Politică externă

Liberalii raman la putere in Danemarca

15.11.2007, 19:07 9

Coalitia de guvernamant de centru-dreapta condusa de premierul Anders Fogh Rasmussen a castigat alegerile legislative anticipate de marti, obtinand 90 de mandate din cele 179 ale Folketing-ului (Parlamentul danez).
Partidul Social-Democrat (in opozitie) a obtinut 84 de mandate. Partidul Noua Alianta, condusa de Naser Khader, de origine siriano-palestiniana, care a precizat ca il va sustine pe prim-ministru numai cu anumite conditii, a castigat cinci mandate. "Aceasta victorie este istorica, deoarece pentru prima oara partidul liberal castiga trei alegeri consecutive, fiind pentru a treia oara primul partid al tarii. Totul arata ca acest Guvern isi poate continua activitatea", a declarat premierul Rasmussen in fata sustinatorilor sai dupa ce au fost anuntate rezultatele oficiale.
Liderul social-democrat, Helle Thorning-Schmidt, a recunoscut esecul partidului sau. "Vom castiga data viitoare", a declarat Schmidt. Premierul Rasmussen a cerut o cooperare ampla in Parlament.
"Dorim sa implicam si partidele care m-au desemnat ca prim-ministru in timpul campaniei, pentru a elabora un program politic care sa continue guvernarea liberal-conservatoare", a spus acesta, referindu-se la Partidul Popular Danez (care face parte din actuala coalitie de guvernare) si la formatiunea Noua Alianta, care este de asteptat sa inceapa negocierile cu formatiunea lui Rasmussen pentru a intra la guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO