Politică

Nastase are rivali la presedintia executiva: Oprescu. Se pregateste si Mitrea

22.02.2005, 00:00 17

Senatorul Sorin Oprescu va candida la presedintia executiva a PSD impotriva lui Adrian Nastase, anunt facut public ieri in Delegatia Permanenta, reuniune in care fostul prim-ministru a suferit o infrangere in partid.



Este vorba despre mentinerea lui Marian Vanghelie candidat la Primaria Capitalei, desi, la sfarsitul saptamanii, Adrian Nastase afirmase ca aceasta candidatura trebuie analizata in urma semnalelor negative primite din filialele din Ardeal.



Vicepresedinte al PSD in ultimii opt ani, Oprescu si-a informat colegii ca intentioneaza sa candideze la Congresul din aprilie, la presedintia executiva, a doua pozitie in partid. Senatorul de Bucuresti a explicat ca a facut acest anunt pe fondul unor discutii legate de refuzul sau de a intra in competitia electorala pentru Primaria Capitalei. "Am explicat inca o data si am spus ca doresc sa-mi depun candidatura" pentru presedinte executiv, a precizat Oprescu.



Pentru aceeasi functie si-a anuntat intentia de a candida actualul lider al partidului, Adrian Nastase. In turnelul inceput in filialele PSD din Ardeal si Banat, Nastase a spus ca va candida la presedintia executiva intrucat ar fi "ilogic si anormal" ca Ion Iliescu sa fie "adjunctul sau". Ion Iliescu a refuzat ieri sa precizeze pe cine va sustine la presedintia executiva a PSD: "Ce importanta are pe cine sustin eu. Congresul decide. Posibilitatea de a candida la functia de presedinte executiv este deschisa oricui. Pentru orice functie poate candida orice membru al PSD". Alexandru Athanasiu, presedintele Consiliului National al PSD, considera ca "este un moment de reabilitare in PSD" iar anuntarea mai multor candidaturi "face bine partidului".



Un alt nume vehiculat dupa sedinta de ieri pentru presedintia executiva a PSD este cel al lui Miron Mitrea. Anterior, surse din partid afirmau ca Mitrea ar dori sa candideze pentru a treia pozitie in partid, cea de secretar general. Este pozitia care face legatura intre centru si teritoriu. Si-a anuntat intentia de a candida Victor Ponta iar numele lui Octav Cozmanca este, de asemenea pronuntat pentru aceasta functie. Un alt nume vehiculat este cel al lui Ioan Rus, pe care Adrian Nastase spunea ca va incerca sa-l convinga sa intre in competitia pentru functia de secretar general.



Pentru presedintia PSD va candida Ion Iliescu, fara contracandidati, afirma surse din partid.



Miscarile pentru reasezarea ierarhiei in PSD influenteaza si strategia electorala a partidului la Primaria Capitalei. Desemnarea lui Marian Vanghelie drept candidat la Primaria Capitalei ramane in picioare si dupa sedinta de ieri a Delegatiei Permanente in care liderii PSD au intors pe toate fetele consecintele nominalizarii primarului sectorului 5. Adrian Nastase a refuzat ieri sa comenteze mentinerea candidaturii lui Vanghelie. In schimb, Ion Iliescu a spus ca Marian Vanghelie este un om al actiunii, fara alte virtuti intelectuale, iar acest lucru ii da o sansa in plus. "Judecand dupa toti primarii pe care i-a avut pana acum Capitala, cred ca Vanghelie intra in aceeasi galerie cu Viorel Lis, Crin Halaicu si, oarecum, cu Traian Basescu", considera Ion Iliescu. O schimbare de situatie s-ar putea, teoretic, inregistra. Nominalizarea lui Vanghelie va fi discutata si in Biroul Executiv, for de conducere largit, ce va fi convocat intr-o saptamana sau doua, iar ulterior, daca va obtine vot de incredere, candidatura va ramane definitiva.



Deocamdata insa, majoritatea membrilor Delegatiei Permanente au optat pentru mentinerea candidaturii lui Marian Vanghelie. Altfel spus, au sustinut decizia filialei Bucuresti, una dintre cele mai independente organizatii ale partidului, decizie aparata si ieri de Sorin Oprescu si Dan Ioan Popescu, presedintele organizatiei.



Senatorul Oprescu a afirmat ca "statutar" este ca decizia privind desemnarea candidatului la functia de primar general sa apartina filialei Bucuresti. "Presedintele Nastase si presedintele Iliescu raman la aceeasi formula: organizatia de Bucuresti este indrituita sa-si desemneze candidatul purtand responsabilitatea acestui lucru", a spus Oprescu. El a aratat ca "a luat nota de ingrijorarile unor colegi de partid" privind nominalizarea lui Vanghelie, insa nu a stat sa "le defriseze".



Oprescu este si director de campanie electorala a lui Vanghelie. Din aceasta pozitie el afirma ca intelege sa le prezinte bucurestenilor "un Marian Vanghelie nou, cu o evolutie culturala buna ".



Dan Ioan Popescu a sustinut, de asemenea, candidatura lui Vanghelie afirmand ca acesta are sanse sa castige Primaria Generala.



Alti vicepresedinti ai partidului, intre care Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc si Doru Ioan Taracila, au spus ca filiala Bucuresti este suverana in luarea deciziei privind nominalizarea candidatului, decizie pentru care va trebui insa sa-si asume responsabilitatea. De altfel, Dan Ioan Popescu a anuntat imediat dupa anuntarea candidatului PSD ca isi va da demisia de la conducerea organizatiei Bucuresti in cazul in care Marian Vanghelie nu va obtine un scor cel putin egal cu cel obtinut de Mircea Geoana la alegerile locale.



Oprescu vrea sa fie secundul lui Iliescu



VicepreSedinte al PSD in ultimii opt ani, Sorin Oprescu, 54 de ani, este cunoscut drept unul dintre apropiatii (si medicul personal) al lui Ion Iliescu. In partid i se spune "doctorul". Este medic reputat si director al Spitalelor Elias si Municipal. A reprezentat PSD de doua ori in competitia pentru Primaria Capitalei si a obtinut cel mai bun scor electoral pe care un candidat al acestui partid l-a inregistrat in Bucuresti. In anul 2000, la cel de-al doilea tur de scrutin, Oprescu a obtinut cu un procent mai putin decat Traian Basescu. Este perceput drept o personalitate in PSD si, nu de putine ori, a avut puncte de vedere independente de cele ale partidului. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO