisc: "Am stat de vorba cu doamna Macovei si am ajuns la concluzia ca aceasta lege poate avea si o parte de impozitare. Astfel s-a nascut articolul 30, care reprezinta viziunea ANAF si a PD asupra impozitarii averilor nejustificate". Adica acel impozit de 16% in viziunea lui Bodu si 32% in viziunea lui Macovei si a proiectului facut deja public.

Asadar, proiectul prevede ca averile nejustificate trebuie impozitate, insa exista neclaritati in privinta a ceea ce poate fi definit drept avere nejustificata si ceea ce, fiind de asemenea nejustificat, poate fi considerat bun obtinut ilegal. Bodu a spus ieri, la o dezbatere pe aceasta lege, care deja naste multor controverse, care este viziunea ANAF in privinta averilor nejustificate si a celor dobandite ilegal: "Nejustificat nu inseamna ilicit. Inseamna ca un contribuabil nu poate justifica din veniturile sale ca a dobandit o avere, fara a exista indicii ca averea a fost dobandita ilicit. Noi vrem, in primul rand, ca acel posesor de avere sa plateasca impozit pe respectivele bunuri. Apoi este treaba Parchetului".

Asadar, dupa ce averile nejustificate vor fi fost impozitate, daca se constata ilegalitati pe fir va intra procuratura care poate decide chiar confiscarea bunurilor in cauza.

Cercetarea averilor ar urma sa fie facuta de catre o comisie de integritate care va fi infiintata pe langa ANAF. Insa dupa cum s-a spus ieri, controlul nu va fi facut de agentii fiscali, ci de juristi care vor fi angajati in aceasta comisie de integritate. Comisia decide verificari din oficiu sau la o sesizare care poate veni de oriunde. Nu este vorba despre un proiect de lege care ii vizeaza pe demnitari, ci vizeaza orice persoana. Asadar, oricine va intra in vizorul acestei comisii va fi obligat sa-si justifice averea. Organizatiile neguvernamentale care au examinat proiectul spun insa ca el este redactat neprofesionist, iar Transparency International (TI) a cerut ieri retragerea lui pana la eliminarea neclaritatilor. De altfel, Cristian Anghel - oficial al Ministerului Justitiei care a redactat proiectul de lege prezentat pe site-ul institutiei - a recunoscut ieri ca la elaborarea textului de dezbatut nu a fost avuta in vedere o hotarare de guvern adoptata in 2005 si care prevede, concret, ca fiecare act normativ trebuie sa "se adreseze" unui anumit domeniu, sa propuna "politici publice" intr-un domeniu de activitate anume - in vreme ce proiectul in cauza legifereaza mai multe aspecte - averi, incompatibilitati si altele.

Neintelegerile privind nivelul impozitarii averilor nejustificate sau cele legate de termeni precum nejustificat/ilicit nu sunt singurele care provoaca discutii.

Primele critici la adresa proiectului de lege au venit saptamana trecuta, imediat dupa publicarea acestuia pe site-ul Ministerului Justitiei, din partea avocatilor care au criticat propunerea legislativa prin care se instituie incompatibilitatea dintre profesia lor si mandatul de parlamentar.

Tot corpul de avocati se opune initiativei de a se declara incompatibil mandatul de parlamentar cu profesia de avocat", declara, in acest sens, presedintele Uniunii Avocatilor din Romania, Calin Andrei Zamfirescu.

Zamfirescu a adaugat ca "toate parlamentele lumii sunt pline de avocati" si ca in 2002 a existat o propunere similara din partea PSD, moment in care a fost modificata Legea avocaturii, care impunea avocatilor sa nu se angajeze in procese impotriva statului.

La randul lor, mai multi senatori juristi au respins propunerea Ministerului Justitiei privind stabilirea incompatibilitatii intre calitatea de parlamentar si cea de avocat sau notar public, Viorel Dumitrescu (PRM) catalogand-o drept "absurda", iar Serban Nicolae (PSD) drept "o prostie". Deputatul PD Cristian Radulescu a fost de acord si el ca propunerea este "usor exagerata" si nu atinge fondul problemei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO