Politică

Mircea Geoana si Roberta Anastase, presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor pentru patru ani

Mircea Geoana si Roberta Anastase, presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor pentru patru ani

Mircea Geoana, presedintele Senatului: Este un moment dificil pentru tara. Cred ca un alt cuvant de ordine va trebui sa fie cumpatarea in cheltuirea banului public, iar noul guvern va trebui sa ia masuri in acelasi sens. Relatia pe care o voi avea cu partidele din majoritate si din opozitie va fi una de respect si echilibru pentru binele tuturor. Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor: Cei care ne-au votat trebuie sa aiba si posibilitatea de a ne revoca daca nu ne indeplinim angajamentele fata de ei. Rolul Parlamentului este de a controla Guvernul, iar majoritatea parlamentara trebuie sa vegheze la activitatea ministrilor. Va propun sa trecem la treaba.

21.12.2008, 18:25 45

Mircea Geoana (50 de ani), liderul PSD, a fost ales la finele saptamanii presedinte al Senatului. Functia de presedinte al Senatului este singura din Camera superioara a Parlamentului pentru care votul este exprimat o singura data pe durata intregii legislaturi.

"Voi milita in functia de presedinte al Senatului pentru transparenta activitatii noastre, pentru eficienta activitatii noastre si pentru responsabilitatea activitatii noastre", a sustinut Geoana dupa ce a fost ales in pozitia de presedinte al Senatului, a doua functie in stat.
Geoana a fost ambasador al Romaniei in Statele Unite (1996-2000), apoi ministru de externe in Cabinetul Adrian Nastase (2000-2004). Intre 1994 -1995 a fost director general in Ministerul Afacerilor Externe, iar intre 1993-1995, purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe. In perioada 1991 - 1994 a fost director la acelasi minister.
Geoana a absolvit Facultatea de Mecanica a Politehnicii Bucuresti (1978-1983), pentru ca apoi sa-si continue studiile la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti (1988 - 1993).
Intre 1991 - 1992 a studiat la ENA (ƒcole Nationale d'Administration - Paris). In 1999 a urmat cursuri de specializare la Harvard Business School - Program de dezvoltare manageriala - Grupul Bancii Mondiale. Este doctor in economie, titlu obtinut in 2005 la Academia de Studii Economice, Bucuresti.
In alegerile din 30 noiembrie, Geoana a obtinut un al doilea mandat de senator intr-un colegiu din circumscriptia electorala Dolj. A fost adus in echipa PSD de fostul premier Adrian Nastase, Mircea Geoana fiind considerat pana la acea vreme un apropiat al fostei administratii Emil Constantinescu.
Geoana a evoluat in partid dupa ce in 2005 l-a invins in alegerile interne pe invincibilul pana atunci Ion Iliescu.
Odata cu functia de presedinte al Senatului, Geoana face primul pas spre vicepresedintia Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT) dupa ce, in urma intelegerii cu PD-L, s-a stabilit modificarea legislatiei astfel incat vicepresedinte al acestui for sa nu mai fie primul-ministru, ci presedintele Senatului.
Mircea Geoana a declarat dupa alegerea sa in functia de presedinte al Senatului prin votul majoritatii senatorilor ca in mandatul sau de patru ani va milita pentru depasirea orgoliilor si pentru stabilitate.
Geoana a mentionat ca acest mandat este la inceput de nou Senat si la inceputul unui nou sistem de vot.
"Este un moment dificil pentru tara. Cred ca un alt cuvant de ordine va trebui sa fie cumpatarea in cheltuirea banului public, iar noul guvern va trebui sa ia masuri in acelasi sens", a fost de parere Geoana. Pe de alta parte, el a dat asigurari ca relatia pe care o va avea cu partidele din majoritate si din opozitie va fi una de respect si echilibru, el adaugand ca institutia opozitiei este una fundamentala intr-un sistem democratic.
Presedintele Senatului a spus ca va avea o relatie de colaborare cu presedintele Camerei Deputatilor, cu presedintele Romaniei si cu noul guvern.
 
 
Roberta Anastase (32 de ani), PD-L, a fost aleasa la sfarsitul saptamanii trecute presedinte al Camerei Deputatilor. Prin alegerea ei, a fost inregistrata, asadar, o dubla premiera: prima femeie care va conduce o Camera a Legislativului si prima persoana sub 35 de ani care devine presedinte in Parlament. Ea a obtinut 218 voturi "pentru", in vreme ce contracandidatii sai Ludovic Orban, PNL, a luat 69 de voturi, iar Laszlo Borbely, UDMR, a luat 26 de voturi. Anastase a spus, foarte emotionata, ca in mandatul sau trebuie perfectionata legea votului uninominal astfel incat sa reflecte in totalitate vointa cetatenilor.
"Cei care ne-au votat trebuie sa aiba si posibilitatea de a ne revoca daca nu ne indeplinim angajamentele fata de ei", a spus Roberta Anastase. Ea a mai aratat ca rolul Parlamentului este de a controla Guvernul, adaugand ca majoritatea parlamentara trebuie sa vegheze la activitatea ministrilor. "Va propun sa trecem la treaba", le-a spus deputatilor Roberta Anastase.
Legaturile Robertei cu politica au inceput din adolescenta - spune cu mandrie ca s-a inscris in PD la 16 ani, dar s-a remarcat initial in spatiul public nu prin convingerile politice, ci prin frumusete, fiind una dintre participantele la concursul Miss Romania in 1994. Tatal sau, Cornel Anastase, a fost inainte de 1989 director general al uzinelor 1 Mai din Ploiesti, iar apoi subprefect de Prahova.
La zece ani dupa concursul de miss, Roberta avea sa intre in Parlament, ca deputat, dupa ce a fost "pregatita" in organizatia de Prahova de veterana Paula Ivanescu, iar apoi "la centru" de Anca Boagiu. De altfel, fostul ministru al transporturilor si-a exercitat influenta asupra Robertei Anastase la inceputul anului 2005, cand fosta Miss Romania era pe punctul de a parasi PD-ul pentru PIN-ul lui Cosmin Gusa, impreuna cu Lavinia Sandru si Monica Ridzi. Gusa crease o asa-numita miscare a tinerilor in PD, la care aderasera mai bine de zece deputati. Anastase si Ridzi au ramas in cele din urma in partid, dupa ce in urma unei sedinte tensionate, Gusa si Sandru au fost exclusi. "Eu le-am crescut pe fetele astea", ar fi exclamat exasperata Boagiu in timpul sedintei. Inlacrimata, Anastase a ales, in mod inspirat, sa ramana in PD. Impreuna cu Ridzi a mers la Parlamentul European ca euroobservator, ca in 2007 sa devina europarlamentar in grupul Partidului Popular European.
In 2007 a fost aleasa si lider al organizatiei de Prahova, nu inainte de un conflict cu fostul sau mentor, Paula Ivanescu.
Sub conducerea Robertei Anastase, PD-L a reusit sa castige si presedintia Consiliului Judetean Prahova, si Primaria, iar la parlamentarele din 30 noiembrie, ea a fost singurul parlamentar PD-L din judet care a fost ales in mod direct, cu peste 50% dintre voturi.
Roberta Anastase a absolvit in 1998 Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti, iar in 2000 a finalizat Studii aprofundate la Facultatea de Stiinte Politice, sectia Studii Europene din cadrul Universitatii Bucuresti.In PE a fost membru al Comisiei de politica externa. Roberta Anastase este necasatorita si pastreaza discretia cu privire la viata personala.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO