Politică externă

Un academician rus acuză: exploatarea şi defrişarea pădurilor este cauza incendiilor devastatoare

09.08.2010, 17:02 42

Canicula şi fumul degajat de incendii riscă să provoace ocatastrofă ecologică şi medicală în Rusia, avertizează omul deştiinţă Aleksei Iablokov, un fost membru al Consiliului rus deSecuritate şi fondatorul filialei Greenpeace din URSS, informeazăAFP, citată de Mediafax Business.
"Consecinţele medicale sunt teribile. Potrivit calculelor mele, îndistrictul federal central, care include Moscova, se înregistreazăzilnic cu 1.000 de decese mai mult decât normal. Serviciilemedicale nu răspund la astfel de întrebări. Este interzisădezvăluirea statisticilor medicale, astfel că acestea fie nuexistă, fie sunt falsificate", explică Iablokov.
Întrebat ce s-ar întâmpla dacă incendiile ar afecta zona fosteicentrale nucleare de la Cernobîl, specialistul rus a răspuns: "Dinfericire, în regiunea Briansk, cea mai afectată de dezastrul de laCernobîl, plouă. Altfel ar fi o catastrofă. Există şi alte zoneiradiate în regiunile afectate de incendii, dar se pare cădeocamdată nu s-au înregistrat probleme. Însă problema este că nuexistă un sistem de monitorizare a nivelului radioactivităţii.(...) La nivel general, consecinţele ecologice vor fi uriaşe, esteimposibil să fie cuantificate. Vor dispărea întregi ecosisteme. LaMoscova, numărul păsărilor s-a diminuat".
Reporter: "Amploarea incendiilor ar fi putut fi controlată?"
"Infrastructurile nu sunt protejate împotriva incendiilor. Începândcu anul 2000, prin reforma statului, serviciul de protecţie apădurilor a fost desfiinţat, distrus de actualul premier VladimirPutin. În noul sistem, cei care exploatează pădurile practicădefrişarea. Aceste persoane - comercianţi, oameni de afaceri - taiedin ce în ce mai mulţi copaci, încasează profituri fără a respectanormele de securitate. Consecinţele erau previzibile, oficialiiruşi regretă această situaţie. În întreaga sa istorie, Rusia nu amai cheltuit atât de puţin pentru păduri, nici măcar în timpulţarului Petru cel Mare", încheie Iablokov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO