Politică

Guvernul "sensibilizeaza" UE cu privatizari, lobby si scrisori

15.10.2003, 00:00 11

Romania va face un "lobby agresiv", in urmatoarele doua saptamani pentru a determina Comisia Europeana sa acorde Romaniei o nota cat mai buna si statutul de economie de piata functionala, in raportul de tara care va fi publicat la 5 noiembrie.
De asemenea, Bucurestiul va insista "cu determinare si agresivitate" pe langa liderii europeni pentru ca, in cadrul Consiliului European care va avea loc in decembrie, sefii de state si de guverne ai UE sa confirme in documentul final inchiderea negocierilor de aderare cu Romania si Bulgaria in 2004 - astfel incat Tratatul de aderare sa fie semnat in 2005, iar aderarea sa devina efectiva in 2007, a declarat ieri seful diplomatiei romane, Mircea Geoana.
Potrivit ministrului, Romania a primi "semnale incurajatoare" ca  va primi statutul de economie de piata in raportul pentru 2003, dar a apreciat ca nu raportul pentru acest an este esential, ci raportul final de anul viitor care va decide daca Romania va incheia negocierile in 2004.
Statutul de economie de piata functionala este indispensabil pentru ca o tara sa incheie negocierile de aderare. Potrivit Criteriilor de la Copenhaga (1993)  o economie de piata este economia "capabila sa faca fata concurentei si fortelor pietei din interiorul UE. "Pentru ca Romania sa se integreze in UE in 2007, este esential ca negocierile sa fie finalizate in 2004 - intrucat la sfarsitul acelui an actuala Comisie isi incheie mandatul, iar noilor comisari le va lua ceva timp sa se obisnuiasca cu problemele si agenda negocierilor.



Puwak si Beuran vor lipsi din raport
Potrivit lui Geoana, raportul Comisiei Europene va trece la realizari rezultate bune ale administratiei, cum ar fi privatizarile din ultimele saptamani, privatizarea BCR care va fi perfectata cu doua zile inainte de aparitia raportului (3 noiembrie), legile anticoruptie elaborate in vara si, foarte important, finalizarea primului acord cu FMI din ultimii 20 de ani.
Ministrul Geoana spune ca a "verificat" la Washington si a primi semnale ca FMI, care va analiza astazi acordul stand-by cu Romania va elibera ultima transa de imprumut, in valoare de 153 milioane dolari - "ceea ce va cantari enorm in evaluarile Comisiei."
Geoana a evitat sa se pronunte asupra elementelor negative ce vor fi cuprinse in raportul de tara, apreciind insa ca mai sunt lucruri de rezolvat in combaterea coruptiei, reforma in administratie si in justitie. Referitor la cazurile Puwak si Beuran, seful diplomatiei a spus ca acestea nu vor fi reflectate in raportul Comisiei intrucat institutia nu trateaza cazurile relatate de presa. "Nu credem ca discutiile avute recent in jurul celor doi colegi sa fie reflectate in raportul de tara (...) Nu credem ca vor fi reflectate in discutiile din presa sau alte medii", a apreciat Geoana.
In cele peste doua saptamani cat a mai ramas pana la publicarea evaluarilor Comisiei europene administratia va face un "lobby agresiv" intrucat redactarea textului este "in plina elaborare." "Se joaca, raportul este deschis. Vom reactiona cu determinare si agresivitate", a explicat Geoana. Luna trecuta premierul Adrian Nastase a prezentat Comisiei Europene un set de angajamente pe care a promis ca le va indeplini pana la publicarea raportului de tara - astfel incat Romania sa primeasca statutul de economie de piata functionala. Intre masuri, se numara privatizare Tractorul si Roman Brasov, Aro Campulung si avansarea discutiilor pentru privatizarea Petrom. Autoritatile de la Bucuresti mizeaza insa mult si pe "intelegerea" Comisiei si a liderilor europeni.
Luni seara, la finalul Conferintei interguvernamentale la nivelul ministrilor de externe de la Luxemburg, Geoana a declarat ca i-a "sensibilizat" pe colegii sai europeni cu scrisori, iar sefii de guverne au fost "sensibilizati" de Adrian Nastase, prin aceeasi metoda. Maine, premierul Adrian Nastase va avea prilejul sa se mai ocupe inca o data de sensibilitatea liderilor europeni social democrati. El a fost invitat la o reuniune a Partidului Socialistilor Europeni, unde social democratii isi vor pregati strategia pentru Consiliul European din 15 octombrie - care va discuta situatia economica din UE.



Reforma si alegeri
Referindu-se la indoielile exprimare de unii oficiali europeni, anume ca Romania este capabila sa adere la 1 ianuarie 2007, Geoana a explicat ca data tinta pentru aderarea este agreata de Comisia Europeana, de tarile membre UE si de Romania, dar nimeni nu va da Romaniei un cec in alb daca nu-si indeplineste obligatiile firesti de negociere. Drept urmare, a explicat el, Guvernul este decis sa continue masurile de reforma si anul viitor, indiferent de campania electorala, pentru ca obiectivul fundamental al PSD este incheierea negocierilor de aderare in 2004: "Nici un element nu ne va determina sa ridicam piciorul de pe pedala de acceleratie a reformelor si incheierea capitolelor de negociere".
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO