Politică

Mona Musca demisioneaza

08.03.2007, 20:28 17

Deputatul Mona Musca a anuntat ieri ca va renunta la mandatul de parlamentar si la calitatea de membru al Partidului Liberal Democrat (PLD), ca urmare a deciziei definitive a Curtii de Apel privind colaborarea sa cu fosta Politie Politica.
Musca s-a adresat Curtii de Apel dupa ce Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a spus ca a facut politie politica si ca a avut doua nume de cod "Eva" si "Dana". "Desi decizia Curtii de Apel este nedreapta si incorecta, am decis sa demisionez din Parlamentul Romaniei", a spus ea, anuntand ca va demisiona si din PLD, formatiunea lui Theodor Stolojan, "pentru ca nu vreau ca PLD si colegii mei din partid sa fie tinta unor atacuri".
Mona Musca este primul parlamentar care demisioneaza din Legislativ dupa ce a primit verdictul de "politie politica". Certificate de colaboratori date de CNSAS mai au, printre altii, si presedintele PC Dan Voiculescu senatorul PC Rodica Stanoiu (fost ministru PSD al justitiei) si deputatul Mircea Cosea. Dan Voiculescu a spus ieri ca va demisiona din Parlament in cazul in care Curtea de Apel va mentine verdictul in cazul sau, iar Rodica Stanoiu a evitat un raspuns intrebata daca va urma exemplul Monei Musca. Fostul deputat a spus ca se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru a-si gasi "dreptatea" pe care nu a aflat-o in Romania.
CNSAS va sesiza Parchetul in privinta Monei Musca, a anuntat ieri Claudiu Secasiu, presedintele Colegiului. El a explicat ca exista o contradictie intre declaratia pe proprie raspundere pe care Mona Musca a dat-o la inceputul mandatului, si anume ca nu a facut politie politica si verdictul Curtii de Apel.
"Daca cele doua texte sunt contradictorii, legea ne obliga sa sesizam Parchetul in competenta. Nu este o chestiune de vointa, nu este nici macar o chestiune de liber arbitru, este o obligatie care ne revine prin lege", a declarat Secasiu. Fostul deputat poate fi acuzat de fals in declaratii publice.
Mona Musca demisioneaza din Camera Deputatilor dupa 10 ani de cariera parlamentara. Pana la discutiile privind colaborarea sa cu fosta Securitate, in vara anului trecut, ea a fost considerata una din cele mai credibile personalitati politice. A fost ministrul culturii intre decembrie 2004 si iulie 2005, cand a demisionat pentru ca PNL nu a mers inainte cu planul organizarii de alegeri anticipate. In septembrie 2006 ea a fost exclusa din Partidul National Liberal, din cauza verdictului de politie politica dat de CNSAS. Impreuna cu fostii presedinti PNL Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, ea a fondat la inceputul acestui an Partidul Liberal Democrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO