Politică

Orban, aproape de a ajunge comisar dupa retragerea lui Vosganian

Orban, aproape de a ajunge comisar dupa retragerea lui Vosganian

Presedintele Basescu si premierul Tariceanu au discutat ieri despre comisarul roman, solutia agreata parand a fi Leonard Orban

30.10.2006, 17:54 14

Leonard Orban (44 de ani), secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE), fost negociator-sef cu UE, a intrat in cursa pentru ocuparea fotoliului de comisar european dupa retragerea senatorului Varujan Vosganian, anuntata sambata seara.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a confirmat intr-un interviu pentru agentia de presa Mediafax ca i-a transmis ieri presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso noua propunere a Romaniei, dar nu a anuntat persoana. Surse din apopierea discutiilor au declarat pentru ZF ca aceasta noua propunere este Leonard Orban, secretar de stat in MIE, fost negociator-sef al Romaniei cu UE. Nominalizarea urmeaza sa fie facuta astazi publica atat la Bucuresti cat si la Bruxelles.
Ieri, Mihai-Razvan Ungureanu, ministru de externe, si el in carti pentru postul de comisar, a anuntat ca nu-si doreste aceasta functie, intrucat vrea
sa-si duca mandatul in fruntea ministerului pana la capat. Insistentele PD ca propunerea lor - Anca Boagiu, ministrul integrarii - sa fie luata in calcul nu au avut sorti de izbanda intrucat saptamana trecuta PNL a cedat democratilor Ministerul Apararii pentru a nominaliza comisarul.
Interventia sefului statului in procesul nominalizarii comisarului a fost si ieri un motiv de deruta. Intr-un interviu ce va fi publicat astazi de Jurnalul National - intens mediatizat de Antena 3 si Antena 1, care fac parte din acelasi trust de presa cu Jurnalul - seful statului afirma ca se va implica in procesul de nominalizare a comisarului, intrucat Vosganian ar fi fost o propunere (a premierului - n.n.) ce a condus spre "un esec rasunator". Jurnalul este aceeasi publicatie care, prin semnatura unui colaborator, fostul ofiter de securitate Liviu Turcu, afirma, saptamana trecuta, ca Vosganian ar fi colaborat cu Securitatea. Informatia a fost infirmata de Serviciul de Informatii Externe, de premier si de presedinte, iar CNSAS a spus ca nu are niciun dosar pe numele lui Vosganian.
In interviul acordat Mediafax, Tariceanu schimba perspectiva implicarii sefului statului in numirea comisarului afirmand ca lucrurile trebuie privite dintr-un alt unghi, nu din acela al debutului implicarii sale, de la o data anume.
"Nu este adevarat! (ca Basescu nu s-ar fi implicat pana in prezent - n.n.). Presedintele Basescu a stiut in permanenta ce intentionam sa fac, unul din obiectivele mele ca prim-ministru fiind construirea si mentinerea unei relatii institutionale corecte cu Presedintia Romaniei. Am vazut ca un ziarist il cita pe presedintele Basescu care ar fi spus ca se va implica de acum incolo in nominalizarea comisarului european. Interpretarea corecta este ca presedintele Romaniei a fost tot timpul informat in legatura cu deciziile Guvernului", a declarat Tariceanu.
El a reluat afirmatia potrivit careia nominalizarea pentru o astfel de functie ii revine lui si Guvernului: "Responsabilitatea relatiei cu Uniunea Europeana revine Guvernului Romaniei, potrivit Tratatului de la Amsterdam. Iar acest lucru s-a vazut in cazul desemnarii co-misarului european, cand presedintele Comisiei Europene a adresat o scrisoare Guvernului Romaniei cerandu-i sa-si desemneze un reprezentant. Deci, lucrurile sunt extrem de clare, iar orice incercare de a le interpreta intr-un alt mod va naste suspiciuni asupra capacitatii Romaniei de a intra in Uniunea Europeana ca un membru responsabil".
Tariceanu mai spune ca "ne-am dat cu stangul in dreptul" la nominalizarea comisarului, dar nu a acuzat pe nimeni direct ca ar fi pus piedici sau ar fi contribuit la crearea valului de suspiciune care a invaluit persoana lui Vosganian in ultimele zile. Premierul ii atribuie, indirect, senatorului o parte din vina pentru acest esec, prin faptul ca, atunci cand i s-a cerut sa taca a vorbit public. "Declaratiile sale publice deranjasera foarte mult oficialii europeni. Acestia ne cerusera in mod expres ca Varujan Vosganian sa evite orice interventii publice pana la un rezultat final. Din pacate, insistenta presei si faptul ca a simtit nevoia de a raspunde acuzatiilor urmau sa alimenteze un nou ciclu mediatic, marcat de transferarea problemei in mass-media europeana. Nu avea ce sa iasa bun din aceasta situatie, fiind nevoiti sa ne justificam in permanenta. Iar procedurile de desem-nare urmau sa se lungeasca. Responsabilitatea mea ca prim-ministru este aceea de a face ca Romania sa intre in Uniunea Europeana cu fruntea sus, nu cu o tinichea de coada. Din acest motiv, de comun acord cu Varujan Vosganian, am decis sa propunem un nou candidat pentru functia de comisar european. Mi-a parut rau, dar era singura solutie". Mai putin diplomati, alti liberali au atribuit atacul impotriva lui Vosganian presedintelui, PD si PSD.
De miercuri, de la anuntul facut de Bucuresti privind candidatura sa, Vosganian a avut mai multe interventii publice. Intr-una dintre acestea a spus ca va reprezenta in Comisie politica liberala. Acest lucru, potrivit surselor ZF, l-a facut vulnerabil in fata atacurilor principalelor doua forte politice din Parlamentul European - popularii si socialistii. Tariceanu l-a aparat ieri pe Vosganian de alte acuzatii.
"Vreau sa spun ca am asistat la un scandal mediatic bazat pe date false si procese de intentie. S-a spus despre Varujan Vosganian ca ar fi fost colaborator al Securitatii, fapt infirmat atat de verificarile CNSAS, cat si de presedintele Basescu. S-a spus ca ar fi luat bani de la FNI, dar Varujan Vosganian a demonstrat ca a pierdut bani la FNI, si cate si mai cate! Aceasta cautare a senzationalului, de inteles din partea gazetarilor, a fost exploatata politic de oameni de la Bucuresti. Iar acest lucru va face rau in primul rand Romaniei."
Numele comisarului din partea Romaniei urmeaza sa fie cunoscut astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO