Politică

Mediul primeste 4,5 mld. euro de la Uniunea Europeana

Mediul primeste 4,5 mld. euro de la Uniunea Europeana

Attila Korodi, ministrul mediului: Semnarea POS-ului de Mediu inseamna ca putem incepe sa trimitem la avizare proiectele pe care le avem deja pregatite, sa organizam apoi licitatiile si sa incepem sa primim finantare europeana.

17.07.2007, 19:51 12

Romania va primi de la Uniunea Europeana, in perioada 2007-2013, 4,5 mld. euro pentru a-si rezolva problemele de mediu, insa acesti bani sunt putini in raport cu nevoile - aproximativ 30 mld. euro pana in 2018.
Ministrul mediului Attila Korodi a detaliat ieri Programul Operational Sectorial - Mediu (POS-Mediu), aprobat saptamana trecuta de Comisia Europeana.
"Semnarea POS-ului de Mediu inseamna ca putem incepe sa trimitem la avizare proiectele pe care le avem deja pregatite, sa organizam apoi licitatiile si sa incepem sa primim finantare europeana", a declarat Korodi.
Comisia Europeana a aprobat saptamana trecuta cinci Programe Operationale din totalul de sapte: este vorba despre Transporturi, Programul Regional, Programul Operational de Asistenta Tehnica, Programul pentru Cresterea Competitivitatii Economice si Programul Operational de Mediu (5,7 mld. euro - 4,5 mld euro de la UE, restul cofinantare nationala).
Ultimele doua programe - Munca si Capacitate Administrativa - vor fi aprobate pana in septembrie.
POS-urile sunt programele prin intermediul carora Romania primeste de la Uniunea Europeana 19,2 mld. euro in perioada 2007-2013.
Fata de necesar banii par putini, dar ministrul mediului spune ca nu este ingrijorat. Cele 30 mld. euro necesare remedierii problemelor de mediu vor fi acoperiti si din fonduri publice, dar si din cele private, pentru ca agentii economici vor fi obligati sa respecte standardele de mediu si sa investeasca in protectia mediului - ar fi vorba, spune ministrul de resort, de aproximativ cinci mld. euro. Cine nu va respecta in viitor standardele de mediu (unele firme au primit asa-numite perioade de tranzitie, un ragaz numarat in ani pentru a-si rezolva problemele) vor fi inchise, arata ministrul. Pe de alta parte, si statul va investi. "Avem deschisa o linie de finantare din credite externe de 1,4 mld. euro pentru rezolvarea problemelor de mediu", a declarat pentru ZF Attila Korodi.
Banii adunati la un loc pana in 2013 - fonduri europene, fonduri private si fonduri publice - vor acoperi 40% din cele 30 mld. euro necesare, spune ministrul. Dupa 2013, la finele exercitiului financiar european, Romania va primi noi fonduri de la UE si astfel problemele se vor rezolva, se arata optimist ministrul de resort.
Obiectivul final al POS - Mediu este ridicarea nivelului de trai din perspectiva capitolului mediu, probleme de apa si de canalizare, de managementul deseurilor, de biodiversitate, dar si reducerea disparitatilor dintre judete si regiuni la nivel national. Prima varianta a POS-ului a fost trimisa la Bruxelles la sfarsitul lui 2006, in primele trei luni ale acestui an documentul fiind negociat de cele doua parti, Ministerul Mediului si Comisia Europeana, lansarea oficiala avand loc saptamana trecuta.
Beneficiarii acestor fonduri vor fi in cea mai mare parte administratiile locale, care vor fi nevoite sa dezvolte proiecte concrete, dar si sustenabile economic pentru a atrage banii UE. In stabilirea acordarii unei finantari una dintre partile cele mai importante este studiul de fezabilitate financiara, care sa dovedeasca faptul ca respectiva comunitate poate sustine din propriile resurse economice acel proiect. POS-ul de Mediu a fost constituit pe baza a sase mari prioritati, denumite in document "axe prioritare", respectiv: Apa si Canalizare, Managementul Deseurilor, Termoficarea, Protectia Naturii, Prevenirea si Protectia impotriva dezastrelor naturale si Asistenta Tehnica. La nivelul lunii martie, Ministerul Mediului anunta ca din totalul disponibil spre finantare, erau deja "acoperiti" circa 3,5 mld. de euro cu proiecte in diverse stadii de finalizare.
Cea mai "bogata" axa prioritara, prin care administratiile locale vor avea acces la circa 3,27 mld. de euro pana in 2013, din care 2,78 mld. euro din fonduri ale UE, este cea privind reabilitarea si extinderea retelelor de apa curenta si menajera.
Banii alocati acestei axe reprezinta 60% din totalul disponibil prin POS-ul de Mediu. Alocarea acestor fonduri la nivel de judet va fi de circa 50-100 de milioane de euro, in functie de proiectele pregatite la nivel local dar si la nivel regional. "Pe axa prioritara de apa si de canal, fiecare judet va primi, in functie de proiectele pregatite, intre 50 si 100 de milioane de euro, urmarindu-se astfel o distribuire care sa conduca la o dezvoltare cat mai omogena a acestui capitol la nivel national", a declarat Silviu Stoica, secretar de stat in Ministerul Mediului.
In acest moment numai 52% din populatia Romaniei are acces la apa curenta si canalizare, obiectivul POS fiind ca pana in 2015-2016 acest procent sa ajunga la 70%. Mai mult decat atat, pierderile de apa potabila la nivel national au fost de 40,6%, in timp ce la nivelul municipiilor si oraselor procentul a fost de 43,5%, conform unor date facute publice ieri de catre Institutul National de Statistica. Acest lucru inseamna ca randamentul retelelor de apa potabila, in special din centrele urbane, este foarte mic, pierderile fiind acoperite in comun de catre populatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO