Politică externă

Iuscenko a fost primit cu ovatii in Congresul american

08.04.2005, 21:21 11

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a fost primit cu ovatii de Congresul american si a profitat de stadiul excelent al relatiilor cu Statele Unite pentru a prezenta mai multe solicitari care vizeaza consolidarea unui nou "parteneriat strategic", intre cele doua tari.

"Nu dorim doar o imbunatatire a relatiilor: o noua Ucraina ofera Statelor Unite un real parteneriat strategic", a declarat el, intr-un discurs punctat de citate si omagii la adresa unor presedinti americani, in special Ronald Reagan si John Kennedy.

Receptia organizata la Congres in onoarea lui Iuscenko, eveniment rezervat celor mai apropiati aliati ai Statelor Unite, dar si intrevederea dintre acesta si George W. Bush, luni, la Casa Alba, confirma stadiul excelent al relatiilor americano-ucrainene.

Administratia Bush a sustinut "revolutia portocalie" din toamna, care l-a adus pe Iuscenko la putere.

"Natiunea ucraineana a fost sustinuta in momentele cele mai dificile din istoria sa", a declarat Iuscenko. "Cuvintele voastre ne-au emotionat si ne-au dat speranta, in acel loc al libertatii in care nici o Cortina de Fier nu ne-ar fi putut diviza", a adaugat el.

"Discutiile mele cu presedintele Bush mi-au demonstrat ca Ucraina beneficiaza de intelegere si sustinere. Acum este momentul sa adoptam masuri reale unul fata de celalalt", a subliniat Iuscenko.

Senatul american ar putea indeplini o dorinta a presedintelui ucrainean, votand normalizarea relatiilor comerciale bilaterale. Senatorii se vor pronunta asupra unui amendament care vizeaza anularea restrictiilor impuse Ucrainei in amendamentul antisovietic Jackson-Vanik, adoptat in 1974 pentru a incita tarile comuniste sa autorizeze emigrarea si sa permita o democratizare a practicilor politice si economice.

Din 1992, Ucraina indeplineste criteriile impuse de amendament, lucru care a permis semnarea unui acord comercial intre Washington si Kiev.

Bush a afirmat ca legea Jackson-Vanick "este perimata" si s-a declarat favorabil aderarii Ucrainei la OMC si NATO, lucru dorit si de Iuscenko.

Iuscenko a solicitat Statelor Unite sa se implice in securizarea fostei centrale nucleare de la Cernobil si sa ridice macar partial obligativitatea vizelor pentru ucrainenii care doresc sa se deplaseze in Statele Unite. El a afirmat in schimb ca "Ucraina va fi un partener fiabil al Statelor Unite in lupta impotriva terorismului".

In pofida retragerii trupelor ucrainene din Irak, operatiune care va fi finalizata in octombrie, Iuscenko a subliniat ca "Ucraina va sustine in continuare Guvernul irakian ales democratic".

Vizita presedintelui ucrainean la Congres reprezinta un punct foarte important al deplasarii acestuia in Statele Unite. El s-a intalnit si cu membri ai diasporei ucrainene din Chicago, orasul natal al sotiei sale.

El a asistat, marti seara, la semnarea unui acord cu Banca americana de Import-Export, care va facilita exporturile americane in Ucraina, si s-a deplasat la muzeul Holocaustului.

Iuscenko a primit din partea presedintelui american, George Bush, asigurarea ca tara sa va avea "usa deschisa" pentru integrarea in NATO. Mai mult, Bush a vorbit si despre un efect al acestei apropieri de Alianta nord-atlantica, anume integrarea Ucrainei si in Uniunea Europeana. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO