Politică externă

Solutia Rusiei pentru criza: privatizarile masive

22.09.2009, 18:10 16

Shuvalov, care se ocupa de alocarea a 471 de miliarde de dolari,bani publici, pentru a lupta impotriva crizei globale, a declaratca guvernul rus lucreaza la un plan de privatizare care sa creascaveniturile la bugetul de stat si sa ofere companiilor accesul de ainvesti in infrastructura si de a reduce coruptia.

"Cand totul mergea bine pe piete si faceam economii pentrurezervele noastre, nu ne prea gandeam la privatizare, care eraaproape moarta pentru noi", a declarat prim-vicepremierul rus intimpul unui briefing de presa la Washington inainte de summit-ulG20, care incepe maine la Pittsburgh. Shuvalov s-a intalnit lainceputul saptamanii cu Ron Kirk, reprezentantul Statelor Unitepentru comert, caruia i-a spus ca SUA "sunt libere sa investeascaoriunde doresc" in Rusia.

"Cred ca acum ne putem intoarce la planurile vechi datoritabanilor pe care-i putem obtine", a mai spus Shuvalov.

Aproape 5.500 de companii, scoase laprivatizare

Actiunile a aproape 5.500 de companii ar putea fi vandute, adeclarat prim-vicepremierul, care a adaugat ca aceaste firme detinporturi, aeroporturi, care necesita importante investitii ininfrastructura.

Cel mai probabil, si Rosneft, producatorul de petrol de stat, vafi privatizat, a mai spus oficialul.

Guvernul rus are in plan vanzarea in acest an a 20% din companiaportuara Sovcomflot, dar Shuvalov sustine ca acest lucru nu esteposibil decat la anul.

"Cred ca trebuie sa asteptam putin pana cand situatia va fi maistabila si mai sigura decat acum. Poate in a doua jumatate a anuluiviitor, dar trebuie sa incepem sa lucram de pe acum", a declaratShuvalov.

De asemenea, Rusia, care se asteapta la un deficit bugetar de7,6% in 2010, sustine vanzarea a 10% din compania hidroenergeticaRusHydro.

Discutiile despre privatizare in Rusia sunt controversate,deoarece ceea ce este privat este controlat in mare parte deasa-zisii oligarhi, controlati de Kremlin.

Oligarhii, ale caror averi au crescut puternic in timpulpresedintiei lui Vladimir Putin, au fost loviti puternic de crizafinanciara si au apelat la stat.

Statul controleaza aproape 60% din economia Rusiei de 1.300 demiliarde de dolari, potrivit analistilor citati de Reuters. Maimulti economisti rusi s-au declarat in favoarea privatizarilorpentru a revitaliza economia, asteptata sa se contracte cu 8,5% inacest an, cel mai mare declin economic al Rusiei de la mijloculanilor '90.

Shuvalov a declarat ca statul rus nu intentioneaza sa devinaproprietarul pe termen lung al companiilor salvate de la falimentsi a declarat ca vor fi vandute pe piata libera.

"Statul este un manager prost. Nu avem resursele necesare pentrua controla o multitudine de firme cu probleme", a mai spusShuvalov.

Scopul Rusiei la G20: intrarea in OMC

Presedintele rus Dmitri Medvedev va participa maine la summit-ulG20 de la Pittsburgh, unde Rusia va incerca sa convinga celelaltestate ca merita sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului(OMC).

Oficialul rus a mai spus ca Rusia nu va renunta la planurile destimulare financiara, pe care le-a introdus pana in prezent,alaturi de restul statelor membre G20 (grupul celor maiindustrializate state ale lumii si al economiilor emergente).Statul va continua si in 2010 ajutorul pentru industria auto.

Pana in acest moment, guvernul rus a alocat pentrurecapitalizarea bancilor 150 de miliarde de ruble (3,4 miliarde deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO