Politică

Pariul lui Basescu: "Blaga il va pulveriza pe Mitrea"

11.04.2008, 20:30 19

Lupta pentru Bucuresti
Seful statului a anticipat ca Vasile Blaga, candidatul PD-L la Primaria Capitalei, il "pulverizeaza" pe Miron Mitrea, al carui nume este vehiculat drept candidat al PSD pentru Bucuresti. "Va spun pentru ca il cunosc pe Blaga. Blaga este un tip aplicat, e de tip Negoita. Daca si-a luat tema, e ca un buldog", a spus seful statului. Basescu declarase, inainte de a se referi la Blaga si Mitrea, ca nu doreste sa se implice in campania electorala, facand apel la cei care candideaza la functii in administratia publica sa renunte la a-l mai ataca. "Daca nu vor sa fiu in campanie, sa nu ma mai atace", a spus Traian Basescu, adaugand ca aceia care il ataca "nu vor ajunge niciodata presedinti".

Campania Videanu- Bordura
Basescu a comparat campania indreptata impotriva primarului general al Capitalei Adriean Videanu cu cea declansata impotriva sa in cazul Flota si i-a luat apararea, subliniind ca exista o hotarare a Curtii de Conturi legata de subiectul bordurilor, care demonstreaza ca este vorba despre o campanie indreptata impotriva primarului. El i-a acuzat pe consilierii PD-L din CGMB ca nu l-au aparat public pe primarul general in acest caz.

Vizele de SUA
Romania inca nu a ales, in problema vizelor pentru SUA, intre a merge pe o negociere in cadrul Uniunii Europene sau a aborda subiectul bilateral cu Washingtonul, in paralel cu procedurile europene, a spus Basescu. "Avem doua variante: sa mergem pe tipul de negociere al UE si sa lasam UE misiunea
sa-si faca obligatia fata de Romania sau sa deschidem, in paralel, negocierile bilaterale cu Statele Unite", a spus Basescu.
"Dar nu am luat inca o decizie, vreau sa discutam si cu Guvernul si cu alte structuri ale statului", a spus Basescu, precizand ca negocierea bilaterala necesita un volum mult mai mare de date personale ale cetatenilor romani care merg in SUA decat standardele UE.

Pretul la gaze
Basescu a anuntat ca va merge in Rusia probabil in toamna si ca va discuta despre un contract direct cu Gazprom, in conditiile in care acum Romania importa gaz prin intermediari. Basescu a afirmat ca exista un parlamentar, fost secretar de stat in 2001 - 2002, care acuza in prezent faptul ca Romania primeste gaze din Rusia prin intermediari, fara a preciza la cine se refera. "Romania cumpara gaze prin intermediari, nu direct de la Gazprom", a spus Basescu, explicand ca asa a dorit Guvernul Romaniei in 2001 - 2002.
Basescu sustine ca a avut o discutie cu omologul sau rus Vladimir Putin pe aceasta tema, iar partea rusa s-a aratat dispusa sa discute un contract direct de furnizare de gaze pentru Romania. El spune ca relatia sa cu Putin este de respect reciproc si ca liderul de la Kremlin i-a cerut sa ii invite pe oamenii de afaceri romani sa exporte marfuri in Rusia.

Sistemul judiciar
Seful statului sustine ca Romania va continua sa aiba probleme inca multi ani, pentru ca nici presedintele, nici premierul, nici parlamentarii nu pot intreba judecatorii despre deciziile luate. El a criticat faptul ca in Romania s-a dat inamovibilitate judecatorilor inainte sa li se verifice calitatea. "Constitutia Romaniei ii face pe judecatori intangibili", a spus Basescu.
El a mai spus ca judecatorul care i-a dat omului de afaceri Costica Costanda dreptul sa construiasca este corupt, referindu-se la situatia legata de Parcul Bordei. Membrii corpului judiciar au cerut ieri ca presedintele sa dea numele judecatorului pe care seful statului il considera corupt in afacerea "parcul Bordei".

Papagalii lui Tariceanu
Presedintele Traian Basescu a mai spus miercuri seara ca are doi papagali, dar acasa, facand aluzie la afirmatiile premierului Calin Popescu-Tariceanu conform carora Emil Boc si Theodor Stolojan sunt "papagali care repeta tot ce spune" seful statului. Presedintele a povestit ca, atunci cand intra in casa, papagalul din sufragerie spune: "Tata! Tata!". Cel din bucatarie striga "Mama face cafeaua", a mai spus Basescu.

Taxa auto este ilegala
Seful statului a declarat, dupa ce realizatorul i-a spus ca exista o taxa care "s-a modificat de sapte ori", ca nu vrea sa discute despre aceasta, pentru ca este ilegala. Basescu nu a facut alte precizari. Presedintele i-a trimis, in 11 martie, o scrisoare premierului Calin Popescu-Tariceanu, in care ii cerea sa anuleze prin ordonanta de urgenta taxa auto, acuzandu-l pe seful Guvernului ca prin aplicarea unor astfel de masuri ii desconsidera pe romani. Premierul a continuat sa sustina necesitatea taxei, iar Guvernul a trimis la Bruxelles o noua varianta de calcul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO