Politică externă

Alti separatisti asteapta la rand. Efect de domino in Europa?

18.02.2008, 18:04 13

Proclamarea independentei Kosovo aduce in discutie posibilele scenarii care ar putea avea loc dupa desprinderea provinciei de Serbia - in conditiile in care unii analisti afirma ca acest eveniment ar putea avea un "efect de domino" in intreaga Europa.

O prima problema o reprezinta situatia sarbilor de pe teritoriul Kosovo, care au anuntat saptamana trecuta ca isi vor forma propriul parlament in cooperare cu autoritatile de la Belgrad. Aproximativ 120.000 de sarbi au ramas in Kosovo dupa conflictul din 1998 - 1999 dintre armata sarba si separatistii albanezi. Mai mult de jumatate traiesc in enclave aflate sub protectia NATO, iar restul traiesc in nordul regiunii, in orasul Mitrovita. Desi premierul kosovar Hashim Thaci a declarat ca minoritatile vor fi protejate dupa proclamarea independentei, multi analisti se tem de izbucnirea mai multor violente impotriva sarbilor.
O posibilitate scoasa in evidenta de analisti este plecarea in masa a sarbilor. Toti cei ramasi in provincie se tem de "o vanatoare impotriva sarbilor", si cei mai multi sunt hotarati sa plece in cazul in care nu vor primi protectie din partea trupelor ONU.
Proclamarea independentei Kosovo a fost urmarita cu atentie de mai multe regiuni aflate in aceeasi situatie, in speranta ca vor avea aceeasi soarta.
Partea sarba a Bosniei, cunoscuta sub numele de Republica Srpska, a anuntat saptamana trecuta ca va cere independenta republicii, daca Uniunea Europeana va recunoaste Kosovo.
Avertizarile conform carora independenta provinciei separatiste va crea o reactie in lant are un sambure de adevar, dupa ce si alte regiuni importante au fost atente la evenimentelor de ieri. Printre acestea se numara si Transnistria care s-a separat de Republica Moldova in septembrie 1990. Regiunea, cu o populatie de 550.000 de locuitori este dominata de slavi vorbitori de limba rusa, care exercita presiuni pentru obtinerea independentei de teama ca majoritatea vorbitorilor de limba romana s-ar putea uni candva cu Romania.
Un alt exemplu este cel al regiunilor separatiste de pe teritoriul Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud, sprijinite de Rusia. Abhazia, aflata intre Marea Neagra si Muntii Caucaz, a dus un razboi impotriva Georgiei intre anii 1992-1993 si se autoguverneaza. Osetia de Sud a luptat la inceputul anilor '90 pentru a inlatura guvernarea georgiana, in 1991 declarandu-se independenta de Georgia.
Proclamarea independentei Kosovo aduce in discutie si cazul Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, unde inca din 1988 au avut loc ciocniri intre azeri si etnicii armeni care s-au transformat in ostilitati la scara larga intre fortele azere si trupele din Armenia. Un armistitiu a fost semnat in 1994. De atunci teritoriul este parte a Azerbaidjanului, dar controlat de fortele armene.
Gruparea separatista ETA care are o influenta foarte mare in Tara Bascilor a petrecut ultimii 40 de ani luptand pentru un stat basc independent in nordul Spaniei. ETA a folosit exemplul kosovar pentru a sublinia ca lupta pentru independenta Tarii Bascilor nu este o utopie.
Exemplul Kosovo este imbratisat si de kurzi care sunt raspanditi in nordul Irakului, Siria, Iran si Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO