Politică externă

Iesita din izolare, Libia redescopera Occidentul

12.02.2004, 00:00 21



Un diplomat american se afla in prezent in Libia lucrand in cadrul sectiunii intereselor americane din ambasada Belgiei la Tripoli, a anuntat Departamentul de stat american, citat ieri de BBC News. In acelasi timp premierul Tony Blair s-a aratat dispus sa se intalneasca cu colonelul Gaddafi , seful statului libian.



Libia si SUA au rupt relatiile diplomatice in 1981. Relatiile dintre Tripoli si Londra au fost rupte in 1984 - dupa ce o politista britanica a fost ucisa cu focuri de arma transe din sediul ambasadei Libiei la Londra - si au fost reluate in 1999. SUA au bombardat Libia in anii '80, dupa un atac terorist petrecut intr-o discoteca germana, in care si-au pierdut viata mai multi soldati americani.



Potrivit purtatorului de cuvant al departamentului de stat Richard Bucher, prezenta diplomatica americana in Libia vizeaza facilitarea eforturilor expertilor americani care asista Libia in procesul de eliminare a programelor de distrugere in masa.



Deschiderea Occidentului spre Libia s-a produs dupa negocieri secrete intre Londra - Washington - Tripoli finalizate cu anuntul autoritatilor libiene la 19 decembrie trecut de a renunta la programul armelor de distrugere in masa. In august 2003 Libia si-a asumat responsabilitatea pentru atacul terorist impotriva zborului 103 Pan Am, care a explodat in 1998 deasupta localitatii scotiene Lockerbie, acceptand sa plateasca totodata cate 10 milioane de de dolari pentru fiecare victima - adica 2,7 miliarde de dolari. In septembrie, Libia si-a asumat responsabilitatea pentru atacul asupra unui avion de linie francez in 1989.



Decizia Libiei - tara trecuta pe lista neagra a statelor care sustin terorismul - de a renunta arme de distrugere in masa i-a dechis usile cancelariilor occidentale. Imbunatatirea relatiilor a culminat cu prima vizita a unui oficial libian intr-o tara occidentala, dupa mai bine de 20 de ani de izolare. Ministrul de externe al Libiei Abdel Rahman Chalgham s-a aflat marti la Londra unde s-a intalnit cu omologul sau britanic Jack Straw si a avut posibilitatea sa se intretina intre patru ochi cu premierul Tony Blair. Chalgham a primit promisiunea unei intalniri intre Blair si colonelul Muammar Gaddafi, seful statului libian.



Pe de alta patre, seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, s-a intalnit, cu colonelul Gaddafi, intr-o scurta vizita pe care a facut-o marti la Tripoli, a doua in ultimile 15 luni. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO