Politică externă

Serbia se apropie de UE dupa arestarea lui Radovan Karadzici

23.07.2008, 19:22 10

Autoritatile sarbe au prezentat ieri fotografia recenta a fostului lider politic al sarbilor bosniaci Radovan Karadzici, acuzat de crime de razboi si arestat luni seara la Belgrad dupa 15 ani de cautari. Karadzici care urmeaza sa compara in fata unui tribunal pentru judecarea crimelor de razboi arata complet schimbat fata de in urma cu cativa ani (medalion), avand o barba lunga si alba si purtand ochelari cu rame groase. El se ascundea la Belgrad sub o identitate falsa. Karadzici a fost pus sub acuzare de doua ori pentru genocid de catre Tribunalul Penal International pentru asediul asupra orasului Sarajevo, soldat cu 12.000 de morti, si pentru organizarea masacrului de la Srebrenita din 1995, in urma caruia au fost ucisi circa 8.000 de musulmani.
Liderii europeni au conditionat apropierea Serbiei de Uniunea Europeana prin arestarea lui Karadzici si a liderului militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, aflat inca in libertate, dupa ce fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a murit in inchisoare in 2006 cu cateva ore inaintea verdictului Tribunalului Penal International la acuzatiile privind crimele de razboi. Cancelariile europene si SUA au salutat arestarea lui Karadzici, iar dinarul sarbesc a luat avant, apreciindu-se cu 0,9% fata de euro, pana la o cotatie de 78,27 fata de moneda europeana. Anuntul arestarii vine la o zi dupa ce un oficial european anuntase ca UE nu va acorda in acest an Serbiei statutul de tara candidata. In Kosovo, dar si in Sarajevo stirea arestarii lui Karadzici a fost intampinata in strada de la primele ore ale diminetii. Karadzici si Mladici sunt considerati drept principali responsabili pentru masacrul de la Srebrenita, cel mai grav comis in Europa dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In 1997, Karadzici a fost dat in urmarire, fiind considerat de sustinatorii sai un erou. De-a lungul anilor, au existat numeroase persoane care afirmau ca l-au vazut pe Karadzici. In 2005, a fost vazut luand masa cu sotia lui si chiar participand la inmormantarea mamei sale, imbracat in preot. In ultimii ani, Karadzici folosea o identitate falsa si locuia in capitala sarba. "Karadzici avea documente false pe numele Dragan Dabici si a fost foarte convingator in eforturile sale de a-si ascunde adevarata identitate", a declarat Vladimir Vukcevici, procurorul-sef pentru crime de razboi, in cadrul unei conferinte de presa. "El isi castiga existenta ocupandu-se de medicina alternativa si lucra intr-o clinica privata" a spus Vukcevici. Karadzici inca mai este privit ca un erou de o parte a nostalgicilor nationalisti sarbi, cartile sale fiind vandute in biserici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO