Politică externă

Obama renunta oficial la scutul antiracheta din Cehia si Polonia

17.09.2009, 18:17 188

Anuntul americanilor a venit chiar in ziua in care Poloniacomemoreaza invadarea teritoriului sau de catre Armata Rosie inurma cu 70 de ani si a provocat dezamagire in aceasta tara si inCehia, doi aliati puternici ai SUA, care vedeau in instalareascutului defensiv drept o desprindere definitiva de trecutulcomunist si de Rusia.

Secretarul general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, aconfirmat ieri informatia, care circula pe mai multe canalediplomatice de saptamani bune. "Am discutat in aceasta dimineata(ieri - n.n.) cu ambasadorul american" la NATO, Ivo Daalder, a spusRasmussen. "Am impresia clara ca NATO va fi (...) foarte implicatain planurile americane de aparare antiracheta", a adaugat el.

Premierul ceh Jan Fischer a declarat ieri dimineata ca a fostsunat noaptea de presedintele american Barack Obama, care i-aanuntat intentia de a nu mai construi scutul in Polonia. Fischerspune ca polonezii au fost informati in aceeasi maniera.

Secretarul american al apararii, Robert Gates, urma sa facaanuntul oficial ieri, la 10.30, ora Washingtonului (17.30, oraBucurestiului).

Au cedat in fata rusilor

Pana la anuntul de ieri, SUA luasera pe cont propriu hotarareade a construi scutul antiracheta in Cehia si Polonia, planulanuntat in 2007 de presedintele republican George W. Bush fiind cainstalatia defensiva din Europa va putea apara SUA de un eventualatac cu racheta din partea Iranului. Moscova insa a interpretatintentia de a construi scutul antiracheta drept o amenintaredirecta pentru securitatea sa.

Intentia noii administratii democrate de a abandona acest plansi de a contrui in alte locatii, impreuna cu NATO, un scut nouantiracheta a fost interpretata ca un pas inapoi al lui BarackObama in fata presiunilor exercitate de rusi.

In 2008, Varsovia si Washingtonul incheiasera un acord inlegatura cu mobilizarea pana in 2013 in Polonia a zeceinterceptoare de rachete balistice cu raza lunga de actiune,cuplate cu un puternic radar in Cehia, generand nemultumireaMoscovei. Acordul a fost insotit de mobilizarea in Polonia a uneibaterii de rachete americane sol-aer Patriot, ceea ce a nemultumitsi mai mult Rusia.

Rusia a negat insa ieri ca a incheiat vreun acord cu SUA pentrurenuntarea la planul antiracheta al americanilor.

Acelasi lucru a fost sustinut ieri si de americani: Planul nuare nimic de-a face cu Rusia, a declarat Geoff Morrell, un purtatorde cuvant de la Pentagon. "Proiectul precedent se baza pe estimareaca Iranul este hotarat sa dezvolte un program de rachete cu razalunga de actiune (ICBM)", dar, "potrivit ultimelor informatii,(iranienii, n.n.) sunt mult mai concentrati pe dezvoltareacapacitatilor cu raza scurta si medie", a mai spus GeoffMorrell.

Anuntul lui Obama, o palma pentru Kaczynski

Autoritatile poloneze au primit o lectie de politica adevarata,a declarat ieri fostul premier polonez Leszek Miller, comentandhotararea Washingtonului de a abandona proiectul sau de amplasare aunui scut antiracheta in Polonia si Cehia.

"Autoritatile poloneze au primit o buna lectie de politicareala. Aceasta nu mai aduce a politica provinciala. Din punctul devedere al Washingtonului, Occidentul este amenintat de regimurileteocratice si terorismul islamic, si nu de Rusia lui Medvedev siPutin", a declarat Miller, care este presedintele Partidului PolskaLewika. "Retorica presedintelui Lech Kaczynski, dar si a altorpoliticieni polonezi, care considera Moscova drept principalul lorinamic, este un trecut plin de capcane. Iar presedintele StatelorUnite este cel care le-a dat aceasta lectie. Bravo presedinteluiObama!", a conchis Miller, citat de presa rusa.

Fostele state sovietice isi fac retea de aparareantiaeriana

Mai multe state membre ale Comunitatii Statelor Independente(CSI) vor crea trei structuri regionale de aparare antiaeriana incadrul retelei integrate de aparare a CSI, potrivit unei decizii aministrilor apararii din aceste tari care s-au intalnit miercuri laAstrahan, Rusia. Scopul principal al retelei este de a protejaspatiul aerian al statelor membre, inclusiv prin semnalarea dintimp a atacurilor cu racheta si coordonarea eforturilor comune invederea neutralizarii potentialelor amenintari aeriene. Reteauaeste constituita in prezent din 46 de unitati cu sisteme de aparareaeriana de tip S-200 si S-300, 23 de unitati echipate cu aparateMiG-29, MiG-31 si SU-27, 22 de unitati de sprijin electronic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO