Politică

FMI inchide ochii la criza politica si ne da banii

14.10.2009, 23:21 16

Presedintele Traian Basescu le-a transmis liderilor de partidela consultarile de ieri de la Cotroceni ca nu doreste un cabinet detehnocrati, dar ca este de acord cu un guvern de uniune nationalacu premier independent.
El nu a respins explicit propunerea partidelor de opozitie, PNL,PSD, UDMR si minoritatile nationale, care il sustin pe primarulSibiului Klaus Johannis, pentru un mandat de premier, limitat ladoua luni, pana dupa alegerile prezidentiale din toamna.
Inainte de discutiile cu partidele, seful statului le-a spusambasadorilor din tarile UE, pe care i-a chemat ieri la pranz laCotroceni, ca prefera sa nominalizeze un premier apropiat de FondulMonetar International.
Ieri in cercurile democrat-liberale au fost vehiculate numele luiLucian Croitoru, fost reprezentant al Romaniei la Fond si actualconsilier al guvernatorului Mugur Isarescu, si cel al lui MihaiTanasescu, fost ministru PSD al finantelor si actual reprezentantal Romaniei la institutia de la Washington, ca posibilipremieri.
"Am inteles ca optati pentru un prim-ministru independent. Poate caputem discuta subiectul, cu conditia ca restul guvernului sa fiepolitic. Repet: cu conditia ca restul guvernului sa fie politic", aspus Basescu.
"Hai sa fim foarte cinstiti: va este atat de rusine de partidelepolitice incat sa impingem responsabilitatea guvernarii la nistetehnocrati pe care sa-i manipulam din spate? Cred ca trebuie sa nedepasim complexul ca ar putea sa ne fie rusine de noi. astiasuntem", a mai adaugat Basescu.
In acest context, FMI este in situatia de a acorda Romaniei noiderogari de la angajamentele care trebuie indeplinite pana lasfarsitul anului si care nu pot fi indeplinite in absenta unuiguvern cu puteri depline.
O misiune a Fondului urma sa vina la Bucuresti pe 21 octombriepentru a discuta proiectul de buget pregatit de MinisterulFinantelor pentru 2010 si a incepe evaluarile necesare eliberariicelei de-a treia transe din imprumut.

In carti pentru prim-ministru

Klaus Johannis, 50 de ani

Este la al treilea mandat de primar al Sibiului.

Primul l-a castigat in 2000, in al doilea tur, iar pe ultimul,anul trecut, cu 83,2% din voturile sibienilor.

A absolvit: Facultatea de Fizica aUniversitatii Babes-Bolyai din Cluj, fiind apoi profesor de fizica,inspector scolar general adjunct si inspector scolar general aljudetului Sibiu.

Lucian Croitoru, 52 de ani

Este consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu de peste 10ani.

A fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar Internationalin calitate de Senior Adviser al Executive Directors.

A absolvit: Facultatea de PlanificareCibernetica si Calculatoare, Bucuresti.

A scris mai multe carti de specialitate, in domeniulfinantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO