Politică

Inaintea alegerilor, Mitrea si Popescu sunt rechemati in prima linie a PSD

18.10.2004, 00:00 14

Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea revin in prima linie a partidului de guvernamant, fiind cooptati, la sfarsitul saptamanii, in stafful de campanie electorala al Uniunii Nationale PSD+PUR.
Decizia anuntata ieri de Dan Nica, membru in conducerea PSD, vine in conditiile in care celor doi lideri li s-a cerut, in urma cu trei luni, sa renunte la functiile din conducerea formatiunii in semn de responsabilizare fata de rezultatele sub asteptari obtinute de partid la alegerile locale.
Ministrul Miron Mitrea va avea rolul sa coordoneze organizatiile PSD si PUR si sa fie punctul de legatura intre conducerea de la centru si filialele din teritoriu. Conducerea partidului nu a justificat aceasta decizie insa, ea pare motivata de unele reactii ostile venite din randul filialelor. Mai multe organizatii judetene, precum si unii parlamentari ai PSD au contestat modificarea listelor parlamentare prin impunerea pe locuri eligibile a unor candidati care nu au trecut testul alegerilor preliminare.
Au existat, de asemenea, filiale ale PSD care si-au aratat opozitia fata de intelegerea politica cu PUR si au pus sub semnul intrebarii necesitatea aliantei.
Or, in aceste conditii, rolul lui Miron Mitrea va fi, se pare, destul de important.
Spre deosebire de Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu revine atat in stafful PSD cat si in pozitia de lider al filialei Bucuresti. Ministrul industriilor a fost numit sambata coordonator unic al campaniei electorale a PSD Bucuresti, in cadrul unei sedinte de 20 de minute la care a participat si presedintele partidului Adrian Nastase.
Noua functie atribuita lui Dan Ioan Popescu va include atributii ce tin atat de campania electorala cat si executive. Biroul de Coordonare, care asigura conducerea filialei, a fost dizolvat. La scurt timp de la numire, Dan Ioan Popescu a spus ca cel mai bun director de campanie la filiala Bucuresti ar fi Sorin Oprescu.
Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, lideri emblematici si influenti ai PSD, sunt cunoscuti prin punctele lor de vedere independente de cele ale partidului.
Motivele revenirii sau readucerii lor in prima linie a PSD, nu este inca clar, inaintea alegerilor generale, nu au fost explicate de partid. Sunt asteptate clarificari in urmatoarele zile.
Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu si-au pierdut mandatul de vicepresedinte al PSD, o data cu intreaga Delegatie Permanenta, la scurt timp de la alegerile locale si au fost nevoiti sa faca un pas inapoi. Rezultatele scrutinului, sub asteptarile liderilor partidului, au deschis discutii ample privind responsabilizarea, in urma carora s-au inregistrat mai multe demisii din structurile de conducere.
Spre deosebire de Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu a pierdut la acel moment si presedintia filialei Bucuresti, preluata de Mircea Ursache. Schimbarea conducerii organizatiei de la Bucuresti s-a soldat, sa ne amintim, cu framantari in randul filialei.
Presedintele PSD, Adrian Nastase a afirmat ca nu a discutat daca schimbari similare la nivelul conducerii vor avea loc si in alte filiale. Surse din partid afirma insa ca se intentioneaza schimbarea liderilor din filialele a caror conducere actuala este contestata si carora li se reproseaza lipsa de legitimitate.
Din stafful de campanie al Uniunii Nationale PSD+PUR vor mai face parte consilierul prezidential, Octavian Stireanu, Victor Ponta, Mircea Geoana, Dan Nica, Daniela Popa - de la PUR - si Titus Corlatean.
Pe de alta parte, discutiile in PSD continua in ceea ce priveste alcatuirea listelor parlamentare.
Ministrul Mircea Geoana a spus ieri ca listele elctorale ale Uniunii PSD+PUR sunt definitive dar ca mai pot aparea mici modificari intrucat Consiliul de Integritate Morala primeste inca sesizari legate de anumiti candidati.
Parlamentarii care nu se mai regasesc pe listele pentru viitorul for legislativ fac presiuni asupra conducerii partidului pentru a modifica listele in favoarea lor. In aceasta situatie se gasesc si membri cu vechime in partid si mai multe mandate parlamentare. Surse din partid spun ca se cauta un loc eligibil pentru Alexandru Sassu, venit de la PD, si Gheorghi Prisecaru, presedintele Comisiei de politica externa din Senat. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO