Politică externă

Sufocata de cheltuieli, Bulgaria da afara 15% din birocrati

Sufocata de cheltuieli, Bulgaria da afara 15% din birocrati
06.10.2009, 00:00 17

Masura face parte din planul anticriza al Guvernului bulgar,instalat in functie in luna iulie si laudat la nivel internationalpentru modul de a lupta impotriva crizei financiare.

Noul guvern bulgar de dreapta a venit la conducere inarmat cu 82de masuri anticriza, menite combaterii coruptiei (care a pagubitanul trecut tara de fonduri europene de 800 de milioane de euro),returnarii rapide a TVA si accelerarii aderarii la zona euro.Masurile vor fi pana in iunie 2010 si au fost proiectate pentru acrea 150.000 de locuri de munca.

Masurile anticriza, printre care si reducerea cheltuielilorbugetare cu 15% a ridicat cota de incredere a Executivului bulgarla 64%, potrivit unui ultim studiu al Gallup publicat in lunaseptembrie.

"Aceste masuri au ca scop dezvoltarea economiei Bulgariei.Prioritatile mele sunt intrarea Bulgariei in zona euro pana lasfarsitul mandatului actualului guvern si un buget echilibrat in2010, pentru a transmite un semnal pozitiv investitorilor straini",declara ministrul de finante, Simeon Djankov, in luna septembrie,cand a prezentat masurile.

13.000 de bugetari isi vor pierde locul demunca

Taierea a 15% din posturile bugetare este doar o ultima masura.Potrivit novinite.com, Djankov a fost nevoit sa trimita acestescrisori deoarece anumiti directori nu s-au grabit sa faca vreunpas pentru a reduce personalul, asa cum a fost anuntatdinainte.

Reducerile de personal nu vor scuti ministerele care suntprioritati pentru noul guvern de centru, precum MinisterulSanatatii.

Ministrul de finante a declarat ca cei care isi vor pastra loculde munca vor primi salarii mai mari daca sunt mai eficienti silucreaza mai bine.

In prezent, exista in jur de 87.000 de angajati in administratiade stat din Bulgaria. Dintre acestia, aproximativ 13.000 isi vorpierde locul de munca, relateaza novinite.com.

Djankov, fost economist la Banca Mondiala, a declarat caGuvernul doreste sa reduca TVA cu doua procente, de la 20 la18%.

De asemenea, impozitul pe venit va fi mentinut la 10%. Premierulbulgar Boiko Borisov a anuntat ca doreste privatizarea a 15% dincompaniile energetice.

O alta masura luata de Guvernul minoritar, format din membriipartidului de centru-dreapta GERB (Cetateni pentru DezvoltareaEuropeana a Bulgariei), a fost majorarea accizelor pentru tigari cu25%, adica de la la 58 de euro pentru 1.000 de tigarete la 72 deeuro, pentru a strange bani pentru pensii si pentru a reducecontributia obligatorie de asigurari sociale.

PIB-ul Bulgariei pe 2009 era estimat de Fondul MonetarInternational (FMI) in aprilie la 51,3 miliarde de dolari (35,7miliarde de euro). Bulgaria a avut in primele sase luni ale anuluivenituri de 6,5 miliarde de euro si cheltuieli de 7,74 miliarde deeuro.

FMI: Nu va mai axati pe constructii

Modul de actiune al Executivului bulgar impotriva crizei a fostlaudat de presa internationala si a fost dat ca exemplu pentru altestate.

Fondul Monetar International a primit cu incredere planulechipei lui Borisov, dar le-a cerut sa se axeze pe dezvoltareaaltor domenii, deoarece constructiile si serviciile financiare numai reprezinta motorul cresterii economice.

Potrivit Sofia Echo, mai mult de un sfert din firmele deconstructii din Bulgaria si-au inchis activitatea in primele noualuni ale anului, aproximativ 1.550 din 5.820 de firme. Bulgaria seasteapta la o scadere economica de pana la 6,5% in acest an. Crizaa dus la cresterea ratei somajului la aproape 8% in luna august sianalistii se tem sa nu atinga 10 procente pana la finele anului,relateaza Reuters.

Masurile au drept scop si modernizarea infrastructurii. SimeonDjankov a anuntat ca doreste ca Bulgaria sa construiasca 65 km deautostrada pe an, in conditiile in care maximul de pana acum era de11 kilometri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO