Politică externă

Statele Unite s-ar putea implica in conflictul transnistrean

16.09.2005, 20:33 11

In aceeasi zi in care presedintele Romaniei Traian Baseascu a vorbit in fata Adunarii generale a ONU despre necesitatea solutionarii conflictului cu Transnistria, Statele Unite dau semnale ca s-ar putea implica in rezolvarea acestuia.

SUA sunt dispuse sa contribuie la procesul de solutionare a conflictului transnistrean in cadrul noului format de negocieri, a declarat ieri, Nicholas Burns, subsecretar pentru probleme politice la Departamentul de Stat american. El a facut aceasta declaratie cu ocazia intrevederii cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voro-nin, la New York, la summit-ul ONU.

Colaborarea trilaterala R. Moldova-Ucraina-UE devine baza pentru un control eficient la granita moldo-ucraineana, a declarat Voronin, reamintind ca, pentru realizarea initiativelor Kievului, Parlamentul moldovean a adoptat legea privitoare la principiile de baza ale statutului Transnistriei. Presedintele moldovean a atras atentia asupra dificultatilor cu care se confrunta populatia din Trans-nistria in ceea ce priveste democratizarea regiunii si a mentionat absenta partidelor politice in zona, a libertatii mass-media si influenta excesiva a organismelor represive.

Presedintele Traian Basescu a vorbit in discursul sau despre implicarea Romaniei in lupta impotriva teroris-mului si gestionarea conflictelor din zona extinsa a Marii Negre si Balcanii de Vest. El a spus ca experienta acumulata de Romania in zona Europei de Sud-Est si regiunea Marii Negre indica faptul ca, prin aplicarea masurilor de gestionare a conflictelor, actiunea la nivel regional poate fi decisiva in promovarea raspunsurilor la amenintarile transnationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO