Politică externă

Rusii amana plecarea din Transnistria

12.02.2004, 00:00 11



Rusia a anuntat ca a suspendat procesul de retragere a armamentului din Transnistria, motivul invocat fiind lipsa fondurilor, dar si refuzul Chisinaului de a semna planul de reglementare a diferendulul moldo - transnistrean care prevede federalizarea tarii. Ambasadorul Rusiei la Chisinau Iuri Kubakov a declarat marti seara: "Vom retrage armamentul atunci cand vor fi create conditiile necesare. Exista doua probleme: lipsa fondurilor si faptul ca graficul a fost perturbat, in primul rand din cauza nesemnarii memorandmului."



Marti la cea de-a 40-a conferinta NATO pentru probleme de securitate si aparare, care a avut loc la Munchen, ministrul rus al apararii Serghei Ivanov, a surprins asistenta afirmand ca Rusia ar putea denunta acordurile de la Istanbul, cerand renegocierea termenelor de retragere a trupelor sale din Georgia si Republica Moldova. In 1999, la Istambul, Rusia a promis ca se va retrage din Transnistria pana la sfarsitul lui 2003, dar Ivanov spune ca angajamentele tarii sale au fost luate in conditii politico-militare diferite de cele actuale. In replica senatorul american John McCain l-a acuzat pe presedintele rus, Vladimir Putin, ca submineaza democratia rusa si ca promoveaza o campanie de intimidare si restaurare a controlului asupra statelor iesite de sub dominatia sovietica. "Trupele rusesti ocupa o parte din teritoriul Georgiei si Republicii Moldova (...) Agentii rusi incearca sa readuca Ucraina sub influenta Moscovei. Datorita sprijinului Kremlinului, ultima dictatura europeana continua sa existe in Belarus.", a declarat McCain.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO