Politică externă

Sarkozy: Nu are sens sa opunem NATO Uniunii Europene

28.08.2007, 18:11 10

"A opune Uniunea si NATO nu are sens: avem nevoie de amandoua. Mai mult, sunt convins ca este in interesul inclusiv al Statelor Unite ca Uniunea Europeana sa isi reuneasca fortele, sa isi rationalizeze capacitatile, pe scurt sa isi organizeze apararea", a declarat ieri Nicolas Sarkozy la conferinta anuala a ambasadorilor francezi.
"Vreau ca in lunile urmatoare sa avansam catre o consolidare a Europei Apararii, iar Franta va prelua initiative foarte puternice si catre modernizarea NATO. Cele doua merg impreuna: o Europa a Apararii independente si o organizatie atlantica in care noi ne vom ocupa pe deplin locul. Aceasta Alianta atlantica, trebuie reamintit, este a noastra: noi am fondat-o, noi suntem in prezent principalul contribuabil. Din cei 26 de membri, 21 sunt membri ai UE", a declarat presedintele francez.
Pronuntandu-se pentru prima data de cand a devenit presedinte asupra orientarilor diplomatiei franceze, Nicolas Sarkozy a tinut ieri un discurs in fata tuturor ambasadorilor Frantei despre politica externa a tarii, relateaza Le Figaro in editia electronica de ieri.
Referindu-se la planul nuclear al Iranului, presedintele francez a considerat inacceptabila inarmarea nucleara a acestei tari, care reprezinta un pericol pentru noile prevederi ale ONU in ceea ce priveste programul nuclear. Criza din Iran "este fara dubii cea mai grava de pe scena internationala. Franta va mentine dialogul dur cu liderii iranieni, care, de cele mai multe ori, s-a dovedit util", a declarat seful de stat francez.
Cateva pasaje ale discursului liderului francez au amintit de preocuparile predecesorului sau, Jacques Chirac, si anume prevenirea unei confruntari intre Islam si Occident.
Conform lui Sarkozy, o solutie ar fi ajutorul Frantei ca tarile musulmane sa aiba energie nucleara sau sa lupte impotriva incalzirii globale si a noilor pandemii.
Prezentandu-le aceasta diferenta celor peste 180 de ambasadori care au venit la Elysee, Sarkozy a amintit de planul uniunii mediteraneene, pe care l-a sustinut in timpul campaniei electorale. Potrivit spuselor presedintelui francez, la originea acestei initiative sunt cinci tari nord-africane (Maroc, Algeria, Tunisia, Mauritania si Libia) si cinci state membre (Franta, Spania, Italia, Portugalia si Malta), care ar putea fi guvernate de un consiliu permanent, similar celui european.
Rusia si China au fost criticate pentru "brutalitatea" de care dau dovada pe scena mondiala, folosindu-se de materiile prime de care dispun.
"Rusia isi impune revenirea pe scena mondiala, jucand cu o anumita brutalitate atuurile de care dispune, in special cele legate de petrol si gaze, in timp ce lumea, in special Europa, spera ca ea sa aiba o contributie importanta si pozitiva la reglementarea problemelor contemporane pe care statutul sau regasit o justifica. Cand esti o mare putere, trebuie sa ignori brutalitatea", a declarat Sarkozy.
In ceea ce priveste atitudinea Frantei fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana, care pana acum a fost negativa, Sarkozy a spus ca de acum inainte Franta nu se va mai opune niciunei negocieri dintre Turcia si Uniune.
Sarkozy a declarat in fata ambasadorilor francezi ca G8 (forumul international format din guvernele tarilor care detin 65% din economia mondiala) ar trebui sa se transforme in G13 prin includerea Chinei, Indiei, Mexicului, Braziliei si Africii de Sud in grupul celor mai industrializate state din lume.
"G8 ar trebui sa isi continue transformarea lenta. Vreau ca G8 sa devina G13", a declarat Sarkozy. Discutand despre independenta provinciei Kosovo, Sarkozy a facut un triplu apel: la sarbii si albanezii din provincie, care ar trebui sa ajunga la o intelegere comuna; la rusi si americani, care ar trebui sa inteleaga ca acest dosar este unul european, si nu in ultimul rand la europeni, care ar trebui sa arate unitate in acest caz. Sarkozy nu a uitat sa-l felicite pe ministrul de externe francez, Bernard Kouchner, despre vizita sa in Irak, dand asigurari ca are deplina incredere in el chiar daca seful diplomatiei a fost nevoit sa isi ceara scuze pentru criticile aduse Guvernului irakian.
In ceea ce priveste SUA, de care Sarkozy s-a apropiat de cand a devenit presedinte, acesta i-a reprosat asumarea pozitiei de lider mondial in ceea ce priveste problemele de mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO