ZF 24

O criză politică ce vine prea devreme: Antonescu ameninţă guvernul Ponta cu o moţiune de cenzură

O criză politică ce vine prea devreme: Antonescu...

Autor: Iulian Anghel

12.09.2013, 15:17 2939

Într-un interviu pentru cotidianul Adevărul preluat de agenţia de presă Mediafax, copreşedintele USL Crin Antonescu sugerează că proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană poate deveni lege, doar dacă Guvernul îşi angajează responsabilitatea în faţa Parlamentului.

Angajarea responsabilităţii Guvernului în faţa Parlamentului este o procedură extraordinară prevăzută de Constituţie care poate atrage după sine o moţiune de cenzură şi poate avea drept consecinţă căderea guvernului.

Iată care este procedura, potrivit Constituţiei, art 114:

“Al. 1: Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Al 2: Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. (Relevant aici este paragraful 1 din art 113 care spune: Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor – n. red.)

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.”

Sintetizând, proiectul de lege poate trece de Parlament dacă nimeni nu depune o moţiune de cenzură sau dacă moţiunea depusă nu este votată de jumătate din numărul senatorilor şi a deputaţilor.

Opoziţia (eliminăm de aici UDMR) nu are voturile necesare nici măcar pentru iniţierea moţiunii, iar Guvernul poate cădea doar dacă toate partidele reprezentate în Parlament ar vota împotriva PSD şi a şefului acestui partid, premierul Victor Ponta.

Este un scenariu greu de închipuit la acest moment, dar dacă cineva îl face se întâmplă pentru că el este provocat de declaraţiile lui Crin Antonescu: "Dacă ei ca membri ai Cabinetului (Antonescu îi include aici şi pe miniştrii liberali – n, red.), în care aveam încredere, cum avem şi în premier, asumau chestiunea asta (proiectul Roşia – n. red.), nu depunea nimeni moţiune de cenzură şi nici nu rupea Guvernul. Dar în momentul în care nu ţi-ai asumat această răspundere, eu nu mai am nicio garanţie şi atunci argumentele de a fi rezervat şi de a nu putea cauţiona acest proiect prevalează".

Potrivit declaraţiilor lui Antonescu din Adevărul, preluate de Mediafax, Ponta a "fentat" discuţia despre exproprierile de la Roşia Montană, unde criticile au fost legat de cedarea de către statul român a drepturilor de expropriere către o companie privată.

"Este chiar inacceptabil ca o companie privată să vină să facă exproprieri în România. Nu, exproprieri le face statul român, indiferent ce acord de asociere are cu alţii (...) Faptul că dreptul expropriere era concesionat, ca să spunem aşa, unor privaţi, iar premierul aseară ne-a vorbit despre dreptul de expropriere în general, ceea ce e o altă chestiune".

Preşedintele PNL a declarat că, în opinia sa, premierul Victor Ponta "vrea tare" proiectul de la Roşia Montană: "Eu cred că premierul vrea tare acest proiect, dar nu asumă răspunderea".

Antonescu susţine că, dacă premierul sprijină proiectul, trebuie să-şi angajeze răspunderea în Parlament ceea ce poate atrage, potrivit Constituţiei, o moţiune de cenzură ce poate conduce, la rându-i, la căderea guvernului: "Dacă PSD vrea să-l facă de ce nu vine în Parlament să-l susţină? Nu poţi să vrei să faci ceva cu mâna altuia".

Este pentru prima dată când Antonescu, deocamdată candidatul oficial al USL la alegerile prezidenţiale de anul viitor, ameninţă Guvernul.

La această oră are loc o reuniune de criză a liderilor USL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO