Politică externă

Georgia este o bomba cu ceas inaintea unui exercitiu NATO

05.05.2009, 18:44 24

Tensiunea creste iarasi la cote alarmante in Caucaz, cu o zi inainte ca fortele NATO sa participe la un exercitiu militar in Georgia, acolo unde presedintele in functie, Mihail Saakasvili, care in vara anului trecut a inceput un razboi cu Rusia, acum a acuzat-o ca a pus la punct o operatiune militara pentru a-l asasina.

Autoritatile de la Moscova i-au transmis in replica presedintelui georgian sa se controleze la cap.
Filmul zilei de ieri din Georgia a pus pe tapet situatia exploziva din micuta republica din Caucaz, care este zguduita de o luna de zile de proteste de strada impotriva presedintelui si de arestari in armata (a celor implicati in presupusa tentativa de asasinat).
Ministerul georgian de Interne a anuntat ieri ca a dejucat un complot organizat de fosti oficiali militari, in colaborare cu Rusia, care viza boicotarea manevrelor militare ale NATO si organizarea unei revolte militare.
"Complotul viza cel putin boicotarea manevrelor militare ale NATO si, cel mult, organizarea unei revolte militare in Georgia", a afirmat Sota Utiasvili, seful Departamentului de Informatii si Analiza al Ministerului georgian de Interne.
Organizatorii complotului din Georgia intentionau inclusiv asasinarea presedintelui Mihail Saakasvili au spus ieri oficialii de la Ministerul de Interne. Potrivit lui Sota Utiasvili, planul a fost coordonat de militari cu Rusia.
Moscova a respins acuzatiile georgienilor. "Ultimele acuzatii ale Georgiei impotriva Rusiei demonstreaza imaginatia bolnava si comportamentul iresponsabil al conducerii Georgiei", a declarat Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de externe.
Unul dintre suspectii arestati este Gia Ghvaladze, fost comandant, in anii 1990, al unitatilor speciale georgiene. Un alt suspect este Zaza Muskudiani, comandantul unitatilor militare din Orciala.
Georgia sustine ca organizatorii aveau legaturi directe cu Rusia, care le oferea instructiuni si ii finanta.
O revolta a izbucnit in baza militara Muhrovani dupa arestarea presupusilor organizatori ai complotului, dar autoritatile de la Tbilisi au anuntat ieri dupa-amiaza ca au calmat situatia.
In aceeasi vreme opozitia georgiana prorusa a anuntat ca va organiza noi proteste la Tbilisi impotriva lui Misa Saakasvili, caruia ii cere demisia pentru situatia dezastruoasa in care a adus tara. Popularitatea lui Saakasvili, care a cucerit Georgia si Occidentul odata cu un trandafir in 2003, este la un nivel critic dupa ce a declansat, in vara anului trecut un razboi cu Rusia, care a adus trupele rusesti la mai putin de 60 km de capitala Tbilisi si care a zadarnicit planurile de unificare cu republicile separatiste Abhazia si Osetia de Sud.
Saakasvili, un sustinator al integrarii Georgiei in NATO si UE, sustine ca desprinderea de Rusia este unica solutie pentru un viitor prosper al conationalilor sai. Relatiile cu vecinii de la nord, rusii, sunt cat se poate de proaste, pentru ca Moscova vede apropierea acestei tari de NATO drept o amenintare directa.
De aceea, autoritatile ruse au cerut organizatiei militare sa renunte la exercitiul programat astazi in Georgia, la care ar urma sa participe 19 tari.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat la inceputul lunii planurile NATO de a organiza exercitiul militar, aratand ca va ridica tensiunea in Caucaz. Exercitiul va fi condus de alianta militara de la 6 mai la 1 iunie si nu va presupune folosirea armelor sau a vehiculelor militare. "Sper ca tarile NATO, care doresc o colaborare cu Georgia prin Parteneriatul pentru Pace, vor evita masurile care ar putea induce regimului georgian perceptia ca ar putea evita consecintele (É) "Demonstratia NATO nu va transmite semnalul corect catre cei care isi doresc sincer stabilitatea in Caucaz", a spus Lavrov.
De altfel, ministrul de externe nu va participa la reuniunea Consiliului Rusia-NATO din mai, ca represalii la expulzarea de catre Alianta Nord-Atlantica a doi diplomati rusi, a anuntat ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.
Ca urmare a unui "demers rusinos impotriva diplomatilor rusi", "ma vad constrans sa declar ca intalnirea ministeriala nu va avea loc asa cum a fost anuntat", a declarat Rogozin, citat de Itar-Tass. Intalnirea care urma sa aiba loc la 19 mai ar fi fost prima la acest nivel dupa razboiul ruso-georgian din august 2008.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO