Politică

Ministrul Anca Boagiu caută în China investitori pentru primul metrou privat din România

Ministrul Anca Boagiu caută în China investitori pentru primul metrou privat din România

Autor: Loredana VOICULESCU, Corina VÂRLAN

12.08.2011, 17:11 1396

Unul dintre proiectele pe care ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, le va prezenta în următoarele zile investitorilor din China este magistrala de metrou 7, Bragadiru-Voluntari. Noua magistrală va avea 25 de km şi 30 de staţii şi urmează să fie cesionată de Metrorex, pe cel puţin 30 de ani, unui partener privat. Lucrările ar putea începe în 2013 şi sunt preconizate să se termine în şapte-opt ani. Valoarea investiţiei este estimată de directorul general al Metrorex la circa două miliarde de euro.

"Vrem să realizăm acest proiect prin parteneriat public-privat (PPP). De acest proiect s-au mai interesat în decursul timpului investitori din Europa, America, Asia. Acum o lună, o delegaţie numeroasă din Coreea de Sud, de la Samsung, a făcut o prezentare în cabinetul doamnei ministru", a declarat pentru gândul Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex.

Pe unde va trece magistrala 7

Traseul porneşte de la linia de centură a Bucureştiului în Bragadiru, ajunge la depoul RATB Alexandriei, apoi în Calea Rahovei, se intersectează cu Şoseaua Progresului. Traseul se continuă până la Bulevardul Regina Maria, urmează o subtraversare la Piaţa Unirii, B-dul Coposu, Mântuleasa, Calea Moşilor (intersecţie cu magistrala 5 de metrou), Obor, Şoseaua Fundeni şi ajunge la centura Bucureştiului, în Voluntari.
Proiectul nu va fi împărţit pe loturi, acelaşi partener privat urmând să execute şi să opereze apoi întregul proiect de 30 de km.

Într-un an va fi gata studiul de fezabilitate

Udrişte a declarat că, într-o săptămână, Metrorex va încheia contractul cu consorţiul care a câştigat recent licitaţia pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului magistralei 7 de metrou din care va rezulta exact valoarea investiţiei. Câştigătorul contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate este un consorţiu format din PricewaterhouseCoopers, Metroul SA şi Salans-Moore şi Asociaţii.

"Studiul de fezabilitate va fi finalizat într-un an, iar după aceea, prin procedură de dialog competitiv, vom selecta partenerul privat", ne-a explicat directorul general al Metrorex. Contractul pentru execuţia studiului de fezabilitate este în valoare de 51,6 milioane lei. Citiţi mai mult despre primul metrou privat pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO