Politică externă

Summit-ul NATO de la Bucuresti deschide calea Balcanilor spre Alianta

Summit-ul NATO de la Bucuresti deschide calea Balcanilor spre Alianta

In cateva luni, NATO s-ar putea extinde de la 26 la 29 de membri

11.02.2008, 20:08 19

Ce interes direct are Romania in integrarea tarilor din Balcani in mecanismul de aparare al Aliantei Nord-Atlantice, atata vreme cat pericolul pentru aceste tari pare sa vina mai degraba din interior decat din exterior?
"Aderarea acestor tari are o importanta deosebita pentru stabilizarea zonei si pentru cresterea influentei Aliantei Nord-Atlantice. Nu ne este indiferent ce se intampla cu aceasta zona si dau un singur exemplu: orice element de instabilitate in Balcani are un impact negativ si asupra Romaniei. Balcanii sunt o zona din care face parte si Romania. Marile proiecte de infrastructura - de pilda rutele de transport paneuropene - se pot dezvolta daca zona intreaga este una stabila. Nu mai vorbim de faptul ca, in perspectiva consolidarii economiei, capitalul romanesc se poate uita si peste granita, in zona tarilor vecine, de aceea Romania este direct interesata ca Peninsula Balcanica sa fie o zona de stabilitate", a declarat pentru ZF Teodor Melescanu.
"Este important sa cream o noua dimensiune in regiune. De aceea, sper ca la Bucuresti vom fi pregatiti sa deschidem portile NATO pentru noii membri din aceasta regiune", a sus-tinut, la randul sau, De Hoop Scheffer la sfarsitul saptamanii trecute in cadrul celei de-a
44-a conferinte privind securitatea de la M?nchen. Membrii NATO analizeaza in prezent cererile de aderare ale celor trei state, care trebuie sa indeplineasca o serie de criterii democratice si militare.
Diplomatii considera ca Zagrebul este cel mai aproape de indeplinirea conditiilor decat celelalte doua state, dar deciziile finale nu au fost inca luate.
Ministrul german al apararii Franz Josej Jung a declarat in cadrul conferintei ca este "optimist in ceea ce priveste aderarea Croatiei si poate si in cazul celorlalte doua state.
Cele trei state balcanice au ratat aderarea la NATO in 2005, cand Alianta si-a deschis portile pentru sapte state foste comuniste: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia.
Tot referitor la aderarea celor trei state, secretarul american al apararii Robert Gates a declarat ieri intr-un discurs la conferinta de la M?nchen ca Statele Unite incurajeaza intrarea acestora in NATO. "Cred ca viziunea nostra este ca Albania, Croatia si Macedonia sunt pregatite sa adere la NATO si am dori ca acest lucru sa se intample", a declarat Gates.
Conferinta pe tema securitatii de la M?nchen a gazduit la sfarsitul saptamanii trecute aproximativ 250 de delegati din peste 50 de tari. Printre invitati s-au numarat presedintele sarb Boros Tadici, seful diplomatiei europene Javier Solana, secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer, secretarul american al apararii Robert Gates, prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov si ministrul roman de externe Adrian Cioroianu. Pe agenda discutiilor au fost incluse subiecte precum independenta provinciei Kosovo, relatia NATO-Rusia, scutul american anti-racheta din estul Europei sau viitorul Aliantei Nord-Atlantice.
Bruce P. Jackson, autor al Proiectului privind Democratiile Translatlantice (proiect privind accelerarea reformelor in tarile post-comuniste si integrarea acestora intr-o alianta euro-atlantica), considera, potrivit The Washington Post, ca intrarea Albaniei, Croatiei si a Macedoniei in NATO reprezinta urmatorul pas al Aliantei, crearea unei a "treia paci" dupa cea din Europa Centrala si de Est, si anume in Balcani. Asta ar duce implicit la o a patra pace: construirea unei relatii mai bune intre Rusia si Europa.
Jackson argumenteaza ca statele nominalizate si-au petrecut ultimii opt ani incercand sa indeplineasca criteriile de aderare la NATO. Astfel, Croatia se bucura de cele mai impresionante performante economice, in special pe piata imobiliara. Albania a contribuit cu trupe in Irak si Afganistan, iar de la sfarsitul razboiului din 1999 Macedonia a reusit sa integreze toate grupurile etnice de pe teritoriul sau cel mai bine dintre toate celelalte state din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO