Politică

Geoana: "Cine este Oprescu? O eterna speranta!"

Geoana: "Cine este Oprescu? O eterna speranta!"

Mircea Geoana, presedintele PSD: Cine este Sorin Oprescu? O eterna speranta! (aluzie la faptul ca a pierdut in doua randuri alegerile pentru primaria Bucurestilor - n.n.). Eu cred ca Oprescu este suficient de intelept sa-si dea seama ca este folosit de altii!

23.10.2006, 18:36 16

Discutiile despre candidatura lui Sorin Oprescu la presedintia PSD sunt "poezii", el neavand nici o sansa in aceasta competitie, sustine liderul social-democrat Mircea Geoana.
"Sunt poezii. Oprescu nu are sustinatori nici aici (in Bucuresti - n.n.), nici in tara. Probabil ca s-a miscat, pentru ca asa a fost sfatuit. Dar sustinatori nu are", a declarat ieri pentru ZF seful PSD Mircea Geoana. Si, adauga Geoana: "Cine este Oprescu? O eterna speranta! (aluzie la faptul ca a pierdut in doua randuri alegerile pentru Primaria Bucurestilor - n.n.). Eu cred ca Oprescu este suficient de intelept sa-si dea seama ca este folosit de altii!". Geoana nu a spus cine il foloseste pe Oprescu care este cunoscut drept un apropiat al lui Ion Iliescu.
La finele saptamanii presedintele executiv al PSD Bucuresti Marian Vanghelie a convocat o sedinta a filialei care urma sa lamureasca ipoteza candidaturii lui Oprescu - presedintele PSD Bucuresti - la sefia Partidului Social-Democrat. Geoana spune ca a fost doar informat despre aceasta sedinta, si nu are nicio implicare in convocarea ei. Nu a reiesit nimic concret de la acea sedinta, Oprescu anuntand doar ca, daca ar urma sa candideze, va informa, in prealabil, filiala. In ultimele saptamani Sorin Oprescu a lasat sa se inteleaga ca ar putea candida la sefia partidului, la congresul care ar urma sa aiba loc anul viitor.
Mandatul de doi ani al lui Mircea Geoana in fruntea PSD expira in aprilie viitor. La acea data sau putin dupa, in PSD ar urma sa fie organizate noi alegeri si, deja, in partid apele incep sa se involbureze. Insa, potrivit lui Geoana, la nivelul de baza al partidului oamenii sunt foarte suparati de reluarea discutiilor despre functii si succesiuni, intr-un moment in care tinta trebuie sa fie relansarea PSD in relatia sa cu adversarii politici: "Oamenii au fost iritati pentru ca ei retin ca nu se mai termina cu disputele din partid. 'E o nebunie completa. Asta ne mai trebuie noua acum?', spun ei".
Afirmatiile liderului partidului au fost sustinute ieri de purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a transmis un mesaj din partea "membrilor" de partid, afirmand ca acestia considera ca discutia legata de candidaturile pentru diverse functii este prematura.
"In opinia membrilor PSD, discutia cu privire la eventualele candidaturi pentru functiile de conducere in partid este prematura, iar cei care se angajeaza intr-o retorica publica inutila uita ca tinta adevarata a PSD este actuala guvernare", a afirmat Diaconescu, sustinator al actualei echipe.
PSD a decis organizarea, in decembrie, a unui congres extraordinar in cadrul caruia urmeaza sa fie reevaluat statutul partidului - este vorba in primul rand despre mandatul presedintelui care, actualmente, este de doi ani, dar si despre modul de alegere a echipei de conducere. Una dintre variante este aceea de a se reveni la un mandat de patru ani pentru seful partidului. In continuarea acestei idei, cel care candideaza ar urma sa-si propuna si echipa cu care ar urma sa conduca partidul. De-a lungul vremii, aceste ipoteze au fost sustinute de Mircea Geoana. In mod exceptional, el are un mandat de doar doi ani - asa s-a decis in aprilie 2005, cand partidul a trecut printr-o perioada tulbure din cauza pierderii puterii. Desi lucrurile nu arata roz pentru PSD, liderii cred ca ele reintra acum intr-un fagas normal, drept urmare trebuie revizuit statutul - cel care fixeaza limita mandatelor - si oferta politica a partidului. Potrivit lui Diaconescu, PSD trebuie sa se concentreze pe dezbaterile asupra modificarilor statutului formatiunii si sa-si asigure unitatea politica, in conditiile in care, dupa 10 decembrie, se anticipeaza intrarea intr-o perioada de campanie electorala, determinata fie de alegerile pentru Parlamentul European, fie de alegeri anticipate.
Mircea Geoana nu crede inca ca in Romania vor avea loc alegeri anticipate - sau nu vor fi mai devreme de toamna lui 2007 - lucru care, admite el, este intr-un fel benefic pentru PSD, care incepe timid ca creasca in sondaje, dar prea putin pentru a fi sigur de victorie, in eventualitatea anticipatelor . Insa vor fi cu siguranta alegeri pentru Parlamentul European, iar Geoana crede ca partidul trebuie sa se concentreze pe castigarea acestora. Abia apoi se poate gandi la castigarea alegerilor locale din 2008, cele care, intr-o buna masura, indica si cine va castiga legislativele si prezidentialele.
"Sunt o suma de necunoscute in acest moment. Daca avem un singur lider, unde il aruncam in lupta? In alegerile legislative (pentru functia de prim-ministru la alegerile legislative din 2008 - n.n.), la cele prezidentiale (din 2009 - n.n.)? Lucrurile trebuie bine cantarite pentru ca noi experimentam, pentru prima data, astfel de alegeri cu legislativele despartite de prezidentiale", spune Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO