Politică

Partidele decid astazi asupra partenerilor de guvernare, fara sa se inteleaga in privinta premierului

Partidele decid astazi asupra partenerilor de guvernare, fara sa se inteleaga in privinta premierului
07.12.2008, 19:31 17

PD-L lasa soarta Guvernului in mana lui Basescu
Premier PD-L si mentinerea cotei unice de impozitare sunt elementele de la care incep negocierile democrat-liberalilor cu PNL si PSD pentru formarea majoritatii guvernamentale, insa pana acum niciunul dintre partenerii de discutie nu s-au aratat flexibili in discutiile cu echipa de negociere condusa de presedintele PD-L Emil Boc in ceea ce priveste sefia Guvernului.
PNL este prima optiune a PD-L in formarea guvernului, a insistat presedintele democrat-liberal, insa ei au avut ieri o prima runda de discutii si cu social-democratii.
PD-L doreste de la interlocutorii sai asigurari ca va continua descentralizarea, investitiile in infrastructura si ca fondurile europene vor constitui o baza importanta pentru dezvoltare in urmatorii patru ani de guvernare.
PD-L are deja un aliat, UDMR, liderul Uniunii, Marko Bela, anuntand ca doreste sa colaboreze la guvernare cu democrat-liberalii, insa zestrea parlamentara adusa de reprezentantii minoritatii maghiare, 22 de deputati si 9 senatori, nu va fi suficienta pentru a asigura majoritatea. 
PD-L a gasit compatibilitate cu PNL si PSD in ceea ce priveste programul anticriza, descentralizarea, investitiile in infrastructura si fondurile europene, insa ceea ce ii desparte este optiunea pentru functia de premier, a aratat liderul democrat-liberal. "Ni se cuvine moral pozitia de prim-ministru", a spus presedintele PD-L Emil Boc.
Formatiunea sa a castigat cele mai multe mandate de parlamentar in urma votului din 30 noiembrie, 115 de deputati si 51 de senatori, cu trei mai multe decat PSD. El a spus ca atat in discutiile cu PSD, cat si in cele cu liberalii, PD-L il va sustine pe Theodor Stolojan pentru functia de prim-ministru. Emil Boc a afirmat ca in ceea ce priveste programul de guvernare, nu exista elemente care sa separe PD-L de PNL si ca refacerea protocolului Aliantei D.A., care a format guvernul in 2004, ar putea constitui o baza de pornire in negocierile cu PNL.
"Ceea ce e bun poate fi luat din ceea ce a functionat", a spus Boc la finalul discutiilor cu liberalii, care au avut loc la sediul PNL.
"A ramas un singur punct unde nu am putut cadea de acord: este vorba de primul ministru. PD-L apreciaza ca are dreptul moral sa pretinda functia de prim ministru nu pentru ca am castigat competitia cu PNL, ci si cu PSD", a anuntat liderul PD-L, Emil Boc, dupa intalnirea negociatorilor PD-L si PNL. Boc a vorbit despre refacerea aliantei cu liberalii dupa ce Tariceanu a parasit sediul PNL. La discutii nu a participat Theodor Stolojan, premierul desemnat al PD-L, pentru a nu tensiona discutiile cu liberalii. Stolojan, care a condus PNL intre 2001 si 2005, a fost exclus din acest partid la finele lui 2006.
Ieri, Boc si echipa lui de negociere, din care fac parte Vasile Blaga, Adriean Videanu, Theodor Stolojan si Gheorghe Flutur, au mers la locul de intalnire propus de PSD - biroul presedintelui Senatului, de unde cu cateva minute inainte plecasera liberalii. Echipa de negociere a fost suplimentata cu Radu Berceanu, Ghita Falca - primarul Aradului - si Elena Udrea inaintea discutiilor cu PSD.
La finalul discutiilor, Boc a spus ca sunt multe elemente care despart in continuare viziunile PD-L si PSD in privinta unei eventuale guvernari commune. "Ramanem pe pozitii diferite de PSD in ceea ce priveste pozitia de guvernare. Ambele partide si-au pastrat punctul de vedere potrivit caruia fiecare se considera indreptatit sa coaguleze in jurul premierului de la o formatiune sau alta nucleul viitoarei guvernari", a anuntat Emil Boc.
 
La ce nu renunta, ce poate ceda
  • PD-L nu renunta la pozitia de premier si la cota unica de impozitare, dar Emil Boc admite ca presedintele Traian Basescu are ultimul cuvant in privinta desemnarii sefului guvernului.
  • Nu renunta la programul anticriza, la descentralizare, programul de dezvoltare in infrastructura.
  • Nu este de acord cu pensii marite pentru agricultori.
  • Boc spune, pe de alta parte, ca nu democrat-liberalii "nu sunt absurzi" si nu pot impune tot ce au in programul de guvernare.
 
 
PSD transeaza astazi prin vot soarta viitorului guvern
PSD nu a renuntat nici dupa intalnirea cu PD-L, nici dupa cea cu PNL la pretentia de a avea premierul in viitorul guvern, pozitie pe care o revendica pe motiv ca a castigat alegerile cu 90.000 de voturi mai mult decat PD-L.
In intalnirea cu liberalii presedintele Mircea Geoana a spus clar ca intr-un eventual guvern PSD-PNL, pozitia de prim-ministru va trebui sa revina obligatoriu formatiunii cu cele mai multe mandate parlamentare.
In ceea ce priveste aceeasi problema ridicata in timpul discutiilor cu PD-L, Geoana s-a marginit sa spuna ca intre cele doua partide exista divergente in privinta structurii Guvernului, fiecare partid revendicandu-si functia de premier. Exista insa si puncte comune intre PSD si PD-L, potrivit lui Geoana. Iata cateva dintre ele: necesitatea unui guvern bazat pe o ampla majoritate parlamentara, dezvoltarea infrastructurii, continuarea descentralizarii si absorbtia de fonduri europene.
Si cu liberalii au fost identificate puncte comune, potrivit lui Geoana. El a apreciat ca, dupa aceste runde de discutii, ipoteza validarii unui Guvern inainte de Craciun devine mai concreta.
Intrebat daca se contureaza deja o preferinta pentru o majoritate sau alta, Geoana a evitat sa raspunda, mentionand doar ca, din punctul de vedere al social-democratilor, o majoritate PD-L-PSD este "suficienta", insa, daca se va merge pe alta "formula" de majoritate parlamentara, se poate "completa" cu UDMR.
Intrebat despre disponibilitatea PSD de a renunta la ideea introducerii si a unei cote de 10% de impozit pentru veniturile mici, Geoana a spus ca PSD nu renunta la ideea sprijinirii celor cu venituri mici, chiar daca acest sprijin ar putea fi "amenajat" si prin alte metode fiscale, cum ar fi majorari salariale sau alte stimulente fiscale. Geoana a precizat ca acest principiu nu a fost respins de PD-L, dar a aratat ca PNL "a inceput deja", prin masurile luate de Guvern, sa stopeze cresterea pensiilor, cu referire la amanarea de catre Guvern a majorarii pensiilor pentru grupele I si II de munca.
Conducerea largita a PSD (la care participa si persoane influente din filiale) urma sa dezbata aseara rezultatul discutiilor cu celelalte partide. Astazi va fi o alta reuniune a PSD, in care se va stabili foarte probabil, mandatul cu care liderii partidului vor merge la o noua intalnire cu presedintele Traian Basescu.
In PSD sunt mai multe curente - unii dintre liderii importanti precum Adrian Nastase sau Ion lliescu refuzand o alianta cu PD-L si dorind una cu PNL, iar altii comentand ca partidul trebuie sa ajunga la guvernare indiferent de situatie.
Pe de alta parte, unii social-democrati sunt frustrati de ceea ce ei numesc incalcarea de catre PNL a unei intelegeri de acum doi ani, pusa la cale de Viorel Hrebenciuc, prin care liberalii trebuiau, in schimbul sprijinului pe care l-au primit vreme de doi ani, sa renunte la fotoliul de premier si sa anunte, imediat dupa alegeri, o alianta cu PSD. Aceasta intelegere a fost facuta publica chiar de Hrebenciuc.
Opiniile divergente din PSD sunt speculate de liberali. Coordonatorul politic al campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, a declarat ieri la Antena 3 ca intre PNL si PSD exista o lipsa serioasa de incredere, mentionand ca PSD nu este unit si poate fi usor de jucat politic.
 
La ce nu renunta, ce poate ceda
  • Nu renunta la pretentia de a da premierul.
  • Este de acord ca este nevoie de o majoritate solida.
  • E dispus sa examineze mentinerea cotei de impozitare de 16%.
  • Ar putea renunta la ideea introducerii unei cote de 10% de impozit pentru veniturile mici, dar nu la ideea sprijinirii celor cu venituri mici, chiar daca acest sprijin ar putea fi "amenajat" si prin alte metode, cum ar fi majorari salariale sau alte stimulente fiscale.
  • Este de acord cu celelalte partide in privinta proiectelor privind dezvoltarea infrastructurii, continuarea descentralizarii si absorbtia de fonduri europene.
 
 
PNL mentine presiunea pe PD-L si PSD
Atat la negocierile cu PSD, cat si la cele cu PD-L, PNL nu a renuntat deloc la dorinta de a numi viitorul prim-ministru. In acest fel, sustin liberalii, s-ar continua reformele incepute de PNL acum patru ani.
Liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu, sustine ca formatiunea vrea sa respecte mandatul incredintat de alegatori, un mandat bazat pe realizarile din perioada 2004-2008, un plan de masuri articulat pentru a preveni efectele crizei economice globale in Romania, de crestere economica si de creare de noi locuri de munca.
De aceea, PNL doreste sa aiba o garantie solida ca va putea sa aiba un rol hotarator in aplicarea acestor elemente. Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, sustine ca aceste garantii sunt acelea care le dau liberalilor posibilitatea sa puna in aplicare programul si principiile fundamentale liberale - statul de drept, justitie independenta, respectarea drepturilor si libertatilor individuale, economie de piata.
In urma negocierilor cu PD-L, Tariceanu a declarat ca PNL are nevoie de o garantie si in ceea ce priveste valabilitarea acestei coalitii, daca va dura sau nu si dupa alegerile prezidentiale din 2009.
"Vrem sa stim daca aceasta coalitie de care discutam e cu valabilitate limitata, pana dupa alegerile prezidentiale, sau trece dincolo de prezidentiale", a spus liderul PNL. Tariceanu a declarat ca ar putea exista o problema dupa alegerile prezidentiale, "daca PD-L ar avea mandatul de premier". Asta invoca frica PNL de a nu fi dati afara de la guvernare, asa cum s-a intamplat cu PD-L anul trecut, fapt ce a dus la destramarea Aliantei D.A.
In ceea ce priveste negocierile cu PD-L, Tariceanu a declarat ca liberalii au lucruri care sa-i apropie de democrat-liberali, "intr-o masura destul de importanta". Tariceanu a mai subliniat ca programele economice ale celor doua partide, foste partenere in cadrul Aliantei D.A., se constata ca exista "o buna posibilitate de compatibilizare a lor", daca se lasa la o parte "aberatii de genul majorarii salariilor cu 50% la educatie" (liderul PNL a fost unul dintre cei mai mari critici ai legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50%).
Cu toate acestea, exista lideri in cadrul PNL care nu doresc o viitoare guvernare cu PD-L. Unul dintre aceste nume e vicepresedintele partidului, Norica Nicolai. Ea a declarat la sfarsitul saptamanii ca este absolut revoltator ca PNL sa-l sustina pe Traian Basescu la viitoarele alegeri prezidentiale, in conditiile in care seful statului a sustinut timp de patru ani de zile ca Guvernul e alcatuit din "lichele". "Mi se pare cumplit sa sustii un om care a vrut sa te distruga", a declarat Nicolai intr-o emisiune televizata.
Aceasta parere este foarte importanta in contextul in care Norica Nicolai este unul dintre liderii formatiunii care participa azi la votul privind pozitia PNL fata de un partid sau altul in vederea formarii unei majoritati parlamentare.
De asemenea, PNL doreste mentinerea cotei unice de impozitare. Tariceanu a declarat ieri la incheierea negocierilor cu PSD ca ca este posibila compatibilizarea programelor celor doua partide, insa cota unica de impozitare este "nediscutabila".
In ceea ce priveste reforma institutionala, PNL nu este de acord cu trecerea la un Parlament unicameral. De asemenea, liberalii sustin o modificare a legii electorale, dar pastrand principiul reprezentarii proportionale, care "ne ajuta sa avem o totala reprezentativitate a tuturor optiunilor politice din Romania" si sa transformam Parlamentul intr-o institutie credibila.
 
La ce nu renunta, ce poate ceda
  • In discutiile cu PD-L nu renunta la a avea premierul si, daca va obtine acest lucru, il va sustine pe Traian Basescu pentru un al doilea mandat.
  • In discutiile cu PSD a solicitat fotoliul de premier, dar nu a insistat foarte mult.
  • In discutiile cu PSD a anuntat ca nu renunta la cota unica de impozitare si nici la programul fiscal lejer, dar nici la planul anticriza.
  • Crede ca programul sau este mai apropiat de cel al PD-L, dar nu refuza discutiile cu PSD.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO