Politică

Liberalii si UDMR invart hora portofoliilor in noul guvern al lui Tariceanu

28.03.2007, 19:14 16

UDMR formuleaza deja pretentii pentru noul guvern restructurat, presedintele Marko Bela anuntand ieri ca formatiunea sa este interesata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si de pastrarea pozitiei de vicepremier.
In aceeasi vreme, liberalii se pregatesc pentru impartirea portofoliilor ramase dupa ce indepartarea democratilor de la guvernare va deveni efectiva, premierul urmand sa aiba astazi o discutie cu apropiatii sai din PNL, dupa sedinta de guvern.
Mai multe nume din artileria liberala sunt pregatite sa ocupe pozitii cheie in viitorul cabinet restructurat al lui Calin Popescu-Tariceanu: Norica Nicolai la Aparare sau la Munca, Cristian David la Interne sau Ludovic Orban la Agricultura, in cazul in care actualul ministru liberal Dan Motreanu va dori sa plece. In locul Monicai Macovei, la Justitie, au fost vehiculate numele senatorului UDMR Gyorgy Frunda si cel al fostului consilier prezidential Renate Weber. Seful finantelor, Sebastian Vladescu, care nu are o pozitie consolidata in partid, in ciuda relatiei apropiate care il leaga de premierul Tariceanu, ar putea sa fie inlocuit cu aceasta ocazie de Dan Radu Rusanu, fost secretar de stat pe vremea guvernarii CDR.
Dincolo de numele si de noua structura a cabinetului, premierul va trebui sa se ingrjeasca si de un nou program de guvernare care va fi prezentat in Parlament odata cu restructurarea. Potrivit unor voci liberale, Tariceanu urmeaza sa trimita vineri Parlamentului o scrisoare privind noua structura si noul program al Guvernului, urmand ca saptamana viitoare sa inceapa procedurile parlamentare privind audierea ministrilor in comisiile parlamentare si consultarile oficiale pentru sprijinul pe care partidele din opozitie l-ar putea acorda Guvernului.
Noul program guvernamental va contine mai multe elemente din programul post-aderare si mai multe masuri de protectie sociala, pentru a "imblanzi" PSD-ul la votul pentru investitura noului guvern, spun liberalii. De altfel, un nou program este conditia pricipala pe care PSD o pune lui Calin Popescu-Tariceanu pentru sustinerea viitorului cabinet.
"O alta formula probabil ca va insemna si un compromis fata de actualul program de guvernare. Indiferent de compromisuri, trebuie sa continuam reforma si nu trebuie sa deviem de la directia pe care am adoptat-o", a explicat ieri liderul UDMR Marko Bela.
Seful UDMR a spus ca UDMR nu doreste o sustinere din partea PRM, aratand ca sustinerea pentru viitorul guvern ar putea sa vina din partea PC si a PSD sau din partea uneia dintre aceste formatiuni.
Liderul PC Dan Voiculescu a declarat ieri ca formatiunea sa va sustine un guvern liberal, singurele semne de intrebare fiind doar cele privind oportunitatea mentinerii in Guvern a ministrilor UDMR. Voiculescu a afirmat ieri ca Tariceanu i-a propus deja sa faca parte din noul Guvern restructurat, dar ca el a refuzat oferta.
In ciuda discutiilor despre impartirea posturilor de ministru, depunerea motiunii de cenzura ramane in discutie. Social-democratii urmeaza sa aiba vineri o intalnire cu liderii filialelor judetene pentru a decide modul in care partidul se va raporta la actuala criza politica, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.
El a mai spus ca PSD nu a fost consultat nici de premierul Tariceanu, nici de PNL, nici de PD si a aratat ca PSD nu a fost invitat la guvernare de nici unul dintre aceste partide. Democratii sustin insa contrariul. Liderul PD Emil Boc i-a acuzat pe liberali ca au incheiat deja o intelegere cu PSD privind sprijinul pentru viitorul guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO