Politică externă

Situaţia din Orient rămâne explozivă după ce şi Siria a fost zguduită de proteste

Autor: Livadariu Andreea

27.03.2011, 23:45 130

LIBIA. Ajutaţi de bombardamentele pe carecoaliţia internaţională le-a lansat asupra armatei loiale luiMuammar Gadhafi, rebelii libieni au recâştigat oraşele Ajdabiya şiBrega şi înaintează spre oraşele importante pentru exporturile depetrol, conform informaţiilor dezvăluite de consiliul interimar,scrie Bloomberg.

Avioanele militare franceze au distrus cinci avioane ale armateilibiene şi două elicoptere situate la baza aeriană din Misrata. Întimp ce oficialii libieni au estimat că bombardamentele au ucis 100de civili, secretarul de stat american Robert Gates a declarat căforţele loiale lui Gadhafi au mutat corpurile propriilor victime înzona bombardată de aliaţi.


SIRIA. Guvernul sirian a luat măsuri pentru acalma protestele violente organizate împotriva regimului de cătrepopulaţia nemulţumită că reformele politice şi economice promise depreşedintele Bashar al-Assad nu au fost transpuse în realitate,scrie The Wall Street Journal. Pentru a mai calma mişcările destradă, preşedintele sirian a decis eliberarea a 200 de prizonieripolitic kurzi şi islamişti din închisoarea din Damasc. Analiştiidin Siria sunt însă de părere că eliberarea deţinuţilor nureprezintă o măsură suficient de solidă pentru a convinge opozanţiipreşedintelui că este deschis spre reforme.


YEMEN. În Yemen se încearcă negocierea condiţiilorîn care preşedintele Ali Abdullah Saleh va renunţa la putere, eldorind imunitate pentru sine şi rudele apropiate. Potrivitpersoanelor familiarizate cu situaţia din Siria, preşedintele ar fideclarat că nu vrea să aibă aceeaşi soartă ca preşedintele egipteanHosni Mubarak, care este în prezent acuzat de corupţie.

Străzile capitalei Sanaa au fost păzite de tancuri şi soldaţiînarmaţi cu scopul de a ţine sub control manifestanţii care audemonstrat paşnic pentru schimbarea regimului.


BAHRAIN. Musulmanii şiiţi au strigat la sfârşitulsăptămânii pe străzile capitalei Manama: "Moarte, moarte lui AlKhalifa!" , protestele arătând faptul că manifestanţii s-auradicalizat ca urmare a represaliilor violente organizate de guvernîmpotriva lor, scrie Bloomberg.

Demonstranţii cer în continuare drepturi, locuri de muncă şischimbări în guvern, însă decizia familiei Al Khalifa de a punepunct manifestaţiilor prin arestarea liderilor opoziţiei şiplasarea forţelor de ordine pe străzi ar putea pune problemeeconomiei emiratului din Golful Persic.

În încercarea de a stabiliza situaţia, forţele de ordine ausurvolat oraşele locuite de şiiţi şi au folosit gaze lacrimogenepentru a-i dispersa pe protestatari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO