Politică externă

Prodi, retrimis in Parlament pentru un vot de incredere

26.02.2007, 19:10 13

Premierul demisionar al Italiei, Romano Prodi, va cere la inceputul acestei saptamani un vot de incredere parlamentarilor din Senat si Camera Deputatilor, dupa ce presedintele republicii Giorgio Napolitano l-a reconfirmat in functie.
"In pofida opiniei opozitiei, e clar ca in aceste conditii nu exista pentru moment alta alternativa concreta decat sa retrimitem guvernul in fata Parlamentului sa ceara un vot de incredere pentru a vedea daca are majoritatea politica necesara in ambele Camere ale Legislativului. Acest vot trebuie sa aiba loc in curand astfel incat, daca guvernul obtine votul de incredere, sa fie garantata continuitatea activitatii guvernamentale si parlamentare", a declarat presedintele Italiei dupa doua zile de consultari cu liderii parla-mentari.
Demisia lui Prodi a survenit unui vot de neincredere acordat Guvernului in Senat pentru politica externa a Italiei.
Anuntul presedintelui i-a nemultumit pe reprezentantii coalitiei de dreapta, a fostului premier Silvio Berlusconi, care au comparat reconfirmarea cu "o ciorba reincalzita". "Cred ca agonia va continua", a spus magnatul, declarandu-se convins ca fortele de stanga "nu vor putea niciodata sa gaseasca un consens pentru a incheia cu bine reformele de care tara are atata nevoie".
Liderii Forza Italia, partidul infiintat de Berlusconi, pledasera pentru indepartarea lui Prodi si instalarea unui guvern de tehnocrati. Nu este insa clar daca Massimo DeAllema, ministrul de externe, va mai face sau nu parte din Guvern. In mediile politice de la Roma se vorbea despre cooptarea in cabinetul lui Prodi a lui Marco Follini, unul din fostii lideri importanti ai Uniunii Democrat Crestine (de drepta).
Purtatorii de cuvant ai coalitiei de stanga spun insa ca vor merge cu aceeasi formula guvernamentala si sustin ca au sustinere in ambele Camere pentru a obtine reconfirmarea. Cel putin la Senat, insa, situatia este dificila, unde coalitia de stanga are doar un sustinator in plus fata opozitie.
Socialistii si-au facut calculele si spun ca dupa cele cateva zile de reflectie care au urmat demisiei lui Prodi in randul partidelor din coalitie exista "o mare coeziune politica". Prodi insusi are o pozitie mai stabila in randul propriilor sprijinitori, dupa cateva zile agitate in care viitorul sau politic a fost pus sub semnul intrebarii.
La Repubblica a scris ieri in editia online despre viitorul program guvernamental pe care premierul demisionar il va prezenta in fata parlamentului. Documentul a fost pus la punct de Prodi si de apropiatii sai in timpul mai multor reuniuni la Palazzo Chigi (sediul guvernului italian).
Pensiile si alocatiile familiale vor fi "punctul de atractie" al noului program, care, in rest, urmeaza fidel liniile celui de la investitura.
Liderul stangii va prezenta in Parlament o declaratie in 12 puncte, scrie ziarul, unul dintre acestea avandu-i ca tinta directa pe reprezentantii stangii radicale, care acum va fi obligata sa-l sprijine pe Prodi, intrucat acesta va promite majorarea pensiei minime. Saptamana trecuta reprezentantii stangii radicale au votat impotriva Guvernului.
O alta promisiune va fi majorarea alocatiilor pentru familiile aflate in dificultate. Daca guvernul va trece de votul Parlamentului, promisiunile lui Prodi vor pune insa sub semnul intrebarii capacitatea sa de a-si duce la capat promisiunile privind reforma economica, reducerea deficitului bugetar fiind unul din angajamentele asumate de stanga la preluarea guvernarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO