Politică

Litigiile Bancorex au trecut de deputati

01.10.2003, 00:00 12



Camera Deputatilor a votat ieri ordonanta de urgenta potrivit careia Ministerul Finantelor garanteaza "irevocabil si neconditionat" sumele care fac obiectul litigiilor preluate de BCR de la Bancorex, iar Guvernul urmeaza sa modifice hotararea privind plafoanele de garantare.



Potrivit actului normativ, Ministerul Finantelor va formula cereri de interventie in litigiile rezultate din activitatea desfasurata de Bancorex, pana la data radierii din Registrul Comertului, aflate pe rolul instantelor judecatoresti, in conditiile Codului de procedura civila. Ordonanta, aprobata in iunie, mai prevede ca, in 45 de zile, ministerul sa inainteze un proiect de modificare a unei hotarari de Guvern din anul 2000, care stabilea plafoanele de garantare la 38 mld. lei si 116 mil. $. Hotararea include si o lista a litigiilor, care nu a fost insa publicata in Monitorul Oficial. Ordonanta modifica primul articol al unei alte ordonante de urgenta, din anul 2000. Acesta prevedea ca sumele care fac obiectul litigiilor vor fi garantate in numele si in contul statului, in favoarea BCR, iar garantiile vor fi emise in baza hotararii Guvernului date in aplicarea actului normativ.



Proiectul va fi supus votului final al Camerei in sedinta viitoare. Actul normativ a fost votat si de Senat, in cursul lunii septembrie.



Executivul a aprobat, in urma cu trei ani, o lista a litigiilor rezultate din activitatea Bancorex, in care BCR, care a preluat activele si pasivele bancii, era citata de instantele de judectata. Pentru aceste litigii, sumele reclamate erau garantate in numele si in contul statului. Ulterior, au aparut alte 8 litigii care nu fusesera anticipate si pentru care nu a fost creat cadrul juridic necesar care sa permita statului sa garanteze sumele solicitate. In consecinta, Ministerul Finantelor nu a avut baza legala pentru a emite scrisorile de garantie in favoarea BCR si pentru aceste ultime litigii.



Sumele solicitate in litigiile inregistrate pana in prezent in urma activitatii Bancorex se ridica la 266 mld. lei si 132 mil. $.



Problema litigiilor care ar putea sa apara de acum incolo de pe urma Bancorex a fost de fapt unul dintre principalele subiecte de discutii cu reprezentantii BERD SI IFC in contextul in care cele doua institutii internationale urmeaza sa preia un pachet de 25% din actiunile BCR. BERD si IFC au dorit sa fie foarte clar de la inceput cine va plati sumele solicitate in cazul unor litigii. BCR a preluat in toamna anului 1999, prin absorbtie, partea buna adin defuncta Bancorex, dar si acum mai "trage" de pe urma afacerilor dubioase in care a fost implicata Bancorex.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO