Politică

Miron Mitrea nu vrea sa se judece cu liderii partidelor din opozitie

23.04.2004, 00:00 17



PSD bate in retragere, pe zi ce trece, in ceea ce priveste conflictul cu opozitia provocat de acuzatiile legate de intentiile puterii de a frauda alegerile locale din 6 iunie. Dupa ce timp de cateva zile fruntasii PSD s-au contrazis daca Guvernul sau partidul de guvernamant ar trebui sa actioneze in justitie liderii si partidele de opozitie care vorbesc de denaturarea rezultatelor scrutinului local, ieri, vicepresedintele Miron Mitrea a venit cu o alta varianta. Mitrea afirma ca la nivelul Guvernului s-a decis ca fiecare ministru sa deschida proces in instanta liderilor opozitiei, in cazul in care se considera atacat. Personal, ministrul transporturilor a spus ca nu are nici un motiv sa dea pe nimeni in judecata desi nu impartaseste suspiciunile liderilor opozitiei ca alegerile vor fi fraudate. Totusi, in cazul in care isi va da intalnire la tribunal cu vreunul dintre reprezentantii partidelor din opozitie, el spune ca o va face pe banii lui, fara a apela la banii publici.



Declaratia lui Miron Mitrea desi intareste ideea ca PSD da inapoi in disputa pe tema fraudarii alegerilor, ar trebui privita cu oarecare rezerva. Ca ministru dar si ca vicepresedinte al PSD, Mitrea este, ca si ministrul Dan Ioan Popescu, unul dintre cei mai "independenti" lideri ai partidului si unul dintre putinii fruntasi PSD ce risca abordari personale asupra anumitor teme.



Dovada este si faptul ca Miron Mitrea a apreciat ieri ca unii dintre liderii locali controversati ai PSD, retrasi pentru moment din prima linie, vor candida pe listele electorale ale partidului la alegerile locale. Desi, oficial, conducerea partidului a sustinut in ultimele zile ca nu s-a luat nici o decizie privind candidaturile baronilor locali si ca asupra spetelor "mai sensibile" se va pronunta inclusiv presedintele partidului Adrian Nastase.



"Sunt convins ca Marian Oprisan si Dumitru Sechelariu vor candida la alegerile locale. La fel cum sunt convins ca si Gavril Marza, de la Suceava va candida", a spus Mitrea. Cei trei lideri locali ai PSD au deschis aprinse discutii fie prin unele declaratii, fie prin actiuni controversate. Nici unul dintre cei trei nu se afla insa in atentia Parchetului National Anticoruptie. Situatia pare diferita in ceea ce-i priveste pe Nicolae Mischie, presedintele Consiliului Judetean Gorj, anchetat de PNA pentru modul in care si-a dobandit titlul de profesor universitar si pe Gheorghe Savu, presedintele Consiliului Judetean Ialomita, anchetat de PNA pentru atribuirea programului "Cornul si laptele" unei firme a unui membru PSD. Presa centrala a scris despre o vizita facuta marti la sediul PSD de Mischie, pentru a-si pleda nevinovatia. Miron Mitrea spunea ieri ca nu s-a luat nici o decizie in privinta candidaturilor lui Nicolae Mischie si Gheorgeh Savu, amintind decizia partidului de a nu permite celor aflati in ancheta PNA sa candideze.



Ratiunile de imagine electorale au determinat alte doua decizii, luate peste noapte de PSD. Este vorba despre scoaterea de pe listele pentru Consiliul Municipal Baia Mare a medicului Ion Blajan, condamnat in urma cu 30 de ani pentru pedofilie. Ion Blajan este si acum consilier municipal ales pe listele PSD iar trecutul lui controversat a fost scos la iveala recent de un cotidian central. In acelasi timp, PSD s-a distantat si de senatorul Vasile Duta, anchetat de PNA pentru ca ar fi cerut mita 15.000 de dolari pentru a influenta solutionarea unor dosare. Fost senator PRM, Vasile Duta a fost demis din functia de vicepresedinte al filialei PSD Bihor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO