Politică

Guvernul: cea mai buna protectie sociala este munca

Guvernul: cea mai buna protectie sociala este munca

Partidele au prezentat la Cotroceni solutii diferite la cresterea preturilor

02.07.2008, 19:31 21

Guvernul nu doreste sa foloseasca arma deficitului bugetar in dauna cresterii economice si de aceea nu va accepta solutii populiste la problema cresterii preturilor, a declarat ieri ministrul de finante Varujan Vosganian la finalul intalnirii dintre presedintele Traian Basescu si partidele politice pe marginea ultimelor majorari de preturi.
Presedintele Traian Basescu va avea o intalnire cu Guvernul pe tema cresterii preturilor, dupa ce ieri - in prima zi a debutului unora dintre cele mai importante majorari de preturi din acest an - a discutat cu partidele pe aceasta tema.
De ieri, pretul gazelor a crescut in medie cu 12,5%, iar pretul energiei cu 4,4% pentru populatie.
Iata cum vede problema ministrul economiei si finantelor: "Munca este cel mai bun instrument de protectie sociala". De altfel, anterior, premierul Calin Popescu-Tariceanu, care nu a participat ieri la intalnirea de la Cotroceni dintre seful statului si partide a sustinut recent ca guvernul va putea lua masuri punctuale, dar pe termen scurt.
Celelalte partide vad insa lucrurile altfel. Presedintele PD-L, Emil Boc a sustinut ca in urma propunerilor formulate de partidele politice, s-a ajuns la concluzia ca Guvernul trebuie sa vina si sa prezinte un set de masuri pentru persoanele defavorizate, care sa fie prezentate partidelor politice pentru un consens.
"Concluzia a fost ca, in urma acestor propuneri formulate de partidele politice, Guvernul trebuie sa vina si sa prezinte un set de masuri tocmai pentru aceste persoane defavorizate, masuri care sa fie prezentate partidelor politice pentru a ajunge la un relativ consens cu privire la necesarul de masuri pentru protejarea populatiei, fara ca prin aceste masuri sa aruncam tara intr-un proces inflationist, sa compromitem dezvoltarea economica viitoare si sa se intoarca in ultima instanta impotriva noastra", a spus Emil Boc.
Insa raspunsul ministrului de finante lasa sa se inteleaga ca lucrurile nu vor sta chiar asa si ca Guvernul va avea rezerve fata de orice solutie care il va costa bani. Potrivit lui Boc, PD-L a prezentat la aceste consultari "trei principii si cinci solutii", mentionand ca democrat-liberalii au pornit de la prin-cipiul enuntat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, in aceasta luna, si anume acela potrivit caruia "cresterea pretului combustibililor reduce puterea de cumparare a tuturor cetatenilor UE, avand cel mai mare impact asupra familiilor cu cele mai scazute venituri din Europa", iar UE poate face fata acestei provocari "printr-un raspuns structurat combinat eventual cu masuri specifice de politica sociala a statelor membre".
PD-L doreste reducerea dependentei de gazele de import, iar pe termen scurt majorarea salariului minim, acordarea de ajutoare pentru incalzire si energie electrica, cresterea venitului minim garantat si devansarea majorarii pensiilor.
PSD si PC au prezentat impreuna un asa-numit pact national pentru energie si hrana care ar cuprinde mai multe masuri de protectie sociala. Acesta prevede ca populatiei sa-i fie alocate gaze exclusiv din productia interna, care sunt mai ieftine. PSD si PC mai vor o cota diferentiata de TVA la alimentele de baza (5%) si un salariu minim de 600 de lei pana la finele lui 2008.
PRM a venit cu solutii radicale: schimbarea guvernatorului BNR Mugur Isarescu, schimbarea Guvernului, anularea privatizarilor Petrom si BCR si anularea cotei unice.
UDMR vrea masuri pentru eficientizarea consumului energetic care sa prevada subventii pentru izolarea termica a locuintelor. In domeniul agriculturii UDMR propune o lege pentru asocierea proprietarilor de mici parcele pentru ca prin comasare proprietarii sa poata accesa mai usor banii UE.
Ministrul muncii Paul Pacuraru a spus in declaratia de dupa intalnire ca, intr-o saptamana, Guvernul va incerca sa raspunda, tehnic, la solutiile pe care partidele le-au prezentat la consultarile de la Cotroceni.
El a spus ca, la inceputul intalnirii cu seful statului, acesta a adresat rugamintea reprezentantilor partidelor ca solutiile pe care le propun sa nu fie de natura populista si sa nu fie generatoare de inflatie.
Pacuraru a mentionat insa ca, desi toti reprezentantii partidelor aflati la Cotroceni au fost de acord cu observatia sefului statului, unele dintre propunerile prezentate de acestia veneau in contradictie cu cerinta presedintelui.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a fost intrebat cand va avea loc intalnirea dintre presedinte si Guvern, el raspunzand ca seful statului are prerogative constitutionale pentru a se intalni, din proprie initiativa, cu Guvernul.
Vosganian a precizat ca prefera sa il lase pe seful statului sa faca anuntul privind intalnirea cu Guvernul.

Propunerile partidelor
PD-L: Cresterea venitului minim garantat pentru acoperirea cresterii preturilor. Acordarea de ajutoare pentru incalzire si pentru energie electrica tuturor categoriilor cu venituri reduse. Cresterea salariului minim pe economie, de la 500 la 575 de lei, pentru a acoperi impactul majorarii energiei electrice si a gazelor naturale. Devansarea majorarii pensiilor, incepand cu 1 august, prin majorarea punctului de pensie cu 7,5% (de la 37,5% din salariul mediu pe economie la 45%). Acordarea de ajutoare sociale pentru persoanele foarte sarace, care nu primesc alt fel de compensatii.
PNL: Munca este primul instrument de protectie sociala. Salariile au crescut cu 24%, ceea ce inseamna ca oamenii au cu ce sa-si acopere evolutia preturilor. Pensiile au crescut cu 60%.
PSD si PC: Trebuie un pact national pentru hrana si energie. Trebuie modificat costul la energie electrica, trebuie reduse accizele la motorina si trebuie atribuite plati suplimentare agricultorilor. E nevoie de un TVA de 5% pentru alimentele de baza.
UDMR: In domeniul energiei solutia optima este izolarea termica a locuintelor. Agricultura trebuie reorganizata.
PRM: Propune guvern de uniune nationala, vrea schimbarea guvernatorului Mugur Isarescu, anularea contractului de privatizare a Petrom si anulare cotei unice de impozitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO