Politică externă

Cu Obama pe urme, Clinton isi schimba directorul de campanie

12.02.2008, 19:38 8

Hillary Clinton, care spera sa obtina investitura Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba, si-a schimbat directorul de campanie, pe fondul rezultatelor slabe obtinute la sfarsitul saptamanii in patru state in fata adversarului sau Barack Obama in cadrul celei mai dinamice campanii electorale americane din ultimii 40 de ani.
"Patti Solis Doyle a facut o munca extraordinara pentru ca noi sa ajungem aici, nominalizarea fiind aproape, ii sunt enorm de recunoscatoare pentru prietenia ei si pentru activitatea incomparabila", a anuntat Clinton intr-un comunicat. Doyle a fost inlocuita cu Maggie William, o cunoscuta apropiata a lui Clinton.
"Aceasta campanie electorala este deja cea mai lunga din istorie, impune sacrificii enorme din partea fiecaruia si a familiilor noastre. Sper ca voi beneficia in continuare de sfaturile ei in urmatoarele luni", a adaugat aceasta.
Miscarea a fost facuta in urma luptei grele pe care fosta prima doamna a Statelor Unite o duce impotriva lui Barack Obama, care a obtinut zdrobitor patru victorii la sfarsitul saptamanii trecute in Louisiana, Nebraska, Washington si Maine.
Victoriile l-au propulsat pe Obama in topul preferintelor electoratului democrat si l-au ajutat sa recupereze terenul pierdut in fata lui Clinton la alegerile anterioare. Astfel, scorul era ieri de 1.137 la 1.134 de delegati pentru Obama. Rezultatul ii include si pe "superdelegati" - 213 pentru Hillary Clinton si 139 pentru Obama. Superdelegatii sunt de obicei guvernatori, fosti presedinti sau diferiti oficiali care nu sunt obligati precum delegatii de rand sa respecte votul electoratului dintr-un stat.
Delegatii ii vor reprezenta pe cei doi nominalizati la Conventia Democrata din luna august din Denver, Colorado, unde va fi desemnat oficial candidatul formatiunii la alegerile din 4 noiembrie. Un candidat are nevoie de 2.025 de delegati pentru a obtine investitura partidului.
Desi rezultatele sunt foarte apropiate, Obama este asteptat sa se detaseze mult mai mult fata de Clinton in urma alegerilor de azi din Washington D.C, Maryland si Virginia, unde sondajele preconizau o victoria a acestuia.
In toate cele trei se gasesc comunitati foarte mari de afro-americani care-l sustin pe senatorul de Illinois.
Schimbarea din functie a lui Doyle a dat greutate banuielilor, anume ca in tabara lui Clinton se cheltuiesc multi bani cu prea putine rezultate si ca o noua directie in managementul campaniei si o noua consiliere e necesara in aceasta lunga batalie impotriva lui Obama.
Larry Sabato, profesor de stiinte politice la Universitatea din Virginia a declarat ca aceasta remaniere indica faptul ca Hillary Clinton impreuna cu intreaga echipa sunt ingrijorati de directia campaniei electorale a fostei prime doamne a SUA.
Sabato a dat asigurari ca Hillary Clinton poate iesi din impas si va avea sanse sa fie desemnata candidata democratilor la prezidentiale daca va castiga alegerile din Ohio, Texas si Pennsylvania din martie si aprilie.
Referindu-se la decizia lui Clinton de a o inlocui pe Solis Doyle, purtatorul de cuvant al campaniei senatoarei de New York a declarat ca masura vizeaza numai partea de management a campaniei si nu va schimba mesajul candidatei. Situatia actuala a facut-o pe Hillary sa alerge dupa cat mai multi dintre asa-numitii superdelegati, cei care voteaza potrivit propriei dorinte si care vor inclina probabil votul in aceasta cursa atat de stransa.
Sotul lui Hillary Clinton, fostul presedinte Bill Clinton, da din ce in ce mai multe telefoane pentru a-si convinge prietenii sa o sustina pe candidata democrata. De asemenea, Bill Clinton este un superdelegat pe care sotia sa poate conta, relata ieri, ironic, BBC online. In prezent bataia se da pe acesti 796 de oficiali care ar putea stabili definitiv cine va fi candidatul democratilor la alegeri.
In ceea ce-l priveste pe Barack Obama, el se bucura de sustinerea unor superdelegati precum fostul candidat la prezidentiale senatorul John Kerry sau senatorul Edward Kennedy, fratele fostului presedinte american.
Nici din punct de vedere financiar Hillary Clinton nu o duce foarte bine. In urma rezultatelor din Super Tuesday (Super Marti) din 5 februarie in care 24 de state au organizat alegeri interne pentru desemnarea favoritilor la alegerile prezidentiale, Clinton a avut probleme financiare, fiind nevoita sa isi finanteze din propria avere campania cu 5 milioane de dolari. Cu toate acestea, saptamana trecuta printr-o actiune de urgenta echipa ei a reusit sa stranga 10 milioane de dolari.
In luna ianuarie Obama a strans suma de 32 de milioane de dolari, cu mult mai mult decat cele 13,5 milioane de dolari ale lui Clinton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO