Politică

Partidele au aprobat votul uninominal, dar doar pe jumatate

Partidele au aprobat votul uninominal, dar doar pe jumatate

Despre votul uninominal parlamentarii au vorbit in zadar peste 10 ani

11.07.2007, 18:32 12

La alegerile legislative din 2008 jumatate dintre parlamentari vor fi alesi uninominal, a stabilit ieri Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral.
Comisia parlamentara a aprobat introducerea sistemului de "vot mixt cu compensare" si a respins propunerea PSD ca toti parlamentarii sa fie alesi prin scrutin majoritar (impropriu numit vot uninominal, pentru ca uninominale sunt circumscriptiile nu votul).
Acest lucru inseamna ca jumatate dintre parlamentari vor fi alesi in circumscriptii uninominale, iar cealalta jumatate vor fi alesi proportional (potrivit actualului sistem in care fiecare partid are ponderea parlamentara in functie de procentele primite). Altfel spus, va exista un vot pentru o persoana si unul pentru partid. Comisia mai are de stabilit daca de asa-numita compensare vor beneficia cei care au pierdut la scrutinul uninominal sau va exista o lista de partid pe care sa fie inscrisi candidati, altii decat cei care s-au inscris in cursa scrutinului uninominal. Acesta este insa doar un detaliu, important fiind faptul ca pentru prima data s-a obtinut un cvasiconsens al partidelor asupra introducerii scrutinului majoritar.
Proiectul este al asociatiei Pro Democratia si a fost acceptat de partide - doar PRM nedorind sa se schimbe actualul sistem de vot pe liste de partid.
Proiectul Pro Democratia, (acceptat ieri) propune ca jumatate dintre mandate sa fie castigate in mod direct la nivelul unor colegii uninominale de catre candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi (ceea ce inseamna ca vor exista tot atatea circumscriptii cat jumatate din numarul de mandate parlamentare). Celelalte mandate ar urma sa fie reprezentate la nivelul circumscriptiilor electorale in favoarea unora dintre candidati care pierd alegerile in circumscriptiile uninominale. Vom avea, asadar, si circumscriptii uninominale si circumscriptii electorale (Pro Democratia propune ca acestea sa fie regiunile de dezvoltare).
Lucrurile vor functiona asa: daca, de exemplu, unei circumscriptii electorale ii sunt atribuite 10 mandate de parlamentar, atunci in circumscriptie vor fi organizate cinci colegii uninominale. Castiga candidatul care a obtinut mai multe voturi in fiecare circumscriptie uninominala. Celelalte cinci mandate sunt atribuite la nivel de circumscriptie electorala. Asta inseamna ca sunt adunate toate voturile obtinute de partide in circumscriptie, iar mandatele se atribuie proportional cu voturile obtinute.
Sistemul de vot mixt cu compensare a fost votat favorabil de catre 10 membri ai comisiei, respectiv reprezentantii PNL, PD, PRM, UDMR si minoritatile, impotriva exprimandu-se 2 voturi, ale social-democratilor.
Acest sistem de vot are, potrivit specialistilor, avantajul ca "compenseaza" pierderile partidelor mici. Pentru ca votul uninominal pur (care corespunde principiului castigatorul ia totul) dezavantajeaza partidele mici. Un partid mare are vizibilitate si deci mai multe sanse. Un partid mic - fara vizibilitate - ar avea vreo sansa doar daca propune persoane extrem de bine cotate.
In cazul votului uninominal pur, UDMR, de pilda, ar castiga tot in regiunile maghiare, dar nimic in restul tarii. Asta s-ar putea traduce in faptul ca Uniunea ar pierde cam jumatate dintre actualii sai parlamentari. In Franta, de exemplu (unde exista vot uninominal pur, in doua tururi de scrutin), Frontul National a castigat la ultimele alegeri aproximativ 8% la nivelul tarii, dar nu are niciun reprezentant in Adunarea Nationala, pentru ca nu a castigat nicio circumscriptie uninominala. La cealalta extrema, fostul partid al lui Tony Blair, Partidul Laburist, a obtinut la nivel de tara in jur de 36 de procente, dar in Camera Comunelor are o reprezentare de peste 50%, pentru ca a castigat in multe circumscriptii uninominale. Marea Britanie are un sistem de vot uninominal intr-un singur tur. Avantajul acestui sistem este ca in Parlament se obtin majoritati puternice. Dezavantajul este ca o mare parte din electorat nu va fi reprezentat in Parlament.
Acest lucru s-a dorit evitat in viitoarea legislatie electorala a Romaniei, dupa cum spun parlamentarii. In opinia sefului Comisiei de Cod electoral, Mihai Voicu, sistemul pentru care s-a optat satisface nevoia de a alege persoane si nu partide si evita nedreptatile pentru partidele mici. Numai ca si in cazul votului uninominal tot partidele isi desemneaza candidatii si, dupa cum se observa in tarile care au sistem uninominal, tot candidatii partidelor sunt cei care castiga. De exemplu, in Camera Comunelor exista un singur independent.
Sistemul mixt cu compensare a fost adoptat dupa ce, initial, reprezentantul PSD Anghel Stanciu a prezentat membrilor comisiei sistemul de vot uninominal majoritar, in concordanta cu un proiect de lege al social-democratilor din 2005 si pe care l-a numit "singurul care corespunde real ideii de vot uninominal".
Vot uninominal majoritar poate fi relativ (castiga cine ia cele mai multe voturi), intr-un tur de scrutin sau vot uninominal majoritar absolut, cu doua tururi de scrutin, daca in primul tur de scrutin nu sunt obtinute 51% din voturi de catre un candidat.
Sistemul de vot aprobat ieri este apropiat de cel din Germania. La viitoarea sedinta a Comisiei de Cod electoral urmeaza sa se mai stabileasca daca cele 50% dintre mandate atribuite in afara circumscriptiilor uninominale vor fi impartite candidatilor care au pierdut cursa sau va exista o lista de partid separata, cu alti candidati ai partidelor, acest ultim sistem fiind practicat in Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO